Surviving Mars: Green Planet ile Mars’ı Dünyalaştırmak İster misiniz?

Mars‘ı “Dünyalaştırmak” ya da terraform etmek ister misiniz? Cevabınız evetse Haemimont Games‘in 2018 strateji oyunu “Surviving Mars”ın ikinci büyük genişleme paketi olan “Surviving Mars: Green Planet”, sizlere Mars’ı gelişen, kalabalık bir “dünya”ya dönüştürecek araçları sunuyor. Mars’ı artık Kızıl Gezegen olarak düşünmek zorunda değilsiniz. Şimdi, yeni genişleme paketi ile Mars’ı flora, fauna ve solunabilir atmosfer seçenekleri ile terraform edebileceksiniz.

Haemimont Games’in CEO’su Gabriel Dobrev, oyunun fragmanında, “Bu oyun sadece gezegene ulaşmakla ilgili değil. Ayrıca orada kalabilmek ve büyük bir uygarlık inşa edebilmekle ilgili, bu da çok daha ılımlı şartlar gerektiriyor,” diyor. Oyun, Mars yüzeyinden kaynak toplamanıza, gezegenin insan “kolonistleri” için yapılar ve yaşanabilir kubbeler inşa etmenize ve gelişen bir Mars uygarlığından Dünya’ya roket göndermenize olanak sağlıyor. Ek paket, bu düşman gezegene lama ve sığır gibi hayvanları da getirebilmenize imkan tanıyan “Project Laika” ile birlikte geliyor.

Şunu baştan söyleyelim: Mars’ta her şey çok daha zor. Kum fırtınaları, inşa ettiğiniz herhangi bir yapıyı tahrip edebilir, bitip tükenmek bilmeyen radyasyon insan DNA’sını değiştirebilir veya atmosferik basınç eksikliği organlarınızın patlayıp yırtılmasına neden olabilir. Bunların hepsini atlatabilirseniz, artık gezegeni kolonize ve terbiye etmeyi düşünebilirsiniz.

Gerçekte olduğu gibi, her kararın bir sonucu var: Atmosfere çok fazla sera gazı salınması asit yağmurlarını tetikler ve toprak kalitesini düşürür. Eğer bir asteroit gezegene çarparsa ya da bir deprem olursa, koloniniz tehlikeye düşer.  Oyun hayat gerçeklerinin önümüze koyduğu zorlukları taklit ediyor. Bu zorlu gezegeni evcilleştirmek için sabır ve sıkı çalışma gerekiyor. Ancak oyunun tadını çıkarmak için terraform veya Mars konusunda uzman olmanıza gerek yok. Oyunun size temellerini öğretmek için derinlemesine tasarlanmış eğitici görevleri de mevcut.

Dünyalaştırmak, pek çok elementin hassas bir dengesini kurmayı gerektiriyor: Atmosfer, sıcaklık, su ve bitki örtüsü… Bunların yaşanabilir seviyelere getirilebilmesi için her şeyin dikkatle izlenmesi şart. Gezegenin kızıl toprağını liken, çalı ve ağaçlarla tohumlayıp atmosferin nefes alınabilir seviyelere ulaşmasını bekleyin. Bundan sonra cam kubbelerinizi indirebilir ve kolonistlerinizin taze Mars havasını ciğerlerine doldurmasını zevkle seyredebilirsiniz.

Yıldızlı gökyüzünün altında, karınca gibi minicik kolonistleri Mars dağlarında şehir inşa ederken izlemek, enfes oyun içi manzaraları eşliğinde adeta bir meditasyon deneyimi sunuyor. “SimCity” gibi klasik şehir kurma oyunlarının hayranları, gezegeni dev bir kum havuzu olarak görecek, gezegenler arası bir şehir planlama uzmanı olmaya adım atacak ve kızıl Mars toprağından kalabalık bir metropol yeşertecekler.

Her ne kadar oyun, Kızıl Gezegen’in yeşile döndüğü bir geleceği hayal etmemize izin verse de, bunu gerçekleştirmemiz –ki eğer gerçekleştirebilirsek- çok uzun bir zaman alabilir. Tabii bu astronomların ve bilim insanlarının sürekli yeni çözümler için çalışmasını engellemiyor. Carl Sagan, Mars’ı dünyalaştırmanın anahtarının kutup buzullarını su buharına çevirerek çok daha ılıman koşullar oluşturmaktan geçtiğine inanıyordu. NASA, sakinlerini doğanın zararlı etkilerinden koruyabilecek potansiyel Mars yaşam alanlarına yönelik araştırmaları sürdürmeye devam ediyor. Hatırlayacağınız gibi kısa süre önce Elon Musk da atmosferik basıncı arttırmak için -oyunda da deneyebileceğiniz- Mars’ın kutuplarına nükleer bomba atıp yüzeyde tutulan karbondioksiti açığa çıkarmak için bir plan önermişti.

Fakat biz oraya bilim ile ulaşana kadar, Surviving Mars: Green Planet bize kızıl gezegen Mars’ın nasıl ulaşılmaz bir rüyadan daha fazlası olacağını gösterebilir ve şu an yaşadığımız bereketli, yeşil gezegenin insan yapımı bir versiyonunu hayal etmemizi sağlayabilir…

Kaynak

Yazar: Murat Yıldırım

Bilim veTeknik dergisinde popüler bilim yazarlığı ve editörlük yapmışlığım var. Bilimkurgu Kulübü websitesinde yazı yazmaya ve çeviri yapmaya devam ediyorum. Amatör olarak yazdığım hikayelerim yine Bilimkurgu Kulübü websitesinde, Yerli Bilim Kurgu Yükseliyor e-dergiside, Kayıp Rıhtım aylık öykü seçkisi ve Lagari Fanzin'de yayımlandı. Elime geçen, hoşuma giden herşeyi okurum ama özellikle bilimkurgu, fantazi ve korku edebiyatına bayılırım. Eğitim hayatımda yolum Istanbul Atatürk Fen Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi, University of Iowa ve University of Ottawa'dan geçti. Şu anda hayatımı ultrahızlı lazer laboratuvarlarında THz bandında foton toplayarak kazanıyorum.

İlginizi Çekebilir

Retro-Fütüristik 8 Bilimkurgu Oyunu

Katil palyaçolar veya uçan balıklar gibi ilgi çekici konseptler yan yana geldiğinde genellikle tatmin edici …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et