Hibrit Filmler #1: Bilimkurgu-Fantastik

Hibrit Filmler yazı dizisi ile karşınızdayız. Yazı dizimizin bu ilk bölümünde hem bilimkurgu hem de fantastik elementler taşıyan 10 filmi listeleyecek, haklarında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.

Sıralamayı film kalitesine ve işlediği konulara göre belirlemeye özen gösterdik. Özellikle ilk 4 film çok kaliteli ve hepsi de birinci olmayı hak ediyor. Nihai sıralamayı çok küçük farklar belirledi. Ve lafı daha fazla uzatmadan kiminin fantazya, kiminin bilimkurgu tarafı ağır basan yapımlarımızı listelemeye başlayalım. Şimdiden herkese iyi seyirler…

10- Kara Kule

Fantazya özellikleri: Büyücülük, seçilmiş kişi.

Bilimkurgusal özellikleri: Paralel evrenler arası yolculuklar.

Stephen King’in ömrünü verdiği desek yanlış olmayacak (7 ana kitap ile pek çok yan kitap ile desteklediği) Kara Kule serisinin film adaptasyonunun başrollerinde Idris Elba, Matthew McConaughey gibi son dönemin en popüler oyuncularından ikisi yer alıyor. Bir yazarın belki en iyi eserini işlemesine, kaliteli oyunculara sahip olmasına rağmen film ne yazık ki vasatın altında kalıyor. Filmin konusu tüm kitapların harmanlanmış, karıştırılmış bambaşka hale getirilmiş hali gibi. Paralel evrende geçen vasat bir Kara Kule öyküsü sanki. Hani biri çakma Kara Kule filmi yapsa, bu kadar olabilir dedirtecek cinsten. Listeye kitapları için az da olsa bir fikir vermesi açısından izlenebileceği için almış bulunuyorum.

9- Dune

Fantazya Özellikleri: Metafizik güçlere sahip kahinlerin ve özel güçlere sahip seçilmiş kişinin olması.

Bilimkurgu Özellikleri: Farklı gezegenlere yolculuk, uzay madenciliği, teknolojik kalkan ve silahlar konularını işlemesi.

Film, Frank Herbert’in şarkılara bile konu olmuş ünlü kitabından uyarlanmasına, iyi bir oyuncu kadrosuna, David Lynch gibi sıra dışı ama kaliteli filmlere imza atan bir yönetmene sahip olmasına rağmen ne yazık ki bekleneni veremiyor. Film boyunca o kadar çok anlamsız kesim bulunuyor ki, filmi takip etmekte güçlük çekiyorsunuz. Bunlar dışında filmdeki iç sesler ile her defasında cevabı çok açık olan aynı sorunun sorulması epey bıkkınlık veriyor. Filmin finali ise neredeyse hiçbir anlam ifade etmiyor. Kitaptaki konu sanki filme alel acele sığdırılmaya çalışılmış hissi veriyor.

8- Avengers (Marvel Cinematic Universe)

Avengers Endgame

Fantazya özellikleri: İskandinav mitolojisi tanrıları Thor, Loki vb tanrıların bu filmde olmaları ve büyülü silahlar kullanmaları (Mjolnir gibi).

Bilimkurgu özellikleri: Filmin son teknoloji bir zırh kullanan Iron Man, süper asker serumu alan Kaptan Amerika gibi ana karakterlere sahip olması ve uzaylı istilacıların bulunması.

Süper kahramanların birleşip kötü karakterleri yenmesi gibi klişe bir konuya sahip olmasına rağmen oyuncuların performansları ve filmin konuyu eğlenceli bir şekilde işlemesi bu vasat filmi izlenebilir kılıyor.

7- Aquaman (DC Extended Universe):

Fantazya Özellikleri: Yunan mitolojisinden beslenen ve kayıp kıta Atlantis merkezli bir öyküsü olması.

Bilimkurgusal Özellikleri: Mitolojik unsurların bilime dayandırılması.

Bu filmde yine klişe bir konu ile karşılaşıyoruz: Süper güçlerinden ve sorumluluklarından kaçan ana karakterimiz Aquaman, sonunda kendisine miras olan taht için savaşmaya karar veriyor. Filmi özel kılansa emsal pek çok süper kahraman filmi gibi neredeyse tamamen stüdyoda çekilmeyip gerçek, tarihi mekanlarda çekilen sahnelerin filmde başarıyla kullanılması. Böylece filmdeki gerçeklik hissi artmış.

 6- Dragonball Z

Fantazya Özellikleri: Seriye adını veren ejder toplarının büyülü güçlerle oluşturulması. Ayrıca başka büyülü nesnelerin ve canlıların bulunması. Ölümden sonra ruh olarak dirilme…
Bilimkurgusal Özellikler: Yiyecek, taşıt, ev vb. nesneleri kapsüle sıkıştırılabilen bir teknolojinin olması. Ayrıca uzaylı ırkların bulunması.

Aslında bir manga ve anime serisi olan bu yapımın sinemalarda da gösterilmiş 10’dan fazla anime filmi olduğu için listeye aldık. Fantastik unsurlarının çoğunun mantıksal ölçüde bilimkurguyla ilişkilendirmeyi başaran, geniş bir evrene ve sürükleyici bir öyküye sahip olan bir yapım. Kendinden sonra gelen çoğu eseri etkilemeyi başarmış Akira Toriyama imzalı bir başyapıt.

5- GhostBusters

Fantazya Özellikleri: Hayaletlerin var olması.

Bilimkurgusal Özellikler: Hayalet yakalamak için teknolojik silahların geliştirilmesi.

Son derece orijinal bir konuya sahip olan bu yapım görüntüleri, oyunculukları, efektleriyle tam bir kült sınıfında. İçinde komedi ve korku unsurları da barındıran, tür bakımından belki de tarihin en hibrit filmlerinden biri. Başarılı bir devam filmi de olan (ayrıca bir reboot filmi yapılmış ve bir tane daha reboot/devam filminin çekimleri de devam ediyor) içinde güçlü bir oyuncu kadrosu barındıran seyir keyfi üst düzey başarılı bir yapım.

4- Flashpoint (DC Animated Universe)

Fantazya Özellikleri: Yunan mitolojisindeki Atlantisli ve Amazon Savaşçılar’ın var olması ve onların mistik güçlere sahip olmaları.

Bilimkurgusal Özellikleri: Zamanda yolculuk, başka gezegenden gelen uzaylı bir karakterin varlığı.

Paralel zaman çizgisi konusunu en başarılı işleyen yapımlardan biri. DC Animasyon Evreni’nin konusu ve olay örgüsü ile en kaliteli yapımı denilebilir. Aynı zamanda 21. yüzyılın en iyi çizgi roman serilerinden birinin son derece başarılı bir uyarlaması.

3- The Matrix

the_matrix

Fantazya özellikleri: Seçilmiş kişinin varlığı, kahin ve kehanetler, metafizik göndermeler.

Bilimkurgusal Özellikleri: Yapay zeka, sanal gerçeklik, distopik dünya atmosferi ve teknolojileri.

Matrix, 1999’da ilk çıktığı andan itibaren dünya çapında tartışmalara neden olmuş, “sanal gerçeklikte mi yaşıyoruz?” sorunsalına iyi bir konu ile değinmiş, 2 adet devam filmi çekilmiş ve 3. devam filmi de çekilmeye devam eden artık kültleşmiş bir yapım. Fazla söze gerek yok, izlemeyen bilimkurgu meraklısı kaldıysa şiddetle izlemesi önerilir.

2- Star Wars

Fantazya Özellikleri: “Force” adlı evreni çevreleyen metafizik, ruhani bir gücün olması. Ölen kişinin bu gücü kullanarak ruhsal varlığını öldükten sonra da devam ettirip canlı kişilerle iletişime geçebilmesi. Ayrıca seçilmiş kişinin varlığı.
Bilimkurgusal Özellikler: Işık hızına ulaşabilen uzay gemilerinin, uzaylı ırkların bulunması. Hemen her cismi kesebilme özelliği olan lazer kılıcı teknolojisinin var olması. Aynı zamanda robotlar, androidler, gelişmiş hologram teknolojisi gibi daha pek çok bilimkurgusal elemente sahip olması.

Shakespearevari bir öyküyü bilimkurguyla buluşturursanız ne olur? Bunun en iyi cevabı Yıldız Savaşları filmleridir sanırız (serinin yaratıcı Lucas’ın dahil olmadığı son 3 film hariç diyelim). Geniş evreni, güçlü öyküsü ve kült karakterleriyle George Lucas’ın başyapıtı. Lucas’ın özellikle ilk filmin senaryosunu hazırlarken etkilendiği “Hidden Fortress” filminin efsane yönetmeni “Akira Kurosawa”yı da anmayı ihmal etmeyelim: Belki Kurosawa bu filmi yapmasa Star Wars ya hiç olmayacak ya da bildiğimiz şekliyle var olmayacaktı.

1- Ghost in the Shell (1995)

ghost-in-the-shell-1995

Fantazya Özellikleri: Ruh kavramının olması ve filmde işlenmesi.

Bilimkurgusal Özellikleri: Androidler, yapay zeka.

Matrix filminin en büyük ilham kaynaklarından olan bu başarılı anime, felsefi açıdan insanı önemli kılanın ne olduğunu sorguluyor: “Parçalarının çoğu mekanik olan bir androide insan denilebilir mi? İnsanı insan yapan ruh mudur? İnsan kadar veya daha gelişmiş bir yapay zeka, insan statüsünde sayılabilir mi? Öyle sayılabilmesi için ille ruha mı ihtiyaç vardır? Yapay zekanın ruhu olabilir mi? Ruh var mı? Varsa nerededir?”

Filmin aslında yapay zekanın gelişmeye başladığı günümüzü ve yakın geleceği ilgilendiren soruları daha 1995 yılından sorgulaması filmin ayrı bir öngörü harikası olmasını sağlıyor. Harika çizimlere, seslendirmelere ve en önemlisi öyküye sahip muhteşem bir manga uyarlaması. Burada bahsedilen anime filmin, Scarlet Johansson’un oynadığı 2017 tarihli vasat Hollywood adaptasyonuyla karıştırılmaması önemle rica olunur.

Sonraki

Yazar: Gökhan Cılam

Galaktik dominasyon hedefinde emin adımlarla ilerleyen bir yazar, uzay ve zaman çizgisinin ötesine çıkmaya çalışan maceraperest bir yönetmen, kara deliğin derinliklerinde senfoni yazan tutkulu bir müzisyen...

İlginizi Çekebilir

dune

Önemli Olaylarıyla Dune Romanının Öncesinde Yaşananlar

Dune evreni, günümüzden 20.000 yıl sonrasına uzanan zaman çizelgesiyle gelmiş geçmiş en iddialı bilimkurgu evrenlerinden …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et