Half-Life (1998) yapımları ile video oyun endüstrisinde büyük bir çığır açan Valve Corporation, Gabe Newell ve Mike Harrington ortaklığında 1996 yılında kuruldu. 2004’te Half-Life 2’yi geliştirdikleri Source grafik motoruyla satışa çıkaran firma, oyun dünyasındaki yerini hayli güçlendirdi. Source motoru, daha gerçekçi fizik modellemesi vaat ediyordu; önceki eserin çıtasını yükseltmeyi başaran Half-Life 2, aynı zamanda yeni oyun grafik teknolojisinin de bir tanıtımıydı. Dolayısıyla Source motorunun güçlü fiziği ve kullanıcı dostu olması Steam hizmetinin kurulmasına da aracılık etti. Başlarda geliştiricilere hitap eden Steam, zamanla dijital oyun dağıtım (üçüncü parti ve bağımsız oyunlar) platformuna evrilerek en popüler oyun mağazası uygulamalarından biri oldu.
Portal, Team Fortress, Left 4 Dead ve Dota serisi ile başarısını sürdüren Valve, 2013’ten sonra dijital pazara ağırlık vermesiyle oyun yapımındaki üretkenliğini kaybetmeye başladı; online satışlar çok daha kârlı bir iş hâline gelmişti. Yapım şirketinden yıllarca yeni bir Half-Life ve Portal oyunu bekleyen hayranlar, umutsuz bekleyişlerini halen sürdürüyor. Konuk olduğu ve düzenlediği çeşitli programlarda yoğun protestolarla karşılaşmak, artık Gabe Newell için olağan bir durum. 2020 yılında, sürpriz bir biçimde sanal gerçeklik (VR) oyunu olarak programlanan Half-Life: Alyx, hayranların ağzına bir parmak bal çalmayı başarmıştı. Yaklaşık beş saatlik bir sanal gerçeklik deneyimi yaşatan yapım, Half-Life 2’deki olayların beş yıl öncesini konu ediniyordu. Geçtiğimiz günlerde Valve’da tasarımcı olarak görev yapan Greg Coomer, yapım şirketinin birkaç oyun üzerinde çalıştığını beyan etti; fakat bu yeni yapımlar ile ilgili detay vermedi.
Oyunseverler son haberle heyecanlanırken, Valve şubat ayı içerisinde taşınabilir el konsolu Steam Deck’i satışa sundu. 2021 yılında duyurusu yapılan konsol, AMP Zen 2 dört çekirdekli işlemci, AMD RDNA 2 ekran kartı, 16 GB LPDDR5 bellek ve 7 inç 1280 × 800 ekran çözünürlüğüne sahip. 64 GB, 256 GB ve 512 GB gibi üç farklı depolama seçeneği ile satışta olan cihaz, microSD yuvası sayesinde kapasitesini yükseltebiliyor. Sahip olduğu donanım ve ekran çözünürlüğü güncel oyunları kabul edilebilir bir seviyede çalıştırmaya yeterli görünüyor. Horizon Zero Dawn gibi sistem canavarı bir oyunu 30 FPS (saniyedeki kare oranı) değerlerinde stabil çalıştırabiliyor. Steam OS 3.0 (Arch tabanlı) işletim sistemine sahip olan cihaz, son gelen güncelleme ile Windows 10 desteğine kavuştu. Dolayısıyla son yenileme ile konsol taşınabilir bir mini PC kimliğine büründü. Steam Os ile dijital arşivinizdeki tüm oyunları çalıştırabilen Steam Deck, özel bir adaptör sayesinde TV ya da monitörlere de bağlanabiliyor.
Sony tarafından Aralık 2004’te çıkarılan Playstation Portable (PSP), alışageldik el konsollarından farklı bir çizgideydi. PSP, Playstation 2 görselliğine ve oyun deneyimine yakın bir teknoloji olarak üretilmişti. Sony’nin zengin bir oyun kütüphanesi sunmasıyla, PSP en popüler el konsollarından biri olmuştu. God of War, Metal Gear Solid, Grand Theft Auto, Final Fantasy gibi yüksek kaliteli özel oyunlara sahip konsol, oyunseverler tarafından tam not almıştı. İlginç olan ise Sony daha güçlü özelliklere sahip PlayStation Vita’ya hak ettiği desteği veremedi; 2011 yılında konsolun tüm gücünü kullanan Uncharted: Golden Abyss ile satışa sunulan ürün, oyun dünyasını heyecanlandırmıştı. Ps3 ve Ps4 oyunlarını uzaktan oynatma (Remote Play) özelliği eklenen üründe, Sony geniş bir oyun kütüphanesini hizmete açamadı; çoğunlukla bağımsız yapımcıların oyunları listede ağırlıktaydı. Konsola özel (exclusive) az oyun geliştirilmesi, PS Vita’nın sektördeki potansiyelini yükseltemedi.
Nintendo ise 2012’de risk alarak Wii U’yu üretti. Tableti andıran dokunmatik kontrolcüsü ile çift ekranlı oyun deneyimi yaşatan cihaz, Nintendo Switch öncesi, adeta bir geçiş ürünüydü; fakat 2017’de çıkan Nintendo Switch, gerçek bir başarıydı. Bir önceki donanımında yaptığı yanlış hamlelerden ders çıkaran şirket, içinde Switch OS barındıran sistemiyle el konsolu dünyasına atıldı. Özel TV ünitesiyle oyunları büyük ekranlarda Full HD olarak yansıtabilen konsol, modüler bir yapıya sahip. Dolayısıyla geleneksel konsolları andıran fiziksel özellikleri, kullanıcılar nezdinde kabul gördü. Switch’in şu an oyun pazarında olgunluk evresini yaşıyor olması ve Sony’nin şimdilik yeni bir el konsolu ile ilgilenmemesi Valve için beklenen bir fırsattı…
Switch’ten oldukça etkilendiği aşikâr olan Steam Deck, hedef kitlesinde önceliği PC oyuncularına vermiş durumda. Mini bir bilgisayarı andıran donanım, Nintendo’nun sonraki hamlesini beklemeden zamanlama olarak önemli bir boşluğu yakaladı. Bazı kullanıcıların analog kontrolcüde kayma problemi yaşadığını belirtmesi ve pil ömrünün tatmin edici olmaması, şirketin donanımsal bir güncellemeye gitmesine yol açacaktır. El konsolu olmaktan çok bir mini bilgisayarı andıran Steam Deck, doğru stratejiler ile yürürse Switch’in tahtını sallamaya en büyük aday. Performans canavarı bu mini alet, Windows desteğine sahip olmasıyla kullanıcının Steam Os’a mahkûmiyetini ortadan kaldırıyor. Son güncelleme ile Windows ortamında çalışacak oyunlara özel grafik ayar seçeneklerinin de dâhil edilmesi, bazı performans sorunlarının önüne geçilmesini sağlıyor. Alışageldik el konsollarından farklı bir duruşa sahip olan Steam Deck, fiyat performans oranıyla da rakipleriyle yarışmaya hazır durumda.