Bilimkurgu Filmlerinden 10 Psikoaktif Madde

Bazı karıncaların salgıladığı zehir az da olsa halüsinatif etkiler taşır, yunuslar bazen kirpi balıklarını kendi aralarında gezdirerek “kafa bulurlar”, dağ keçileri bazen psikoaktif etki taşıyan dikenli bir bitkiyi ağızlarını kan içinde bırakmak pahasına çiğnerler. Nitekim insanlar da bilinçlerinin sıradan akışını değiştirecek pek çok madde ile haşır neşirdir. Tabii bu maddeler tasvip edilir şeyler değildir. Bunları birilerine özendirmek de suç teşkil eder.

Bizim bu listeyi yaparken amacımız da pek tabii bu maddeleri özendirmek ya da şirin göstermek değil. Bilimkurgu yapımlarında da psikoaktif maddelerin insanı ilk başta nasıl kandırdığı, sonra nasıl bir tahribata sürüklediği işleniyor. Biz de bu maddelerden bir liste hazırladık.

Nuke / Robocop 2

Eğer ki hiç kullanmamanız gereken bir madde varsa bu kesinlikle Nuke’tur. Tek bir damlası bile insanı bağımlı yapmaya yetiyor. Nuke’un insanlar üzerindeki etkisi o denli güçlüdür ki bağımlıları maddeyi yaratan ve dağıtan Kabil’i (Tom Noonan) merkeze alan bir tarikat kurmuş durumdadır. Yaratıcısı Kabil bile Nuke’e bağımlıdır bu arada. Nuke, vücuda enjekte edilebilen kırmızı bir sıvıdır.

Öfori haricinde ne tür bir etkisi olduğu meçhuldür. Aslında Amerika’da crack cocaine, Türkçe’de de taş olarak bilinen bir uyuşturucunun bilimkurgu parodisi olarak düşünülmüş. Malum Robocop 2 90lı yılların başında geçiyordu. 90lı yılların başında da Amerika bir crack salgını ile boğuşuyordu. Neyse ki Robocop 2 Nuke’u sokaklardan temizlemeyi başarmıştı.

Görünmezlik Formülü / Görünmez Adam

Günümüzün bir ton ıvır zıvır ile yüklü dünyasında Görünmezlik Formülü masum bir madde gibi duruyor. İlk başta Dr. Griffin’in bu formülü tehlikeli bile değil. Yani yapması gereken şeyi yapıyor, kullanıcıyı görünmez kılıyor. O kadar. Lakin filmlerin devamında gördüğümüz üzere formül yalnızca vücudu değil, zihni de etkiliyor.

Mesela megalomani ve egoizme sebep oluyor. Griffin bir zaman sonra dengesini yitiriyor. Bu madde sayesinde görünmez kalmaya devam edip, bir korku imparatorluğu kuruyor.

Soma / Cesur Yeni Dünya

Bazen felekten bir gece çalmak lazım… Cesur Yeni Dünya’daki distopik hükümet bile bunun farkında. Bu yüzden vatandaşları için bir madde üretmişler: Soma. Çok büyük bir olayı yok. Mutluluk hapı gibi bir şey. Daha önce insanları kontrol altında tutan mefhumların yerini alıyor. Vatandaşları kontrol altında tutuyor. Dinin ve alkolün sunduğu tüm avantajları Soma da sunuyor. Üstelik hiçbir yan etkisi de yok.

Tabii Soma her zaman çalışacak diye bir kaide yok. Bazı kişiler Soma’nın o güzel etkilerinden yoksun kalınca etraflarındaki dünyanın aslında bir distopya olduğunu anlıyorlar.

Plutonium Nyborg / Heavy Metal

Heavy Metal, 1981’den kalan kült bir bilimkurgu animasyonu. 80’li yılların o eşsiz çizim tarzını taşıyor. Lakin konumuz bu değil. Konumuz Plutonium Nyborg. Kaynak aldığımız site Plutonium Nyborg için “uzaydaki TIR şoförlerinin tercih ettiği bir numaralı maddeymiş” diyor. İşte Plutonium Nyborg çıkışını bu Heavy Metal isimli animasyonda gerçekleştiriyor. Kısacık bir görünüp geçse de, etkili olmuş olacak ki listemizde yedinci sıraya yerleşiyor.

Animasyonda, iki tane uzaylı garip bir çeşit elektrikli süpürge sayesinde bu tozu çıkarıyor, sonra burunlarından teneffüs etmek suretiyle maddeyi  vücutlarına alıyorlar. Kokain gibi gözükse de, maddenin etkileri daha çok LSD gibi. Halüsinasyonlara, motor fonksiyonlardaki bozukluklara vesaire sebep oluyor.

