bilimkurgu film muzik

Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri #2

Yazı dizimizin ilkinde müzikleriyle sinema tarihine adını yazdırmış 10 filmi listelemiştik. Kimi kültleşmiş filmlerin soundtrackleri de en az filmlerin kendisi kadar unutulmaz olmuştur. Sinema için müziğin önemi çok büyüktür ve filmi daha üst seviyeye taşıyan unsurların başında gelir. Unutulmaz bir sahnenin daha fazla akılda kalması ancak müzikle mümkündür. Geçmişten günümüze sinema tarihi böyle klasik sahnelerle dolup taşmıştır.

Müziğini duyar duymaz aklımızda beliren filmlerden yeni bir liste daha hazırlamaya karar verdik. Bu yazımızda da 10 unutulmaz bilimkurgu filmini, müzikleri ve onları besteleyen müzisyenler eşliğinde ele alacağız.

A Clockwork Orange (1971) – Stanley Kubrick

Sinema tarihinin en nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden biri ebette Stanley Kubrick’tir. Bu filmden yalnızca birkaç sene önce çektiği 2001: A Space Odyssey adlı kült bilimkurgu filmiyle algıları yıkan Kubrick’in A Clocwork Orange’ı da bir roman uyarlamasıdır.

Anthony Burgess’in distopik romanından sinemaya uyarlanan bu şaheserin “The Funeral of Queen Mary” adlı soundtrack’i hafızalara kazınmış durumda. Üstelik filme eşsiz bir tat katan müzikler bununla da sınırlı değil.

Predestination (2014) – Michael Spierig / Peter Spierig

Michael ve Peter adlı iki kardeşin yönetmen koltuğunda oturduğu Predestination, Amerikalı bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein’ın “All You Zombies” adlı kısa öyküsünden sinemaya uyarlandı. Oldukça kafa karıştırıcı bir öykü ve filmle karşı karşıyaydık.

Zamanda yolculuk temasının olabildiğince karmaşık şekilde kullanılması zihnimizi fazlasıyla zorluyor. Filmin müzikleri de müthiş bir birliktelik ile bu duruma eşlik ediyor. “End Titles” ile zirvede bırakıyor ve en yakın zamanda yeniden izleme isteğiyle dolup taşıyoruz.

Back to the Future (1985) – Robert Zemeckis

Yine bir zamanda yolculuk öyküsü. İlki 1985’te yayımlanan Back to the Future, zamanla dünya genelinde bir fenomene dönüştü ve üçleme hâlini aldı. 80’ler klasikleri arasına giren serinin müzikleri de yine filmler kadar akılda kalıcı.

Theme Tune”u duyduğunda bütün seriyi yeniden izlemek isteyecek sinemaseverlerin sayısı hiç de az değil. Ayrıca iş bununla da bitmiyor. Macera, gizem, gerilim, dram gibi pek çok sahnedeki diğer müzikleriyle de bizlere nostalji duygusunu yansıtmayı başarıyor.

Dune (2021) – Denis Villeneuve

Frank Herbert’in 6 kitaplık kült bilimkurgu serisinin ilk romanından 2021’de sinemaya uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Arrival, Blade Runner 2049 gibi iyi bilimkurgulara imza atmış Denis Villeneuve bulunuyor. Müzikler ise soundtracklerin efendisi Hans Zimmer’a ait.

Hatta öyle ki, Zimmer’ın bu filmin müziklerini yapabilmek için sık sık çalıştığı Christopher Nolan’ın Tenet’ını reddettiği haberlerini dahi duyduk. Zimmer’ın şaheserleri arasında “Paul’s Dream” de bulunuyor. Genel olarak müzisyenin iyi bir soundtrack albümüne daha imza attığını söyleyebiliriz.

Gattaca (1997) – Andrew Niccol

Ethan Hawke, Jude Law, Uma Thurman gibi yıldız isimlerin başrolde olduğu Gattaca’yı iyi bilimkurgu filmleri arasına yazmamamız için bir neden yok. 1997 yapımı filmin yönetmeni ise Andrew Niccol.

Kimi müzikleriyle hafızalara kazınan Gattaca’nın “The Departure” adlı soundtrack’i buna en güzel örneklerden. Uzay temasını hissetmemizi sağlayan, aynı zamanda filmin dram yönünü de hatırlatan klasikleşmiş bir müzik.

Blade Runner 2049 (2017) – Denis Villeneuve

Yine Villeneuve imzalı bir şaheser. Sinema tarihinin en iyi devam filmlerinden biri olarak anılan Blade Runner 2049’un müziklerini yapan kişi ise elbette bir bilimkurgu hayranı olan Hans Zimmer.

Ridley Scott 1982’de Philip K. Dick’in “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?” adlı romanından beyazperdeye aktarmıştı ilk Blade Runner’ı. Bu filmin devamı olarak çekilen Blade Runner 2049 ise en az onun kadar başarılı bir yapım. “Mesa” adlı soundtrack’i de ilk filmin müziklerini besteleyen usta müzisyen Vangelis’i hatırlatan işlerden yalnızca biri. Zimmer, ustasına saygı duruşunda bulunarak tekrar tekrar dinlenesi müziklere imza atıyor.

12 Monkeys (1995) – Terry Gilliam

1995 yapımı 12 Monkeys’in zamanda yolculuk sinemasının mihenk taşlarından biri olduğu herkesin malumu. Bruce Willis ve Brad Pitt’in başrollerinde olduğu bu harikulade film, insan zihnini yoracak senaryosuyla da dikkat çekici. Ancak aynı zamanda kulakta hoş tınılar bırakan müziklere sahip olduğunu da belirtmek gerek

12 Monkeys Theme” ile uzun yıllar akıllarda kalan melodisi filmle özdeşleşmiş durumda. Hemen her zaman yolculuğu filminde olduğu gibi dramatik altyapıya da sahip olan 12 Monkeys hoş bir seyirlik sunuyor.

Moon (2009) – Duncan Jones

Bilimkurgu sinemasında nadide örnekler arasında gösterilir Moon. Gerilimli atmosferi akıllara Stanislaw Lem’in (ve elbette Tarkovski’nin) Solaris’ini ve Event Horizon gibi uzay yolculuğu temalı filmleri getirse de, kendine has anlatım dili ve sinematografisiyle farklı bir konumda bulunuyor.

Welcome to Lunar Industries” başta olmak üzere, filmin soundtrack’leri o tekinsiz atmosferi izleyicilere geçirme konusunda oldukça başarılı.

District 9 (2009) – Neill Blomkamp

“Uzaylı”, “İlk Temas” ve “Dünya dışı uygarlıklar” gibi pek çok temayı içinde barındıran District 9’nın bilimkurgu sinemasına getirdiği yeni soluk tartışılmaz bir boyutta.

Sonraki yıllarda Chappie ve Elysium gibi başka bilimkurgu filmlerine de imza atan Neill Blomkamp’ın bu şaheseri,  müzikleriyle de izleyicilerin zihnine kazınmayı başardı. Özellikle “Main Theme”i bu noktada anmak gerekir. Farklı bilimkurgulardan hoşlananlar için eşsiz bir izleme keyfi sunuyor.

Mad Max: Fury Road (2015) – George Miller

Tıpkı Blade Runner 2049’da olduğu gibi Mad Max: Fury Road için de izleyiciler ve eleştirmenlerin ortak görüşü en iyi devam filmlerinden biri olduğu yönünde. Aslında bir “yeniden çevrim” de diyebiliriz bu film için. 1979’da yayımlanan serinin ilk filminden tam 36 yıl sonra, George Miller yeniden kamera arkasına geçerek bu distopik şaheseri yeni nesille de buluşturdu.

Kimsenin bu kadar iyi olacağını tahmin edemediği bir başarıyla dönen yönetmenin filmi için seçtiği müzikler de fark yaratacak denli iyiydi. Junkie XL’nin yaptığı müziklerden şimdilik “Brother in Arms” adlı soundtrack’i ansak da, bir bütün olarak albümün genelinin üst düzey olduğunu ve hatta filmdeki gitarcı karakterin efsaneleştiğini belirtmek gerek.

Önceki

Yazar: Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Kitap okur, belgesel izler, sinema, felsefe ve bilimkurguyla ilgilenir, öykü yazar. Kayıp Rıhtım'da başladığı yazarlık serüvenine, Fantastik Canavarlar ve Bilimkurgu Kulübü gibi internet sitelerinde ve çeşitli dergilerde devam etmekte. bahridogukan@gmail.com

İlginizi Çekebilir

2025 bilimkurgu filmleri

2025’in Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri

Bilimkurguseverler, 2024’te içerik açısından fena olmayan bir sene geçirdi. Dune: Part 2, Furiosa: A Mad …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin