crazy alien

Çin Sinemasından Bir Bilimkurgu Komedisi: Crazy Alien

Cixin Liu son zamanlarda adını sık sık duymaya başladığımız Çinli bir yazar. Bilimkurgunun en prestijli ödülü olan Hugo‘yu alınca ününe ün kattı. Yönetmen Ning Hao’nun çektiği Crazy üçlemesinin son filminde yine Liu’nun parmağı var. Crazy Stone (2006) ile başlayan ve Crazy Racer (2009) ile devam eden söz konusu üçleme, Crazy Alien (2019) ile final yapıyor. Liu’nun “The Village Teacher” öyküsünü başlangıç noktası olarak ele alan Ning, çeşitliliği bol bir uyarlamaya imza atıyor. Komedi ile bilimkurguyu harmanlayan film, bahtsız bir tema parkı çalışanının başından geçen bir tesadüfü ele alıyor. Kör göze parmak misali bir prodüksiyon seviyesine sahip olan yapımın beş senaristi var. Buna rağmen hikayeyi rayına oturtmakta epey zorlanmışlar.

Crazy Alien teknik açıdan oldukça iddialı bir prodüksiyon. Çin’in günümüz yaşantısına dair absürtlüklere yapılan ustaca göndermeler de filmin tuzu biberi olmuş. Üstelik vizyona girdiği 5 Şubat günü 403 milyon yuanlık gişe hasılatıyla, Bahar Bayramı tatilinin en çok izlenen filmi oldu. Ning’in çok tutan son filmi Breakup Buddies (2014), yerelde 195 milyon dolarlık bir gelir elde etmişti. Ayrıca Cixin Liu‘nun dünyaca ünlü Üç Cisim Problemi romanının film uyarlaması da yönetmen Fanfan Zhang tarafından çekiliyor. 210 milyon dolar gibi dev bir bütçeyle çekilen film, 2020 yılında vizyona girecek. Buradan da anlaşılacağı üzere Cixin Liu, Çin’in yeni sanat şövalyesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Crazy Alien, ismi belirtilmemiş bir kıyı şehrinde başlıyor. Ana karakter Geng Hao bir animatördür. Dünyada simgeleşmiş pek çok şeyin imitasyonu ile süslenen bir tema parkında maymunuyla performanslar sergilemektedir. Kahramanımızın bu alelade yaşantısı, bir gün kozmik bir tesadüf sonucu tamamen değişir. Sopaya benzeyen bir uzaylı, berbat bir galaksiler-arası DNA değişimi sonucu Dünya’ya sürüklenip, gezegene çarpar. Genetik sarmalın öbür ucunda ise selfie bağımlısı ABD’li astronot kaptan Jack Andrews vardır. Bu mevzularla hiçbir alakası olmayan Geng Hao’nun maymunu, uzaylının ‘ziyareti’ sonucu etrafa savrulan parçalardan dolayı yaralanır. Hao, kısasa kısas diyerek uzaylıyı maymunun yerini doldurması için kullanmaya karar verir.

Fakat Geng’in kankası Da Fei, geniş vizyonlu bir Kayserili edasıyla, “Keşke biraz daha büyük çaplı düşünseydin,” diyerek olaya müdahil olur. Bu sırada uzaylımız, Geng’in öğrettiği bazı numaraları kapmıştır bile. Ancak bir yandan da kaçış rotasını gözetlemekten geri kalmaz. Geng’in uzaylı üzerinde yürüttüğü çaba, Amerikan hükümetininki ile paralel bir çizgiye gelir. Amerikalılar uzaylıyı bulmaya koyulur. Ajan John Stockton’un önderliğindeki bir ekip göreve çıkar, fakat imitasyonlarla dolu bir tema parkında mahsur kalan uzaylının gönderdiği imgesel iletişim unsurları yüzünden yollarından saparlar. Bütün bir dünyayı gezdikten sonra anca gelebilirler Çin’e. Filmdeki oyuncuların yabancı kanadı kendini ahmaklıktan ahmaklığa sürüklüyor. Bir de Amerikan başkanı Donald Trump’ın parodisi var filmde, sormayın gitsin. Ning, Çin’deki modern hayatın absürtlüklerine gönderme yaptığı kadar, Amerika’ya da sağlı sollu girişiyor.

Filmin toplam bütçesinin 105 milyon dolar kadar olduğu tahmin ediliyor. Özellikle görsellik ve teknik açıdan oldukça tatminkar. Zaten Ning Hao, kendi kuşağının en önemli yönetmenlerinden. Fakat Crazy üçlemesinin ilk iki filmine kıyasla, Crazy Alien’in senaryosu biraz zayıf kalıyor. Hatta film, Cixin Liu’nun hayranlarını yazarın 2006 yılında çıkan “Üç Cisim Problemi” romanına gönderme yaparak etkilemeye çalışıyor. Örneğin uzaylının göz yaşı biçimindeki gemisi bu göndermelerden sadece biri. Ancak filmde uzaylı ve insan dinamiği zayıf yansıtılmış. Yine de filmin başlığında bir mesaj var diyebiliriz: Crazy. Yani insanlar ve uzaylılar bir diğerine deli gibi görünüyor.

Çok büyük beklentilere sahip değilseniz ve bilimkurguda yeni bir soluk arıyorsanız, Crazy Alien tavsiye edilebilir. Bunun haricinde absürt mizahtan hoşlanıyorsanız sizi eğlendireceği kesin. Film çekildiği esnada, son derece saçma sayılabilecek bir olay da yaşandı. PETA isimli hayvan hakları derneği, 19 Mart 2018 tarihinde Crazy Alien’den bir görüntü paylaştı. Bu görüntüde kafes içine konan bir köpek vinç ile kontrolden çıkmışçasına havaya savruluyordu. Daha sonra Ning Hao, “Görüntüyle oynandığını ve sanki bir hayvan hakları ihlali varmış imajı yaratılmaya çalışıldığnı,” açıkladı. Tabii tüm bu patırtı üzerine söz konusu sahne filmden kaldırıldı ve bir iyi niyet göstergesi olarak Ning Hao da köpeği sahiplendi.

Sonuç itibariyle Crazy Alien, Çinli bir mizah anlayışına sahip. Dolayısıyla bazı esprileri yabancı izleyiciler tarafından yakalanamayabilir. Fakat mizahın evrensel bir yönü olduğu da malum. Örneğin bir Çinli, G.O.R.A ya da A.R.O.G’tan bir Türk’ün aldığı zevki elbette alamaz. Ancak bu, yine de bazı sahneleri komik bulmayacağı anlamına gelmiyor.

Hazırlayan: Tuğrul Sultanzade

Kaynaklar:

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu animelerinde kadin temsilleri

Bilimkurgu Animelerinde Kadın Temsilleri

Gerek bilimkurgu gerekse anime endüstrisi, erkek izleyiciye yönelik olduğuna dair talihsiz stereotiplerle boğuşuyor. Son yıllarda …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin