TERMINATOR_2_JUDGMENT_DAY

Hibrit Filmler #5: Bilimkurgu-Aksiyon

Yazı dizimizin bu bölümünde içinde aksiyon olan bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu.

İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde.

İşte filmlerimiz…

Total Recall (1990)

total recall

Başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone gibi yıldızları barındıran film, bir Philip K. Dick uyarlaması. Filmin öyküsü Douglas Quaid etrafında dönüyor.

Gelecekte, Mars ile alakalı rüyalar gören Douglas (Arnold Schwarzenegger), bu rüyaların etkisi ile anı satan bir şirkete gidiyor ve kendisine tatil mantığında bir Mars anısı satın alıyor. Fakat bu anı, aslında Douglas’ın unuttuğu gerçek anılarını hatırlamasına yardımcı oluyor ve kendisini gerçekten Mars’a gitmeye sürükleyen olaylar zinciri gelişiyor. Seyir zevki yüksek bu aksiyon filmini ünlü Hollandalı yönetmen Paul Verhoeven çekmiş.

Star Trek: Wrath of the Khan (1982)

En iyi Uzay Yolu filmlerinden olan (hatta oylamalarda genellikle en iyisi seçilen) bu yapım gerek senaryosu, gerek oyunculukları ile üst düzey bir film.

Filmin konusu kısaca şöyle: Uzay Yolu mürettebatı, Kaptan James T. Kirk’ün eski düşmanı Khan’ı, Genesis Device adlı ölümcül bir silahı kullanmadan durdurmakla görevlendiriliyor. İçi intikam ateşi ile dolu Khan’ı durdurmaksa hiç kolay olmuyor..

Robocop (1987)

Listedeki bir diğer Verhoeven imzalı film olan Robocop’un konusu kısaca şöyle: Distopik bir yakın gelecekte, artık büyük bir firma tarafından yönetilen Detroit kentinde öldürülen Alex Murphy adlı polis memurunun bedeni, firmanın robot deneyleri üzerinde kullanılarak bir android polise dönüştürülüyor ve kendisine Robocop adı veriliyor. Geçmişle alakalı anılarını büyük ölçüde kaybeden Alex, zaman içinde bu anılarını kazanacak ve kendisini öldüren suç çetesiyle yeniden karşılaşacaktır.

2 devam ve bir reboot filmi yapılan, TV dizisi ve pek çok video oyunu olan başarılı yapımın başka bir devam filminin çekilmesi de gündemde.

District 9 (2009)

Çeşitli yapımlarda görsel efektçi olarak çalışmış yönetmen Neill Blomkamp’in ilk ve şu ana kadarki en başarılı uzun metraj filmi. Yönetmenin geçmişinin de katkılarıyla filmin görsel efektleri düşük sayılabilecek bütçesine rağmen son derece başarılı.

“Büyük bir uzay gemisi dünyaya düşse ve içindeki uzaylılar kampa kapatılıp kötü muamele görse ne olurdu” teması üzerine kurulu, Dünya’nın yakın tarihine göndermelerle dolu başarılı bir yapım.

Aliens (1986)

Ridley Scott imzalı Alien filminin ikincisi çekilmesine karar verildiğinde, o dönem Terminator filmi ile sansasyon yaratmayı başarmış genç yönetmen James Cameron’a teklif götürülüyor ve Cameron da bu filmin hem senaryosunu hem de yönetmenliğini üstleniyor. Cameron, ilk Alien filminin korku ve gizem atmosferini merkeze alan yapısından uzaklaşıp daha aksiyon içeren bir filme imza atıyor.

Filmin başkarakteri Ripley’i film içinde savaşçı bir karaktere büründüren yönetmen, aksiyonu bol olan bu filmde seyirciyi memnun etmeyi başarıyor. İlki kadar efsanevi noktaya varamasa da, Aliens pek çok hayran için serinin en sevilen ikinci filmi.

I, Robot (2004)

i robot

Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov’un “Ben Robot” kitabındaki öykülerden yararlanılarak oluşturulmuş bir senaryoya sahip filmin başrolünde Will Smith bulunuyor. Filmin konusu kısaca şöyle: Robot kanunlarına göre insanlara zarar vermesi yasak olan yardımcı robotlarla dolu gelecek dünyasında, teknoloji fobisi bulunan bir polisi canlandıran Smith (Del Spooner), cinayet sayılabilecek bir intihar davasını araştırmaktadır. Bu davayı önemli kılansa, cinayet şüphelisinin bir robot olma olasığıdır. Tüm insanlığı tehdit edebilecek bu davanın seyri umulmadık yerlere uzanacaktır.

Filmin yönetmen koltuğunda Crow, Dark City gibi başarılı filmlerin de yönetmeni olan Alex Proyas bulunuyor.

Stargate (1994)

Tarihi söylentiler ile bilimkurguyu bir araya getiren en iyi filmlerden olan Stargate, televizyon tarihinin belki de en iyi bilimkurgu dizisi olan “Stargate SG-1”e, oradan da “Stargate: Atlantis” ve “Stargate: Universe” dizilerine ilham vermiş bir yapım. S

targate SG-1 dizinin ilk iki bölümü “Childeren of the Gods” adıyla bir TV filmi olarak da yayımlanmıştır. Serinin, SG-1 dizisinin finali için yapılan “Stargate: The Ark of Truth” ve alternatif bir zaman çizgisini anlatan “Stargate: Continuum” adlı filmleri de bulunmaktadır. Stargate evrenini tanımak istiyorsanız seriye Kurt Russell ve James Spader’in başrolünde olduğu 1994 tarihli ilk filmi izleyerek başlayabilirsiniz.

Planet of the Apes (1968)

Fransız Yazar Pierre Boulle’nin 1963 tarihli romanından uyarlanan film, sinema tarihinin en önemli yapımlarından biri. En iyi makyaj kategorisinde Oscar ödülü de bulunan yapımın 4 adet devam filmi, 1 tanesi başarısız olmak üzere 2 adet reboot yapımı bulunuyor. Bu reboot yapımlardan gişede başarılı olan ikincisinin de 2 adet devam filmini saydığımızda serinin şimdiye kadar toplamda 9 sinema filmi çekilmiş durumda.

Gişede başarılı olduğu sürece başka devam filmlerinin de geleceğini öngörmek yanlış olmaz. Ama bu devam yapımlarının hiçbirinin orijinalinin yerini tutmadığını da unutmamak gerek.

Terminator 2

terminator-2-judgment-day

İlk Terminator filminin belki senaryo olarak çok üzerine koyamasa da görsel efektler, oyunculuklar ve atmosfer olarak kat kat üstüne koymuş bu film, pek çoklarına göre Terminator filmleri arasındaki en iyisi.

En iyi devam filmleri arasında da genellikle en başarılılarından biri olarak gösterilen yapım, ilk filmin gerilim atmosferini tamamen kaybetmeden aksiyon seviyesini arttırıyor: Bu da belki filmi en başarılı yapan özellik.

 Blade Runner

Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’in 1968 tarihli “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?” romanından uyarlanan film, sadece bilimkurgu tarihinin değil sinema tarihinin en iyi filmleri arasında kendine yer buldu. 1982 yılında Ridley Scott tarafından çekilen film, pek çok ankette Kubrick’in “2001 Space Odyssey” filmi ile en iyi bilimkurgu filmi oylamasında başı çekiyor. Kendisinden sonra yapılan çok sayıda filme ilham kaynağı olan film, yayımlandığı dönemde şaşırtıcı bir şekilde sinemada beklediğini bulamıyor.

Yapımın 2017’de “Blade Runner 2079” adlı görsel açıdan başarılı sayılabilecek bir de devam filmi de çekilse de, bu devam filmi konu olarak ne yazık ki orijinal filmin üzerine koyamıyor.

Önceki Sonraki

Yazar: Gökhan Cılam

Galaktik dominasyon hedefinde emin adımlarla ilerleyen bir yazar, uzay ve zaman çizgisinin ötesine çıkmaya çalışan maceraperest bir yönetmen, kara deliğin derinliklerinde senfoni yazan tutkulu bir müzisyen...

İlginizi Çekebilir

battlestar galactica

Battlestar Galactica’nın Bilimkurguda Bıraktığı Derin İzler

Battlestar Galactica, kendi yarattığı robotlar tarafından soykırıma uğrayıp kaçak durumuna düşen bir grup insanın hikâyesi …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et