60’lı Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

60’lı yıllar, bilimkurgu sinema tarihine ve bilimkurgu severlerin zihinlerine altın harflerle kazınan filmlerle dolu: The Time Machine (1960), The Last Man on Earth (1964), Fahrenheit 451 (1966), 2001: A Space Odyssey (1968), Planet of the Apes (1968) bunlardan birkaçı. Geriye kalanlardan 10 tanesini de gelin birlikte inceleyelim.

1. The Day of the Triffids (1963)

The Day of the Triffids  İngiliz bilimkurgu yazarı John Wyndham’ın 1951 tarihli aynı adlı post apokaliptik romanından sinemaya uyarlanmıştır. Eser, triffidler adı verilen bir bitki türünün, gezegenimizi istila edişini konu edinmekte ve insanın doğada kendini rakipsiz sanmasının bir yanılgıdan ibaret olduğunu gözler önüne sermekte.

Romanın BBC tarafından iki kez mini dizi olarak çekildiğini ve çocuk edebiyatı denince akla ilk sıralarda gelen Tudem’in, yetişkinlere hitap eden markası Delidolu Yayınları tarafından da Triffidlerin Günü adıyla dilimize kazandırıldığını söyleyelim.

2. X: The Man with the X-Ray Eyes (1963)

Göz üzerinde deneyler yapan Dr. James Xavier geliştirdiği bir damla sayesinde cisimlerin arkasını görme yeteneği kazanır. Elbette her korku soslu bilimkurgu filminde olduğunu gibi bu filmde de işler hiç de doktorumuzun umduğu gibi gitmez.

Yönetmen koltuğunda Tales of Terror (1962), The Raven (1963), The Masque of the Red Death (1964), The Tomb of Ligeia (1964) gibi Poe uyarlamaları ile tanıdığımız Roger Corman‘ın oturduğu X: The Man with the X-Ray Eyes tam bir bilimkurgu klasiği.

3. Fantastic Voyage (1966)

Fantastic Voyage komadaki bir diplomatın hayatını kurtarmak için, mikroskobik boyutlara küçültülen bir denizaltıdaki bilim insanlarının, kan damarları yoluyla diplomatın beynindeki pıhtıyı yok etmek üzere giriştikleri macerayı konu ediniyor.

Ek bilgi: Bilimkurgu edebiyatının üç büyük isminden biri olan Asimov, filmin senaryosunu temel alan bir roman yazmıştır. Bu roman, zamanında Okat Yayınları tarafından Reha Pınar çeviriyle Kan Damarlarında Yolculuk olarak da dilimize kazandırılır.

4. The Nutty Professor (1963)

Jerry Lewis‘in yazıp yönettiği komedi soslu bir bilimkurgu filmi olan The Nutty Professor asosyal bir bilim insanının bir iksir sayesinde kendi karakteriyle zıt, yakışıklı ve çapkın bir adama dönüşmesini konu ediniyor.

Bir Doktor Jekyll ve Bay Hyde hikayesi olan The Nutty Professor, yalnızca Jerry Lewis’in unutulmaz perforsmansı için bile izlenmeye değer.

5. Robinson Crusoe on Mars (1964)

İngiliz yazar Daniel Defoe‘nun dünyayı dolaşma hevesiyle yola koyulan ve sonunda kendini ıssız bir adada bulan bir maceraperestin hikayesini konu edinen ünlü romanı Robinson Crusoe’un bilimkurgu versiyonu olan film, adından da aşıldığı gibi bu kez ıssız bir adada değil Mars’ta geçiyor. Film bir kaza sonucu Mars’ta Mona adlı maymun ile yalnız başına kalan Komutan Christopher ‘Kit’ Draper‘in kızıl gezegeni keşfetme ve hayatta kalma mücadelesini konu ediniyor.

6. Dr. Who and the Daleks (1965)

Parlak bir bilim insanı olan Dr. Who zamanda ve uzayda yolculuk yapmaya yarayan polis kulübesi görünümündeki Tardis‘i henüz icat etmiştir. Bir akşam Dr. Who torunları Barbara ve Susan ile kitap okumaktadır. Barbara’nın erkek arkadaşı Ian, onları ziyarete gelir. Dr. Who da torunları ve henüz tanıştığı genç adama yeni icadını göstermek ister. Ancak bir şeyler yolunda gitmez ve kahramanlarımız kendilerini bilinmedik bir gezegende buluverirler. Burada kendilerinden başka herkesi düşman gören Dalekler ile mücadele etmek zorunda kalacaklardır.

Bu kez Dr. Who rolünde Peter Cushing çıkıyor karşımıza. Cushing’in bu filmle yetinmediğini ve Daleks’ Invasion Earth 2150 A.D. (1966) ile bir kez daha Dr. Who rolüne soyunduğunu söyleyelim.

7. Planet of the Vampires (1965)

Korku ile harmanlanmış konusuyla izleyici karşınıza çıkan Planet of the Vampires‘ın yönetmen koltuğunda İtalyan korku sinemasının efsane yönetmeni Mario Bava oturuyor. Film yakın bir gelecekte bilinmedik bir gezegen olan Aura‘yı keşif için gönderilen iki uzay gemisi ve onların mürettebatının öykünü konu ediniyor. Kısa sürede gezegenin tehlikelerle dolu olduğu anlaşılıyor ve astronotlar zorlu bir düşman ile yüzleşmek zorunda kalıyor.

8. The Illustrated Man (1969)

Adından da anlaşıldığı üzere film, konusunu düz yazının şairi olarak anılan bilimkurgu ve korku yazarı Ray Bradbury‘nin ünlü eseri The Illustrated Man‘den alıyor. Filmde kendine yer bulan üç öykü ise şu şekilde:

The Veldt, The Long Rain ve The Last Night of the World.

İlk kez 1951’de yayınlanan ve 18 öyküden oluşan kitap, İthaki Yayınları‘nın hazırladığı Bilimkurgu Klasikleri’ne de dahil edildi.

9.  First Men in the Moon (1964)

Film birçok eseri beyaz perdede boy gösteren İngiliz bilimkurgu yazarı H.G. Wells‘in 1901 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Ay’a iniş yapan uzay aracı dünyada sevinçle karşılanır. Sonunda Ay’a ayak basılmıştır. Ancak mürettebat çok geçmeden buraya gelen ilk insanların kendileri olmadığını anlar.

10. First Spaceship on Venus (1960)

Polonyalı bilimkurgu yazarı Stanislaw Lem‘in 1951 tarihli The Astronauts romanından uyarlanan filmde bir inşaat sırasında dünyadışına ait bir materyal bulunur. Nereden gelmiştir? Kim tarafından yapılmıştır? Sonunda oklar Venüs gezegenini işaret eder. Böylelikle Venüs’e bir roket seferi düzenlemeye ve bunu yapan ırk hakkında bilgi toplamaya karar verilir.

Önceki Sonraki

Yazar: Kadri Kerem Karanfil

Bu hesap, artık hayatta olmayan bir yazara aittir. (1980-2021)Bilimkurgu Kulübü emektarı. Yalnız bilimkurguyla değil, korku ve çocuk edebiyatıyla da ilgili. Stephen King'in sadık okuyucusu. Ray Bradbury'nin büyük hayranı. 80'lere ait korku filmlerinin tutkunu.

İlginizi Çekebilir

col ve yagmur

Su Her Zaman Hayat Vermez, Bazen Ölüm de Getirir!

Su… Her zaman yaşam ile suyu iç içe düşünürüz. “Yaşamın koşulu” diye tanımladığımız kriterleri belirlerken …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et