“Modern hayatın çökmesini ve her yeri yabani otların kaplamasını sabırsızlıkla bekliyorum” -Hayao Miyazaki
Netflix, çocuklara yönelik ama herkesin keyifle izleyebileceği çizgi diziler üretme konusunda çok başarılı. Hilda ve yeni She-Ra buna çok güzel örnekler. Ön yargılarınızı kenara bırakırsanız bu animasyonlar içinizdeki çocuğu rahatça yakalayabilir. She-Ra’nın da arkasında bulunan Dreamworks Animation tarafından üretilen Kipo and The Age of Wonderbeasts, tam da bu havada maceracı, çılgın, heyecanlı ve eğlenceli bir yapım. She-Ra gibi küçük kızlara örnek olmasını isteyeceğimiz bir kahramanımız; arkadaşlık, güven, dürüstlük, farklılıklara saygı gibi güzel temalarımız var.
Bu defa bir fantezi dünyası yerine post-apokaliptik bir bilimkurgu settingi tercih edilmiş. Tabii bu iç karartıcı ve karanlık bir dünya değil, Miyazaki’nin kavuşmak istediği tarzda bir gelecek. Yapımın She-Ra ile ilişkisi bu kadarla sınırlı değil. Ana karakterimiz Kipo’yu, She-Ra and The Princesses of Power’daki Glimmer seslendirmesiyle büyük beğeni toplayan Karen Fukuhara seslendiriyor. Kendisini Suicide Squad’ın Katana’sı veya 2019’un en iyi dizilerinden The Boys’un Female’i olarak tanıyor olabilirsiniz.
Yapım Ejderhanı Nasıl Eğitirsin ve Kung Fu Panda serileriyle tanınan Radford Sechrist tarafından, kendisinin kısa ömürlü webcomic serisinden uyarlanmış. Sechrist, animasyonda hikayesini epey genişletmiş ve dünya yaratımına önem vermiş, çok da iyi yapmış. Hikayemiz kıyametten iki yüz yıl sonra, evrimleşip bilinç kazanan mutant hayvanların cirit attığı Los Angeles’da geçiyor. 13 yaşında bilim meraklısı bir kız olan Kipo, yaşadığı yer altı insan şehrinin yok olmasıyla hem ailesinden hem de topluluğunun kalanından ayrı düşer ve onlara kavuşabilmek için uzun bir yolculuk yapması gerekir.
Kipo gerçekten çok sempatik bir ana karakter. Henüz ilk sahnelerde farklı kıyafetler denerkenki sevimliliğiyle kendisine kanımız ısınıyor. Yazarlar Kipo’nun tüm cesaretine ve özverisine rağmen çoğu modern güçlü kadın karakterin düştüğü hataya düşüp kahramanımızı bir Mary Sue’ya çevirmemiş. Bunun yerine deneyimsizliği yüzünden yanlışlar yapan, hatalarından ders alarak büyüyen bir karakter izliyoruz. Kipo ve Mucize Yaratıklar Çağı, aynı zamanda bir büyüme hikayesi anlatıyor. Ana karakterimizin pembe tonlarında resmedilmesi başlangıçta yalnız sanatsal bir tercihmiş gibi görünüyor çünkü diğer bütün insanlar normal renklerde. Hikaye ilerledikçe durumun pek de böyle olmayabileceğini görüyoruz. Tabi ana karakter için seçilen renklerin yarattığı sevimli görüntü, eserin çocuklar arasındaki popülerliğini de arttıracaktır.
Kipo, yolculuğu sırasında edindiği arkadaşlarıyla güzel dinamiklere sahip bir ekip oluşturuyor. Belki Son Hava Bükücü’deki kadar başarıyla oluşturulmuş bir maceracı partimiz var. Küçük savaşçı kız Kurt, modern oğlanımız Benson, konuşan böcek Dave ve Kipo’nun akıllı evcil hayvanı diyebileceğimiz köpekle domuz karışımı Mandu… Hepsi çok sevimli ve izlemesi keyifli karakterler. Dave’i espirileriyle, Kurt’u başarıyla yazılmış trajik orijini ve bunun karakter ilişkilerine etkisiyle sevdik. Mandu bir evcil hayvan sidekickten bekleyeceğimiz her şeyi izleyiciye sunuyor, kendisi ayrıca çok sevimli. Benson ile Kipo’nun ilişkisini seyretmek oldukça keyifli.
Seri ucu açık bir sezon finali yaptı ve ikinci sezonu onaylandı. Yani muhtemelen bu iki karakterin ilişkisinin daha romantik bir hale evrilmesine şahit olacağız. Umarım bu konu hikayenin devamında ucuzlaşmaz ve ikisinin sevimli ve çocuksu diyalogları devam eder. Kısaca ana kadromuz çok sevimli karakterlerden oluşuyor. Kötü adamlarımızın tamamı da aynı derecede sevimli ve konuşan hayvanlar olmanın ötesine geçmiş karakterler. Tabi, bu konuşan hayvan teması oldukça başarılı bir espri malzemesi olarak kullanılmıyor değil. Çizgi dizinin, kıyamet sonrası çılgınlığına uyan bir mizah anlayışı var.
Son olarak çizgi dizinin çizim yönünden de bahsedelim. Normalde bu kadar sert çizgiler çoğu izleyiciye itici gelir ama son on yılda calarts stili, çizgi film piyasasını öyle bir ele geçirdi ki bu çizimler gözümüze farklı ve güzel görünüyor. Bu çizim tarzını hareketlendirmek daha zor olmasına rağmen işin altından başarıyla kalkılmış, hareket hissi çok iyi verilmiş ve ortaya görsel bir şölen çıkmış. Arka plan tasarımları da bu tarz bir çizgi diziden bekleneceği üzere çok başarılı. Çizgi dizinin webcomic kültürü kökenine sıkı sıkıya bağlı kaldığı belli oluyor. Ayrıca gerektiği yerlerde calarts stiline kayılması (örneğin devasa pofuduk kedi halkının çizimlerinde) hoş ve modern bir detay olmuş.
Kısaca, Kipo ve Mucize Yaratıklar Çağı, çocuklar için üretilmiş iyi macera hikayelerinden keyif alıyorsanız mutlaka bir şans vermeniz gereken çok keyifli bir seri. Küçük kardeşleriniz, kuzenleriniz veya çocuklarınızla beraber gönül rahatlığıyla seyredebilirsiniz…