hayali tanitim

Bilimkurgu Filmlerindeki Hayali Reklamlar

Reklamlar evreni, gerçek dünyada satılan ürünlerin tanıtıldığı ve o ürünleri kullanan karakterlerin hep mutlu olduğu bir kurgu evrendir. “Tüketiyorum, o halde varım!” sözünün etkisiyle insanlar, reklamlarda gördükleri ürünleri satın alarak gerçek dünyalarına taşır. Kişi bu yolla içinde yaşadığı gerçekliği reklamlarda izlediği sahte cennetlere dönüştürmeyi amaçlamaktadır. TV, gazete, internet vb. sayısız ortamda her gün maruz kalınan bu reklam radyasyonunun etkisiyle gerçek dünya dönüşmeye başlar. İnsanlar, reklamlardaki kurgu karakterlerin kullanıyormuş gibi yaptıkları ürünleri gerçek hayatlarında kullanarak günden güne o karakterlere benzer. Kısacası reklamlar evreni dünyamızı işgal ederek onun gerçeklik hamurunu her an yeniden şekillendirir.

Reklamların ve gerçek dünyanın bu karşılıklı birbirini beslemesi durumu, aslında bir kurgu evren olan filmde anlattığı öyküyü daha canlı ve inandırıcı kılmak isteyen senarist veya yönetmen için kullanabileceği muazzam bir araçtır. Filmdeki evrende göstermek istediği bir şeyi, filmin içine eklediği alt bir kurgu reklamla çok daha çarpıcı şekilde izleyiciye aktarabilir. Bu yazıda, bilimkurgu filmlerinde yer alan ve en az filmin kendisi kadar akılda kalıcı birkaç unutulmaz reklamı derledim. Siz de filmlerden aklınızda kalan benzer reklamları yazının altında yorum olarak ekleyebilirsiniz.

Robocop 2 (1990): Sunblock 5000

“20 saniyelik Kaliforniya güneşinin bugünlerde çok fazla olduğunu söylüyorlar. Ozon tabakasını kaybettiğimizden beri… Ama bu, Sunblock 5000’den önceydi…”

Reklamın sonunda çıkan uyarıya dikkat: “Sık kullanımı deri kanserine yol açar!”

Robocop filmlerindeki diğer reklamlardan hazırlanmış bir kolajı buradaki adresten izleyebilirsiniz.

Westworld (1973): Delos

Dizi olarak yayımlanan Westworld’ün 1973 yapımı orijinal filmdeki Delos firmasının tanıtım reklamı.

Blade Runner (1982): Koloni reklamı

Dünyanın gelecekteki artan nüfusunu böyle bir reklamdan daha etkileyici ne anlatabilirdi? Reklam sesi insanları dünya dışında yeni bir hayat kurmak için kolonilere davet ediyor.

Total Recall (1990): Rekall TV Reklamı

“Yaşam boyu sürecek bir anı için, Rekall’ı arayın!”

Geleceğe Dönüş 2 (1989): Jaws 19 Hologram Reklamı

Bu efsanevi reklam hiç unutulur mu?

Yıldız Gemisi Askerleri (1997): Ordu Reklamı

“En iyi böcek, ölü böcektir!”

The Truman Show (1998): Ya Tüm Hayatınız Bir TV Programıysa!

Tüm hayatının bir TV şovundan ibaret olduğunu öğrenen Truman’ın öyküsünü herkes biliyordur. Peki bu şovun içindeki ürün yerleştirme reklamları sizce de unutulmaz değil miydi?

6. Gün (2000): Klonlama Reklamı

“Klonlamak sevgidir!”

Azınlık Raporu (2002): Kişisel Reklamlar

Sizce de retinanızın taranarak size özel reklamların yolda yürürken karşınıza çıkması ürkütücü değil mi?

I, Robot (2004): The Nestor Class 5

“Yarının robotu bugünde!”

Yazar: İsmail Yiğit

1982 Ankara doğumlu. Türkiye Bilişim Derneği’nin 2016 yılında düzenlediği bilimkurgu öykü yarışmasında “İhlal” adlı öyküsü üçüncülüğe seçildi. Fabisad'ın düzenlediği 2017 GİO yarışmasında “Satır Arasındaki Hayalet” adlı öyküsüyle öykü dalında başarı ödülü kazandı. İlgilendiği ana konular: Teknolojinin toplumsal inşası, sosyoteknik tasavvurlar, siber savaşlar, otonom silahlar, transhümanizm, post-hümanizm, asteroid madenciliği, dünyalaştırma... Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick, Michael Crichton ve Kim Stanley Robinson, kalemlerini örnek aldığı yazarlar arasında. Parolası: “Daha iyi bir dünya pekâlâ mümkün!”

İlginizi Çekebilir

Slingshot

Slingshot: Hiçbir Kuvvet Seni Kendinden Uzağa Atamaz

“Yalnızlığı sevdiğimden yalnızım sanıyordum, oysa sadece yalnızmışım.” Yalnızlık, izolasyon, klostrofobi, paranoya, neyin hayal neyin gerçek …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin