89. Oscar Ödülleri gelecek hafta sahiplerini bulacak. Sinemanın bu en prestijli ödüllerinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden güzel bilimkurgu yapımları çeşitli adaylıklarda ödül avcılığında. 5 bilimkurgu filmi toplamda 12 farklı dalda 14 adaylık elde etmiş durumda. İstatistikler törende maksimum 12 ödülün bilimkurgu filmlerine gitme ihtimalinin bulunduğunu gösterse de, 2016 yılında birbirinden başarılı yapımların çıkmış olması bu ihtimali bir nevi imkansızlaştırıyor.
26 Şubat’ı 27’sine bağlayan Pazar gecesi 89. kez verilecek olan Oscarlar’da bilimkurgu yapımları ve adaylık sayıları şöyle:
Arrival: 8 adaylık.
Passengers: 2 adaylık.
Rogue One: A Star Wars Story: 2 adaylık.
Star Trek Beyond: 1 adaylık.
The Lobster: 1 adaylık.
Şimdi sırasıyla filmlerin ödül şanslarına değinelim.
Arrival
(En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Sinematografi, En İyi Kurgu, En İyi Ses Kurgusu, En İyi Ses Miksajı, En İyi Yapım Tasarımı)
Ted Chiang’in bilimkurgu türündeki kısa öyküsünden sinemaya aktarılan Arrival, 2016’nın en gözde yapımları arasına girmeyi başardı. Bunda Prisoners ve Sicario gibi filmleriyle tanıdığımız yönetmen Denis Villeneuve’un etkisinin yanı sıra, filmin atmosferine yakın müzikler ve Amy Adams’ın oyunculuğu da başrol oynadı. Jeremy Renner da filmde başrol gözükmesine rağmen, Adams’n gölgesinde kalarak üstün bir performans sergiyemedi.
En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil toplamda 8 dalda Oscar’a aday gösterilen Arrival’ın en büyük dezavantajı (bu sene adaylık elde eden diğer tüm filmlerim olduğu gibi) La La Land ile aynı seneye denk gelmek oldu. Buna rağmen film ve yönetmen dallarında olmasa da, teknik dallarda ödüle uzanma ihtimali bulunuyor. Arrival’ın geceden eli boş dönme ihtimali de yok değil elbette fakat bu düşünmek istemediğimiz bir senaryo. İleride kült olabilecek potansiyele sahip bu yapımın en azından En İyi Uyarlama Senaryo Oscar’ını kazanması gerekiyor.
Passengers
(En İyi Özgün Müzik, En İyi Yapım Tasarımı)
Geçtiğimiz yılın büyük bütçeli yapımlarından Passengers’ın oyuncu kadrosu bir hayli dar. Kocaman bir uzay gemisinde geçen öyküde Jennifer Lawrence ve Chris Pat başrollerde çıkıyor karşımıza. Tamamı uzay gemisi içinde geçen senaryoda insanlık çok uzaktaki bir gezegene seyahat etme kararı almıştır. Binlerce kişinin uzun bir uykuya daldığı ve gezegene varıldığında uyanacakları bir sistem ile yola çıkan yolculardan birisi bir arıza nedeniyle erkenden uyanır. Biraz mizah katılmış olsa da aslında oldukça dokunaklı bir hikayeye sahip olan Passengers, 2 dalda Oscar adaylığı elde etmiş durumda.
En İyi Özgün Müzik ve En İyi Yapım Tasarımı dallarındaki adaylıklarının ikisinde de favori gözükmeyen Passengers, ödülleri La La Land’a kaptıracak gibi görünüyor. Öteki adayların şansı da yine bu iki dalda Passengers’dan daha fazla. Törenden eli boş döneceğini düşünüyorum.
Rogue One: A Star Wars Story
(En İyi Ses Miksajı, En İyi Görsel Efekt)
Star Wars serisinin gittiği düz bir çizgide ilerlemeyen ve orijinal üçlemeyle aynı zaman dilimlerinde geçen bir yan hikaye olarak tasarlanan Rogue One, birçok sinemasevere göre serinin ruhuna daha uygun bir yapım. Geçen yılki Oscar Ödülleri’nde The Force Awakens 5 dalda aday olup hiçbirini kazanamamıştı hatırlarsanız. Bu seneki ödüllerde ise Star Wars’u yalnızca iki kategoride görebiliyoruz: En İyi Görsel Efekt ve En İyi Ses Miksajı.
Görsel Efekt dalında ödül kazanması beklense de, iki ödülde de öteki adaylara nazaran biraz geri planda kalan Rogue One, muhtemelen geceden eli boş ayrılacak ve Star Wars camiasını üzecek.
Star Trek Beyond
(En İyi Saç & Makyaj Tasarımı)
1966 yılında yayın hayatına başlayan ve bilimkurgu yapımlarının mihenk taşlarından biri olan Star Trek efsanesinin sinemadaki şimdilik son macerası olan Star Trek Beyond, bu yılki Akademi Ödülleri’nde yalnızca 1 adaylık edebildi.
En İyi Saç & Makyaj dalındaki 3 adaydan biri olan Star Trek, ödüle en yakın film olarak öne çıkıyor. Yine de, Suicide Squad’ın bu kategorideki şansı da azımsanmayacak derecede.
The Lobster
(En İyi Özgün Senaryo)
Yakın bir gelecekte geçen The Lobster, distopik bir senaryoyu perdeye son derece başarılı bir şekilde taşımıştı. Bağımsız Yunan sinemacı Yorgos Lanthimos yönetmenliğinde izleyicilerle buluşan filmin aslında geçtiğimiz yılki ödül töreninde olması gerekiyordu çünkü yapım yılı 2015.
Fimdeki rolüyle Collin Farrell, Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne aday olup kazanamadı. En İyi Özgün Senaryo dalında adaylığı bulunan bu etkileyici dramanın en büyük rakibi ise kuşkusuz Manchester by the Sea.
Son Söz
Dünya genelinde en prestijli ödül organizasyonu olan Oscar’da bilimkurgu yapımlarının artış göstermesi gelecek adına umut verici bir durum olsa da, bu yılki ödül töreninde güçlü yapımların yer alması sebebiyle bilimkurgu filmlerinin kucaklayacağı heykelcik sayısı pek fazla olmayacak.
Ödül törenini takip edecek olanlara şimdiden iyi seyirler!