Back to the Future 2 ve 3 Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Bir önceki yazıda, Back to the Future (Geleceğe Dönüş) serisinin ilk filmi hakkında az bilinenlere değinmiştik. Şimdi ise serinin devam filmlerini ve hatta sonrasını mercek altına alıyoruz. Yönetmen Robert Zemeckis ve yazar/yapımcı Bob Gale, Geleceğe Dönüş için ilk başta devam filmi çekmeyi düşünmemiş. Fakat filmin gişede başarılı olması üzerine gelen taleplere karşı koyamayıp stüdyo ile devam filmi için anlaşmışlar. Bir röportajda filmin yaratıcılarından Bob Gale, ilk filmi devam filmlerini hesaba katmadan bitirdikleri için pişman olduğundan ve ilk filmin finalinin kendilerini konu açısından daha farklı bir film yapabilmek için kısıtladığından bahsetmiştir. Filmin yaratıcıları ilk aşamada tek bir devam filmi düşünmüş ve bu filmin adının da ‘Paradox’ olmasına karar vermişler.

Ancak film şirketi (Universal Studios) senaryoyu uzun bulmuş ve yönetmenden filmi kısaltmasını istemiş. Bunun üzerine Zemeckis, filmi kısaltmak yerine 2 devam filmi yapmaya karar vermiş. Geleceğe Dönüş II ve III çekimleri boyunca proje adı hep ’Paradox’ olarak kalmış, hatta II. film klipslerinde de bu isim kullanılmış. III. filmin klipslerinde ise basitçe “Üç” yazmışlar. Bunu, çekimler boyunca halkın ilgisini daha az çekmek için yapmışlar. Devam filmlerinin senaryosu ile Zemeckis o dönem başka filmler yönettiği için ağırlıklı olarak Bob Gale uğraşmıştır.

Paradox senaryosunun Geleceğe Dönüş II ile temel farklılıkları şu şekildedir:

  • Doktor’un uyutma cihazını, Jennifer daha kendisine soru sormadan kullanması.
  • Jennifer’ın, Marty ile gelecekteki evlerine geldiğinde evliliklerine dair bir video çerçeve görmesi.
  • Yaşlı ve genç Biff’in 1955’teki okul dansının düzenlendiği yerin park alanında karşılaşmaları.
  • Marty’nin Almanak’ı yaktığı ve postacının geldiği yerin okulun futbol sahası olması.

Senaryonun Geleceğe Dönüş III ile farklılıklarından bazıları da şunlar:

  • Marty’in 1885’e değil de 11 Nisan 1888’e gitmesi.
  • Marty’nin büyük dedesi Seamus’un evli olmaması ve Lorraine’e benzeyen barmen bir kızın ise Seamus’a aşık olması.
  • Doktor’un Clara ile tanıştıktan sonra Marty’ye mektubu yollaması.

Geleceğe Dönüş II’nin çekimleri üçüncü film ile beraber peş peşe yapılıp bitirilmiştir. Filmler de 6 ay arayla vizyona girmiştir (2. film: 22 Kasım 1989, 3. film: 25 Mayıs 1990). İlk filmde George McFly karakterini oynayan Crispin Glover, devam filmleri için kendisine yapılan teklifi kabul etmeyerek bu filmlerde yer almamıştır. Bunun sebepleri ilk filmin çekimlerine kadar uzanmaktadır. Glover, ilk filmin finalini beğenmemiştir. Gerorge McFly’ın zaman çizgisi değişince zengin olduğu için mutluluğa ermesi fikri hoşuna gitmemiş, hatta konuyu yönetmene de iletmiştir. Bu da Zemeckis ve Gale ile arasının açılmaya başlamasına sebep olmuştur. Glover’ın, 2. filmin senaryosunu onaylamak istediği ve Michael J. Fox kadar ücret talep ettiği söylenmiştir. Ama Glover, bir röportajında bu durumu yalanlamıştır.

