Hibrit Filmler #6: Bilimkurgu-Politik

Yazı dizimizin altıncı bölümünde politik bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. Örneğin Otomatik Portakal ve Dr Strangelove gibi filmleri, daha önceki listelerimizde yer verdiğimiz için bu listeye almadık.

İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde.

İşte filmlerimiz…

Children of Men (2006)

children-of-men

2027 yılında, uzunca süredir hiçbir yeni çocuk doğmamıştır.

Filmimizin başkahramanı Theo, kaçırdığı mültecilerden birinin hamile olduğunu öğrenir ve filmin seyri bir anda değişir.

Brazil (1985)

George Orwell’in ünlü romanı 1984’ten esinlenmiş olan yapım, 1984’ün aksine eğlenceli atmosferde geçen bir distopya.

1985 yılında yayımlanan filmin yazarı ve yönetmeni Terry Gilliam.

The Day the Earth Stood Still (1951)

the-day-the-earth-stood-still

Uzaylı Klaatu, yanında başlıca görevi onu korumak olan robotu Gort ile Dünya’ya gelir. Dünya liderleriyle görüşerek yaklaşan tehlikeyi anlatmak isteyen uzaylı Klaatu, sokaklarda dolaşmaya başlar. Klaatu’nun barış çabaları, tatlı ve genç bir kadın ve bir bilim adamının ilgisini çeker. Ama dünyanın geri kalanı uzaylıya güvensizlik, korku ve şüphe içinde bakmaktadır. Klaatu artık insanlara yıllarca unutamayacakları bir ders vermek zorundadır ve korkunç güçlerini gözler önüne serecektir.

Harry Bates’in öyküsünden 1951 yılında uyarlanan orijinal filmin, 2008’de başrolünde Keanu Reeves’in bulunduğu bir yeniden çevrimi de mevcut.

Star Wars: Revenge of the Sith (2005)

Yıldız Savaşları serisinin bu filminde, politikanın nasıl çıkarlar doğrultusunda kullanılıp demokrasi adı altında diktatörlüğe hizmet edebileceği başarılı bir şekilde tasvir ediliyor.

Revenge of the Sith için Yıldız Savaşları serisinin politika ile en içli dışlı olan yapımı da diyebiliriz.

Akira (1988)

Akira

Son dünya savaşı sonrası yıkılan Tokyo yerine inşa edilen Neo-Tokyo’da geçen başarılı bir Japon anime filmi ile karşınızdayız.

1988 tarihli film, aynı adlı manga serisinden uyarlanma. Pek çok siberpunk yapıma ilham vermiş olan bu önemli animeyi izlemediyseniz göz atmanızı şiddetle öneririz.

 V For Vendetta (2005)

Alan Moore’un aynı isimli çizgiromanından beyazperdeye uyarlanan yapımın senaryosunu Matrix serisinden bildiğimiz Wachowski Kardeşler üstleniyor. Filmin başrolünde de yine Matrix’ten tanıdığımız usta oyuncu Hugo Weaving bulunuyor.

2032 yılı İngiltere’sinde geçen film totaliter, faşist bir hükümete karşı mücadele veren maskeli V karakterini konu alıyor.

Watchmen (2009)

Alternatif bir Soğuk Savaş dönemini konu alan yapım, sinema tarihinin en başarılı çizgi roman uyarlamalarından biri.

“Çoğunluğun mutlu yaşayabilmesi için daha az sayıda insan gözden çıkarılabilir mi?”, “İnsanlığı sadece korku mu bütünleştirebilir?” gibi felsefi sorulara cevap arayan yapım, neyin doğru neyin yanlış olduğunu adeta izleyiciye soruyor.

 1984

Pek çok distopyaya ilham kaynağı olmuş George Orwell’in son romanı 1984’ün, yine 1984’te uyarlanmış filmi listemizin 3. sırasında.

Gelmiş geçmiş en iyi politik distopyalardan olan filmin başrolünde John Hurt bulunuyor. Filmin bir de 1956 tarihli bir film adaptasyonu daha var.

Fahrenheit 451 (1966)

Ray Bradbury’nin ünlü romanı Fahrenheit 451’den uyarlanarak çekilen film, listemizin 8. sırasında. Fransız Yeni Dalga Akımı’nın öncü yönetmenlerinden Franchois Truffaut imzalı bir yapım.

Filmin ana karakteri Guy Montag, kitapları yakmakla görevli bir itfaiyecidir. Fakat bir gün, tanıştığı bir kadının da etkisiyle yaptığı işi sorgulamaya başlar ve Guy’ın hayatı bambaşka bir hâl alır. Ülkemizde “Değişen Dünyanın İnsanları” adıyla vizyona giren filmin, 2018 ABD yapımı vasat bir versiyonu daha bulunuyor.

 Metropolis (1927)

metropolis

Alman dışavurumcu sinemasının önemli yönetmenlerinden Fritz Lang imzalı Metropolis, listemizin ilk sırasında. Listemizdeki tek sessiz film olan yapım, sinema tarihinin mihenk taşlarından biri. Fritz Lang’in simetrik açıları, dönemin imkanlarını zorlayan filmin sahne tasarımı, kostümleri, yüksek bütçesi ve efektleri, filmi unutulmaz kılıyor.

Yeni restorasyonlu versiyonları da yayımlanan başyapıt, tekrar tekrar izlenebilecek müthiş bir görsel şölen sunuyor.

Önceki Sonraki

Yazar: Gökhan Cılam

Galaktik dominasyon hedefinde emin adımlarla ilerleyen bir yazar, uzay ve zaman çizgisinin ötesine çıkmaya çalışan maceraperest bir yönetmen, kara deliğin derinliklerinde senfoni yazan tutkulu bir müzisyen...

İlginizi Çekebilir

Dünya’dan Uzakta: Yaşlı Adamın Savaşı

Bilimkurgunun alt türlerinden askeri bilimkurgu, daima ilgi çekici olmuştur. Bunun sebebi ise sıklıkla işlenmemesinden ziyade …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin