Hibrit Filmler #2: Bilimkurgu-Korku

Hibrit filmler serisinin ikinci bölümü ile karşınızdayız. Bu yeni bölümümüzde hem korku hem de bilimkurgu elementler taşıyan en iyi 10 filmi sizin için listeledik. Seri filmler, daha çok filme değinebilmek adına bütün olarak listeye eklendi. Bununla beraber The Day The Earth Stood Still, Predator, War of the Worlds, King Kong değerlendirilmiş olsa da listeye sığmadı.

İşte derlediğimiz en iyi 10 korku-bilimkurgu yapımı…

10- Frankenstein (1931)

Korku özellikleri: Tehlikeli olabilecek bir varlığın yarattığı gerilim.

Bilimkurgusal özellikleri: Ölmüş kişilerden alınan uzuvlar bilimsel yöntemler kullanılarak birleştirilip yeni bir hayatın yaratılması.

Modern dönemin öncül bilimkurgu romanı olan Frankenstein’in ilk uzun metraj uyarlaması olan film, pek çok açıdan önemli. 1931 yılında kaliteli bir sese sahip olması büyük bir başarı. Frankenstein’ın Canavarı’nın bu filmdeki tasviri, sonraki diğer tüm Frankenstein yapımlarını etkiledi ve hemen hepsi bu tasarımı kullandı.

9- Gremlinler

BKK Yaratıklar - Gremlins

Korku özellikleri: Korkutucu küçük canavarların kontrolsüzce üremesi.

Bilimkurgusal özellikleri: İnsanlığın geneli tarafından bilinmeyen bir canlı türünün farklı fizyolojik yapısı.

1984 tarihli korku-komedi-bilimkurgu harmanı yapım, pek çok açıdan yine aynı yıl çıkan Hayalet Avcıları filmini andırıyor. Yer yer korkunç olsa da son derece komik, eğlenceli ve maceracı bir şekilde ilerleyen, seyir zevki yüksek bir film.

 8- Tetsuo (1989)

Korku Özellikleri: Acı çekme, yaralama sahneleri.

Bilimkurgusal özellikleri: Mekaniklerin insan bedenini ele geçirmesi ve kişiyi makineleştirmesi.

Tetsuo baş döndürücü, imgesel bir korku-bilimkurgu filmi. Çok düşük bütçeye rağmen bu denli yaratıcı, eğlenceli, korkunç bir fil yapılmış olması takdire şayan. David Lynch’in Eraserhead filmine benzeyen bazı unsurlar yok değil: İkisi de siyah beyaz ve ikisinde de imgeler, göndermeler var. Ama bu film Eraserhead’e nazaran çok daha hareketli ve enerjik. Hiçbir sansürü yok. Kişinin iç dünyasını, bastırılmış cinselliğinin dışavurumunu farklı bir biçimde anlatan orijnal bir yapım.

 7- The Thing (1984)

Korku özellikleri: Gizemli ve korkutucu cinayetler.

Bilimkurgusal özellikleri: Cinayetleri işleyen parazitik organizmanın bir uzaylı olması.

1951, 1982 ve 2011 yıllarında 3 kez beyaz perdeye aktarılan bu yapımın en başarılı versiyonu kuşkusuz usta yönetmen John Carpenter’in çektiği 1982 tarihli olanı. En iyi bilimkurgu-korku uyarlamalarından biri. İzlenmediyse bu türün meraklılarına tavsiye edilir.

 6- Godzilla (1954)

godzilla-kapak

Korku özellikleri: Dev bir canavarın yarattığı ürküntü ve yıkım.

Bilimkurgusal özellikleri: Evrimsel açıdan okyanus derinliklerinde dinozorlar döneminden kalmış devasa bir canlının varlığı.

1954 yılında çekilen yapımın 30’un üzerinde devam filmi bulunuyor ve hâlâ yeni filmleri yapılıyor. Bu film sadece bir korku-bilimkurgu şöleni sunmuyor, aynı zamanda 2. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış Japonya’nın durumunu, korkularını, mücadelelerini de son derece etkili bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu ve benzeri daha pek çok nedenden ötürü kült bir yapım.

 5- The Fly Serisi (1958-1986)

Korku özellikleri: Ağır ve sancılı bir bedensel dönüşüm.

Bilimkurgusal özellikleri: Deneylerle hibrit canlıların yaratılması…

Vincent Prize’ın da oynadığı ilki 1958’de çekilen Fly, tam bir dönem harikası. Tutan yapımın ardından 1959 ve 1965 yıllarında iki devam filmi de çekildi. Yetmedi, orijinal film David Cronenberg tarafından 1986’da yeniden uyarlandı. Cronenberg versiyonu, öncekilere oranla korku yönü daha yüksek ve başarılı bir yapım. Pratik efektlerin en iyi kullanıldığı yapımlardan olan filmin 1989 tarihli Fly II adlı devamında da aynı atmosfer büyük ölçüde korunuyor.

 4- Prometheus

Korku özellikleri: Uzaylı yaratıkların ve medeniyetlerin insanlık için tehdit teşkil etmesi.

Bilimkurgusal özellikleri: Uzaylı medeniyetler ve canlılar, gezegenler arası yolculuklar.

Alien filminin öncesini anlatan Prometheus, Ridley Scott’ı uzun yıllar sonra Alien evrenine döndüren film hüviyetinde. Alien’a nazaran bilimkurgu tarafı daha ağır basan film, serinin orijinal filmden sonraki en yaratıcı parçası.

 3- Donnie Darko

Korku özellikleri: Kundaklama, cinayet, yaralama gibi sahneler.

Bilimkurgusal özellikleri: Zamanda yolculuğa, paralel evren konularına değinmesi.

Gizemli, korkutucu, finali kaliteli bağlanan oldukça başarılı bir film var karşımızda. Richard Kelly’nin hem yazıp hem yönettiği yapım için yönetmenin en iyi filmi diyebiliriz. Konusuyla, müzikleriyle, oyunculuklarıyla son derece kaliteli bir eser. Bittikten sonra da üzerinde düşündüren derin bir yapım.

2- The Terminator 

TERMINATOR_2_JUDGMENT_DAY

Korku özellikleri: Terminatör adlı ölüm makinesinin etrafta terör ve dehşet saçması.

Bilimkurgusal özellikleri: Zamanda yolculuk, androidler.

İlk Terminator filmi tam bir korku-bilimkurgu başyapıtı. Aynı zamanda düşük bütçeyi en verimli kullanan yapımlardan. Oyuncu Arnold Schwarzenegger ve yönetmen James Cameron’a şöhretin kapılarını aralayan kült bir film. Sonraki devam filmlerinde korku temasından uzaklaşılsa da, serinin ilk filmi gerilim ve korku yüklü.

1- Alien

Korku özellikleri: Durdurulamayan bilinmeyen korkunç bir yaratığın insanları avlaması.

Bilimkurgusal özellikleri: Uzay yolculuğu, uzaylı bilinmeyen canlılar, androidler, gelecek teknolojileri.

Korku-biilimkurgu türünün şu ana kadarki en iyi örneği olan 1979 tarihli orijinal Alien, listemizde birinciliği de göğüslüyor. Yönetmen Ridley Scott’ın rüştünü ispat ettiği, H.R. Giger’in unutulmaz tasarımlar yaptığı, oyuncuların mükemmel bir iş çıkardığı Alien, yaratıcılıkta sınır tanımayan tam bir başyapıt. Godzilla, Terminator, Donnie Darko gibi filmler her ne kadar başarılı yapımlar olsa da, hiçbiri Alien’ın ulaştığı yaratıcılık ve kalite noktasına yaklaşamıyor. Türünün en iyi örneği. İzlemeyen kaldıysa şiddetle önerilir.

Önceki Sonraki

Yazar: Gökhan Cılam

Galaktik dominasyon hedefinde emin adımlarla ilerleyen bir yazar, uzay ve zaman çizgisinin ötesine çıkmaya çalışan maceraperest bir yönetmen, kara deliğin derinliklerinde senfoni yazan tutkulu bir müzisyen...

İlginizi Çekebilir

Vampirli Demolition Man: Daybreakers

Sinema tarihinde pek çok film, kendisinden sonra gelecek olan filmlere yol gösterdi. Kimisi anlatıda örnek …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et