Konular: İthaki’nin yayın politikası, amacı ve projeleri. İthaki Yayınevi’nin bilimkurgu edebiyatına ve Bilimkurgu Kulübü’ne bakışı.
Soruları Hazırlayan: Hande Taşkın (Bilimkurgu Kulübü)
Cevaplayan: Alican Saygı Ortanca (İthaki Yayınevi)
1. İTHAKİ nasıl bir yayınevidir, diğer yayınevlerinden farkı nedir?
İthaki, kitlesini bilen ve buna göre yayıncılık yapan bir yayınevi. Pek çok türde pek çok yayınevinin yayımlamaya imtina edeceği kitapları büyük riskler alarak yayımlamasının yanı sıra, üzerine düştüğü türlerin en güçlü ve popüler kitaplarını, moderni de takip ederek yayınlayan, amatör ruhlu profesyonel bir yer. Kısacası “Başka dünyaların şarkıları”.
2. Yılda kaç kitap yayınlıyorsunuz?
Bu dağılım yıllara göre farklılık gösteriyor ama son birkaç yıla baktığımızda ortalama 70 kitap yayınlıyoruz.
3. Yeni yazarların ilk kitaplarını yayınlamak konusunda yaklaşımınız nasıl?
İyi eserler olduğu sürece yayınlama taraftarıyız. Önceliğimiz dil ve üslup. Türkçeyi iyi kullanabilen, dili zengin, kelimeleri dilediğince eğip bükebilen yazarlara şans vermek istiyoruz. 2016 bu konuda geçmiş yıllara göre daha aktif geçecek.
4. Bilimkurgu edebiyatı denince akla gelen ilk yayınevi sanırım sizsiniz, peki İTHAKi’nin bilimkurgu edebiyatına bakışı nedir?
İthaki zamanında bilimkurguya çok emek ve önem vermiş, seksenlerde ve doksanlarda bilimkurguya böylesine düşkün pek çok yayınevi varken, bugüne varlığını –bilimkurgu yayınlamaktan vazgeçmeyerek– çok daha güçlü biçimde sürdürerek başarmış belki de tek yayınevi.
Nitelikli bilimkurgunun, türün gelişimine katkıda bulunan yazarların kitaplarını yayınlamakla birlikte Marslı gibi modern çağı yakalayabilen ve daha büyük kitlelere ulaşacak, bilimkurguyu sevdirecek; Sturgeon’ın meşhur sözü gibi “Bilimkurgunun ucuz uzay filmleri”nden ibaret olmadığını gösterecek eserleri yayınlamayı tercih ediyoruz.
5. Birçok okur bilimkurgu serisi basılmaya başladığında, “İTHAKİ yayınları Frank Herbert’in Dune serisini basacak mı? Klasik seri ve genişleyen seri olarak kaç cildi basılacak?” sorusunu yöneltmişti. Dune serisi tek cilt olarak mı baskıda kalacak?
Tabii ki serinin devam kitapları basılacak. 3-4 ay arayla raflarda olacak. 2. kitabın çıkış tarihi Şubat 2016. Ancak yalnızca Frank Herbert’ın yazdığı, altı ciltlik orijinal seriyi yayımlayacağız.
6. Bilimkurgu Klasikleri serisinde Asimov, Lem, Dick, Heinlein gibi yazarların kitaplarına yer verilecek mi?
Dick ve Lem’in hakları başka yayınevlerinde olduğu için onları yayınlamamız pek mümkün görünmüyor ama diğer iki üstat kendilerine yer bulacak. Hatta Heinlein ve Asimov’un yanı sıra Bester, Clarke, Zelazny gibi yazarlar da dizide boy gösterecek.
7. Dave Mckean’ın resimlendirdiği “Ray Bradbury – Eve Dönüş” eseri gibi illüstrasyon kitapları yayınlamayı düşünüyor musunuz?
Eve Dönüş çok özel bir işti. Böylesine büyük bir yazarla çizeri bir araya getiren ve yayın politikamıza uygun kitaplar karşımıza çıkarsa kesinlikle değerlendirmeye alırız.
8. Yayınlamış olduğunuz bilimkurgu eserlerinde genel olarak çevirilerin akıcılığı konusunda eleştiri alıyoruz, bu konuda düşüncenizi öğrenebilir miyiz? Düzenlemeler olacak mı?
Son yıllarda yayınlanan çevirilerin sıkıntılı olduğunu düşünmüyorum. Çevirmenlerimiz, kitapları hakkını vererek çeviriyor. Farkında olduğumuz bazı editöryel sorunlar ya düzeltildi ya da düzeltilecek. Eğer çevirilerde sıkıntılı olduğunu düşündüklerimiz olursa, tabii ki müdahale ederiz.
9. Roger Zelzny kitaplarının birçoğu dilimize henüz kazandırılmadı, İTHAKİ bu konuda girişimde bulunacak mıdır?
Aslında Zelazny’nin Opus Magnum’u Işık Tanrısı, en büyük işlerinden on kitaplık Amber Yıllıkları serisi ve ödüllü kitabı Bu Ölümsüz yayımlandı. Ancak bu kitapların baskısını bulmak şu an için pek de mümkün değil. Fantastik ve korku diyebileceğimiz eserleri için şu an için bir şey söyleyemem ama Bilimkurgu Klasikleri dizimizde Roger Zelazny de kendisine birden fazla eseriyle yer bulacak.
10. Ray Bradbury kitaplarını yayınlamaya devam edecek misiniz? Kulübümüz editörlerinden Kadri Kerem Karanfil, yayınladığınız her kitabı için inceleme yazısı kaleme alacağını bildirmiştir.
Kadri Kerem Karanfil’e çok teşekkürler. 2016 içerisinde en az iki tane Bradbury kitabı yayınlayacağız. İncelemelerini merakla bekliyorum.
11. Bilimkurgu Kulübü ile ortak öykü yarışmaları düzenlemeyi düşünür müsünüz? Daha önce katkıda bulunmuş olduğunuz General Mobile ile ortak düzenlediğimiz bir öykü yarışmamız olmuştu ve sonuçları hepimiz adına sevindiriciydi.
Tabii ki, neden olmasın?
12. İTHAKİ’nin Bilimkurgu Kulübü hakkında düşüncesi nedir? Ortak faaliyetlerde yer almak ister misiniz?
Bilimkurgu Kulübü, tür üzerine, özellikle edebi tarafı güçlü, nitelikli bilimkurgu eserleri üzerine düşerek özgün işler ortaya çıkarıyor. Sinema ve televizyonda da günceli takip ederek bilimkurgunun tesir ettiği her noktayı inceliyor. Kısa öyküler de cabası. Böylesine nitelikli işler yapan bir oluşumla kesinlikle ortak faaliyetlerde bulunmak isteriz.
13. Bu küçük röportaj için çok teşekkürler. Bilimkurgu Kulübü olarak yayınlarınızı ilgiyle ve merakla takip etmeyi sürdürüyoruz. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Bu güzel röportaj için İthaki Yayınevi adına ben teşekkür ederim. Bilimkurgu hayranlarına ve kulübünüz üyelerine sevgilerimizle.
Kapak görseli için Esra İşler’e teşekkürler.
Hazırlayan: Hande Taşkın