NZT-48 / Limitless

Limitless, belki de kurgusal narkotiğin en iyi işlendiği yapımlardan biri. Filmde NZT-48 isimli bir hap var. Bu hap umutsuz vaka olan Eddie Morra isimli karakteri tek bir gecede dahiye dönüştürüyor.

Tabii her güzel şeyin bir de cefası var. Eddie isimli arkadaş süper zeki kalabilmek için sürekli bu haplardan almalı ve aşırı doz alınca da algıları karışıyor…

Yavaş Ölüm / Karanlığı Taramak

A Scanner Darkly

Karanlığı Taramak ikonik bir yapıt. Gerek filmi, gerekse de kitabı oldukça keyifli bir bilimkurgu eseri. Aynı zamanda belki de en gerçekçi distopyalardan biri. Abartılı dünya hükümetlerinden ziyade, çoğunluğun yarattığı bir distopyadan bahsediyoruz çünkü. PKD kendi kafasının içindeki bir distopyada yaşıyordu zaten. Onun gibi olan herkes bunu az çok anlar. Feci paranoyalar…

Üstelik uyuşturucular ve uyuşturucu etkisi yaratan her türlü şey ile kafayı fena halde bozmuş biriydi. Hatta bir zamanlar bu alt kültürün bir parçasıydı da. Evini sokaktan bulduğu uyuşturucu bağımlılarıyla doldurmuştu ve o dönem hiçbir şey yazamamıştı. Bu berbat dönemin ardından Karanlığı Taramak doğmuştu… D Maddesi ya da Yavaş Ölüm bu ikonik eserin ikonik bir parçasıydı. Bir halüsinojendi bu madde ve bir zaman sonra “yavaşça” kullanıcısının gerçekliği algılama kabiliyetini darmadağın ediyordu…

Kırmızı ve Mavi Haplar / The Matrix

matrix

Mavi Hapı alırsan her şey olduğu gibi kalacak. Keyif verici ama yalandan ibaret. Kırmızı Hapı aldığın an ise bu büyü perdesi kalkacak, “uyanacaksın”. Matrix bilimkurgu dünyasındaki en ikonik filmlerden biri kuşkusuz. En ikonik sahnelerinden biri de bana kalırsa bu haplarla alakalı sahneydi.

Sahi, hayatımız boyunca hiç farkında olmasak da aslında birkaç defa bize Mavi Hap ve Kırmızı Hap sunuluyor. Çoğunluk Mavi Hap’tan yana ve bu aslında iyi bir şey…

Pan-Galactic Gargle Blaster / Otostopçunun Galaksi Rehberi

The Pan Galactic Gargle Blaster

Bu alkol içerikli bir kokteyl, narkotik bir madde değil. Lakin pek çok gezegende yasaklanmış durumda ve feci bir beyin sarsıntısına yol açıyor. Dolayısıyla listemize girebilir.

Başkan Playboy Zaphod Beeblebrox bile tek seferde ikiden fazla içilmesini önermiyor. Güya dünyada bir yerlerde bu içeceğin tarifi varmış, tabi hazırlamaya ve içmeye cesaret ederseniz.

CPH4 / Lucy

“Beyninizin sadece %10’unu kullanabiliyorsunuz,” lafı aptalca bir yalandan ibaret. Yok Einstein beyninin %14’ünü kullanabiliyormuş, yok işte beynimizin şu kadar kısmını kullanırsak gözümüzden lazer bile çıkarabilirmişiz! Bunların hepsi tümüyle şehir efsanesi. Adamlar utanmadan bir de film çekmiş bu efsane üzerine. Ancak Allah’ı var güzel film.

Filmde, CPH4 diye bir madde var ve bu madde sayesinde kullanıcılar beyinlerinin geri kalan %90’lık kısmını da aktive edebiliyor.

Melanj /Dune

dune-syfy

En meşhur bilimkurgu yapıtlarından biri olan Dune‘un ikonik bahar: Melanj. Tüm evren bu bahar uğruna savaş haline geçebilir, üstelik bahar yalnızca Arrakis gezegeninden çıkarılıyor. Listedeki tüm uyuşturucular insana haz yaşatabilir, insan üstü özellikler kazandırabilir ama hiçbiri melanj baharı gibi insanı bir yarı-tanrıya dönüştürmez…

Şöyle de bir şey var ki, bu bahar esasında kum solucanı kakasından ibaret.

Yazar: Tuğrul Sultanzade

2000 yılında Bakü'de doğdu. Uzun bir süredir Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyor.

İlginizi Çekebilir

dune

Önemli Olaylarıyla Dune Romanının Öncesinde Yaşananlar

Dune evreni, günümüzden 20.000 yıl sonrasına uzanan zaman çizelgesiyle gelmiş geçmiş en iddialı bilimkurgu evrenlerinden …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et