Çin Sineması Gelecek Vaat Ediyor mu?

Çin film endüstrisi uzun zamandır Hollywood’u yakalama amacında. Ayrıca Amerika ve Çin arasındaki işbirliği, yazarlar ve film yapımcıları için daha özgür bir ortam doğuruyor ve bu da Çin film endüstrisini bir sonraki seviyeye taşıyabilir.

Amerikan popüler kültürü Çinliler tarafından epey seviliyor. Çin devlet başkanı Xi Jinping ve başbakanı Li Keqiang HBO’nun popüler dizisi Game of Thrones hayranı olduklarını açıkladılar. Marvel’ın son Avengers filmi Endgame, Çin’de 2017’de Wolf Warrior 2’nin gişe rekorunu kırmak üzere. Fakat Çin filmlerinin Amerika’daki başarısından söz etmek zor. Çin filmleri uluslararası platformlarda sınırlı başarılara sahip. Ancak yılın başlarında çıkan Çin bilimkurgu filmi The Wandering Earth, Çin film endüstrisinin potansiyelini göstermesi bakımından önemli.

Endgame’in Çin’deki başarısı sürpriz değil; çünkü tüm dünyada rekorlar kıran bir film. 2008’deki Iron Man filminden beri, her Marvel filmi Çin’de başarı gösteriyor. Zamanlama da bu başarıya katkı sundu. Marvel filmleri Çinlilerin alım gücünün arttığı bir döneme denk geldi. Ayrıca yüksek kalitede çekim, büyüleyici özel efektler ve dikkatli pazarlama (Iron Man 3 filminde iki Çinli oyuncuya, Fan Bingbing ve Wang Xueqi’ye rol verildi) bu başarıya destek oldu. Tüm bunlar Çin film endüstrisi için mühim dersler taşıyor. Ama bu başarıda seyircileri sinemaya çekmekten daha fazlası da var. Çinliler arasında popüler olan, Game of Thrones ve The Big Bang Theory gibi Amerikan dizilerinin başarısının sırlarından biri, iyi senaryolara sahip olmaları ve Çinliler işte bu açıdan geride kalıyor. Çinli yazarlar birçok kısıtlamayla veya sansürle karşılaşıyor.

The Wandering Earth filmi doğru öğelere sahip. Ödüllü bilimkurgu yazarı Liu Cixin‘in aynı adlı kısa romanından uyarlanan film, yok oluştan kurtulmak için başka bir yıldız sistemine göç eden Dünyalıları anlatıyor. The Wandering Earth’ü diğer Çin filmlerinden ayıran başka bir özelliği ise devasa bütçesi. 50 milyon dolarlık dev bütçesi ve özel efektlerle, post prodüksiyonuna yabancı şirketlerin dahil olması fark yaratan özellikler. Film, Çin’de büyük başarı elde etti ve dünyada gösterilmeye başlandı. 700 milyon dolarlık hasılatın sadece 7 milyon doları yurtdışında kazanılsa da.

Çinli seyirciler de dünyanın dört bir köşesindeki sinemaseverlerle aynı şeyleri istiyor. Ancak Çin’de yabancı filmlere kota konuluyor ve bu yüzden yılda sadece 34 film gösterilebiliyor. Çin ile Amerika arasındaki ticaret görüşmeleri olumlu sonuçlanırsa bu kota da değişebilir. Çin film endüstrisi, Hollywood‘u yakalayabilecek mi, yaşayıp göreceğiz. Gişe hasılatı açısından ikinci sıraya erişerek yakalamaya doğru ilerliyorlar. The Wandering Earth neler başarılabileceğini gösterdi. İki ülke arasındaki işbirliği ve Çinli yazarlar ile yapımcılara daha özgür bir ortam sunulması Çin film endüstrisini de bir sonraki seviyeye taşıyabilir.

Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

van halsing-kapak

Kafası Karışık Bir Film: Van Helsing

Senarist ve yönetmen Stephen Sommers, geçmiş yıllarda senaryosunu yazıp yönettiği The Adventures of Huck Finn, …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et