Tüm bu olanlar neticesinde yapım ekibi, devam filmi için Glover’a diğer yardımcı oyuncular Lea Thompson (650.000$) ile Tom Wilson (350.000$)’a önerilenin altında 150.000$’lık bir teklifte bulunmuşlardır. Crispin Glover da yapımda kendisini istemediklerini anlayarak rolü kabul etmemiştir. Aslında ilk filmin ana karakterlerinden olan George McFly’ın II ve III. filmler için de önemli bir rolü varmış. Ama Glover olmayınca senaryoda yapılan güncellemelerle karakter, II. filmde çok daha az gösterilmek zorunda kalınmıştır. Bu karakterin 2015’teki yaşlılık halini plastik makyajlarla Glover’a benzetilen Jeffrey Weissman canlandırmıştır. Bu da Glover’ı kızdırmıştır. Bunun dışında ilk filmde Crispin Glover’ın oynadığı bazı sahneler de ikinci filmde kullanılmıştır. Glover da, devam filminde kendisinden izinsiz olarak görüntülerini kullandıkları için filmin yaratıcılarına dava açmıştır. Universal Studios, dava sürecinin daha maliyetli olacağını düşünerek oyuncuyla anlaşma yoluna gidip kendisine 760 bin dolar ödemiş ve Glover da davasını geri çekmiştir. Böylece kendisi bu filmde hiç oynamadan, diğer yan oyunculardan daha çok kazanmıştır.

İlk filmde Jennifer’ı oynayan Claudia Wells’in yerini bu filmde Elizabeth Shue almıştır. Bunun nedeni Claudia Wells’in annesinin o dönem kanser tedavisi görmesi ve oyuncunun bu süreçte annesinin yanında olmak istemesidir. Sonrasında da Claudia çok uzun yıllar oyunculuk kariyerine ara vermiştir. 2008’de bağımsız bir filmde rol alarak oyunculuğa geri dönmüştür. İkinci film, ilk filmin kaldığı yerden devam ettiği için ilk filmin final sahnesi Elizabeth Shue ile tekrar çekilmiştir. İki sahne arasındaki farkları buradan izleyebilirsiniz. Geleceğe Dönüş II yaklaşık 40 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilmiştir ve Dünya genelinde 336 milyon dolara yakın gişe yapmıştır. Üçüncü film de 40 milyon dolara mal olmuş ve gişede yaklaşık 246 milyon dolar gelir getirmiştir.

Yüzüklerin Efendisi filmlerinin başrol oyuncularından Elijah Wood, Geleceğe Dönüş II filmiyle sinemaya adım atmıştır. Filmde video oyunu makinesinde oyun oynayan çocuklardan biri rolüyle görüyoruz kendisini. İlk filmin sinema versiyonunun sonunda alışık olduğumuz “Devam Edecek” yazısı yazmamaktadır. Ama filmin VHS kopyasına bu yazı devam filmleri çekilme durumu oluştuğu için eklenmiştir. Filmin VHS kopyasını izleyen Michael J. Fox da, filmin sonunda yapılan değişimi görünce hemen menajerini aramış ve kendisinden devam filminde yer alacağından emin olmasını istemiştir.

Thomas Wilson (Biff), II. filmde aynı karakterin farklı zamanlardaki halleri dahil 5 farklı karakteri canlandırmıştır. Bunlardan ilki, ikinci filmin başındaki 1985 yılındaki orijinal Biff’tir. İkincisi 2015’teki yaşlı Biff. Üçüncüsü 2015’te Biff’in torunu olan Griff Tannen’dir. Dördüncüsü 1955’teki genç Biff ve beşincisi de 1985 alternatif zaman çizgisindeki Biff’tir. Michael J Fox da 2. filmde 4 farklı karaktere hayat vermiştir: Hem 1985’teki Marty McFly’ı hem de aynı karakterin 2015’teki yaşlılık halini canlandırmakla kalmamış, oğlu Marty Jr. ve kızı Marlene karakterlerini de oynamıştır.

Michael J. Fox, 4 yıl sonra yine aynı Geleceğe Dönüş setine döndüğünde kaykay sürmeyi unuttuğunu fark etmiştir ve yeniden öğrenmesi gerekmiştir. Bu, aslında Parkinson hastalığının habercilerinden biridir. Kendisine bu konuda teşhis ancak 1991 yılında yapılabilmiştir. Michael J. Fox, Parkinson rahatsızlığını 1998’de halka açıklamış, 2000 yılında da oyunculuğa kısmen ara vermiştir. Kendisi hala Parkinson için farkındalık oluşturmaya çalışmakta ve tedavi çalışmalarına kaynak bulunması için destek olmaktadır. II. filmin çıkarılan sahnelerinden birinde yaşlı Biff’in geçmişine çok müdahale ettiği için zamandan silinme sahnesi vardır. Sahne buradan izlenebilir. II. filmde ilk filmin çekildiği zamana geri gidildiği için ilk filmde çekilen bazı sahneler tekrar çekilmek zorunda kalınmıştır. Hem ilk hem de ikinci filmde olan sahnelerden biri de Marty’nin 1955’te “Johnny B. Goode” parçasını çalmasıdır. Marty parçayı çalarken gruptan biri telefon açarak Chuck diye birini arayıp parçayı dinletmektedir. Bu, parçanın yazarı Chuck Berry’ye atıfta olunması için bilerek yapılmıştır. Chuck Berry gerçekte bu parçayı 1958 yılında yazmıştır.

Yine ikinci filmde Chicago Cubs, 2015’te beyzbol şampiyonu oluyordur. Kulüp, filmin çekildiği dönemde son derece başarısız olduğu için böyle bir espri yapılmıştır. İşin ilginci gerçek hayatta 2015’e geldiğimizde Cubs, bunu misyon edinmişçesine 2015 yılına çok iddialı bir giriş yapmış ve şampiyon olmaya çok yaklaşmış ama playofflarda elenmiştir. Bir yıl sonra 2016’da ise gerçekten şampiyonluğu kazanmıştır. Marty’nin filmde otomatik giyilebilen Nike ayakkabılarından esinlenen firma, 2015 yılında gerçekten giyilir giyilmez ayağa oturan bir ayakkabı üretmiştir. Ama bu ürün sınırlı sayıda üretilmiştir.

II. filmde atom enerjisiyle çalışan uçan arabalardan uçan kaykaylara kadar günümüzde göremediğimiz teknolojiler vardır. İlk filmin 30. yılına özel olarak 2015’te çıkarılan DVD/Bluray’lere konuyla alakalı bir kısa film eklenmiştir. Kısa filmin adı da “Back to the Future: Doc Brown Saves the World (Geleceğe Dönüş: Dr Brown Dünyayı Kurtarıyor)”dur. Bu kısa filmde Christopher Lloyd, Dr Emmet Brown karakterini yeniden canlandırmıştır. Filmde Dr Brown, atom enerjisi kullanan uçan araba ve kaykay teknolojilerinin 2045’te nükleer bir felakete yol açacağını söyleyerek bunu önlemek için zamanda yolculuk yaparak bu teknolojilerin oluşmadan önüne geçtiğini anlatmaktadır. Günümüze gönderme yaparak bu yüzden uçan arabalarımız olmadığını söylemektedir. Geleceğe Dönüş II’deki teknolojik öngörüler hakkındaki detaylı bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Geleceğe Dönüş III’te uçuruma yuvarlanan ve patlayan tren sahnesinde gerçek tren değil, gerçeğine birebir uygun orta büyüklükte bir maket yapılıp kullanılmıştır. Geleceğe Dönüş’ün 1991 – 1992 yılları arasında 2 sezon, 26 bölüm olarak yayımlanan bir animasyon serisi vardır. Bu animasyon ülkemizde de yayımlanmıştır. Seride film kadrosundan Thomas Wilson (Biff) ve Mary Steenburgen (Clara) kendi karakterlerini seslendirmişlerdir. Christopher Lloyd, seri boyunca kapanış konuşmaları yaparak Dr Brown karakterini yeniden oynamıştır. Fakat animasyondaki karakterini kendisi yerine Dan Castellaneta seslendirmiştir.

İlk filmde olduğu gibi serinin devam filmleri için de video oyunları yapılmıştır. Bunlardan Geleceğe Dönüş II & III adıyla NES sisteminde çıkan 8 bitlik oyun, içlerinden en bilinenidir. Geleceğe Dönüş serisinin sonrasını anlatan ve 1986 yılında geçmeye başlayan “Back to the Future: The Game” video oyunu 2011 yılında PC, Mac, iPad, Playstation 3, Nintendo Wii gibi platformlara çıkmıştır. Oyun 5 kısımdan oluşmaktadır ve oldukça akıcı bir öyküsü vardır. Oyun parkları için “Back to the Future: The Ride” isimli bir simülasyon yapılmıştır. Bu simülasyon çekilen videolarda Thomas Wilson ve Christopher Lloyd da filmdeki rollerini yeniden oynamıştır. 1991 ila 2016 yılları arasında Dünya’nın çeşitli noktalarında bu simülasyon hizmet vermiştir.

Serinin yaratıcıları Bob Gale ve Robert Zemeckis, yoğun talep olmasına rağmen 3. filmden sonra başka bir Geleceğe Dönüş filmi çekmeme konusunda kararlı gözükmektedir. Yine de geleceğin ne getireceğini bilemeyiz. Christopher Lloyd, bir röportajında olası bir Geleceğe Dönüş yapımında oynamaya açık olduğunu söylemiştir. Serinin yönetmeni Robert Zemeckis, 1994 tarihli Forrest Gump filmiyle en iyi yönetmen Oscar’ını almıştır. Yönetmenin diğer iddialı filmleri arasında Contact (1997) ve Cast Away (2000) de vardır.

Günümüzün popüler animasyon serilerinden Rick and Morty, aslında bir Geleceğe Dönüş parodisi olarak başlamıştır. Parodiyi serinin yaratıcılarından Justin Roiland hazırlamıştır. Daha sonra bundan ilham alarak Rick & Morty serisini oluşturmuştur. Zaten serinin adı da Geleceğe Dönüş filminin ana karakterlerinin bir kaç harf değiştirilmiş versiyonudur: “Doc & Marty / Rick & Morty.” Bundan Geleceğe Dönüş oyuncularından Christopher Lloyd’un da haberi vardır. Seriyi takip etmese de serinin birkaç bölümünü izlediğini ve beğendiğini iletmiştir. Yine bir soru üzerine teklif yapılması halinde bu seride seslendirme yapabileceğini iletmiştir. İlk üç sezonda böyle bir şey gerçekleşmese de gelecek sezonlarda neler olabileceğini bekleyip göreceğiz.

Yararlanılan Kaynaklar:

Önceki

Yazar: Gökhan Cılam

Galaktik dominasyon hedefinde emin adımlarla ilerleyen bir yazar, uzay ve zaman çizgisinin ötesine çıkmaya çalışan maceraperest bir yönetmen, kara deliğin derinliklerinde senfoni yazan tutkulu bir müzisyen...

İlginizi Çekebilir

animasyon dizi bilimkurgu

Rotten Tomatoes’a Göre En İyi 10 Bilimkurgu Animasyonu

Bilimkurgu, animasyon kategorisinin de en üretken türlerinden biri. Yıllardır şahane diziler ekranlarda boy gösterirken aralarından …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin