bilimkurgu kripto para oyunlari

Kripto Para Kazandıran Bilimkurgu Oyunları

Son dönemde kripto piyasasında öne çıkan favori alanlardan biri de oyna kazan (ing: play-to-earn) oyunları oldu. Bilimkurgu ve fantastik temalı oyna kazan oyunları dünyada halen yüz binlerce kişi tarafından oynanıyor. Oyna kazan oyunlarının geleneksel bilgisayar oyunlarından farklı birçok yanı var. Geleneksel bilgisayar oyunları genellikle eğlence için oynanırken, oyna kazan oyunlarında parasal kazanç da önemli bir motivasyon unsuru. Parasal kazanç elde etmek için -çoğunlukla- bir miktar yatırım yapmak da gerekiyor. Öte yandan blok zinciri teknolojisinin doğası gereği oyunların grafik kalitesi ve akışkanlığı henüz AAA sınıfındaki oyunların seviyesine ulaşmış değil.

Oyna kazan oyunlarını oynamak için öncelikle Web3 cüzdanı kurmak gerekiyor. Zira bu oyunlara dair işlemler Ethereum, Wax, Hive, BSC, Polygon gibi blok zincirleri üzerinde gerçekleşiyor. Metamask, Wax Cloud Wallet, Hive Keychain gibi Web3 cüzdanları internetten kolayca indirilebiliyor.  Bunlar genellikle tarayıcı eklentisi biçiminde çalışan ve blok zinciri üzerinde yapılan işlemleri onaylamaya yarayan programlar. Kurulum aşamasında kişisel bilgileri vermek gerekmiyor.

Kişisel Kripto Para - Murat K. Beşiroğlu

Oyna kazan oyunlarında oyun içinde yapılan işlemler için ilgili blok zincirinin kripto parası cinsinden işlem ücreti ödeniyor ve bu ödemeler için Web3 cüzdandaki kripto para bakiyesi kullanılıyor. Ayrıca her bir oyunun kendi kripto parası oluyor. Oyunu oynayabilmek için çoğunlukla söz konusu kripto paradan da satın almak gerekiyor. Zira oyun içinde kullanılacak NFT’lerin ya da başlangıç paketinin ödemesi genellikle oyunun kripto parası aracılığıyla yapılıyor. Alien Worlds isimli bilimkurgu oyunu halen 395 bin kişilik haftalık oyuncu sayısıyla tüm blok zinciri oyunları arasında ikinci sırada bulunuyor. Oyun farklı gezegenlerde gerçekleştirilen uzay madenciliği faaliyetlerini konu alıyor. Konuyu daha somut hale getirmek adına Alien Worlds oynamak için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  1. Alien Worlds, Wax blok zinciri üzerinde geliştirilmiş bir oyun olduğundan işlem ücretleri Wax cinsinden ödeniyor. Öncelikle Binance, Kucoin vb bir merkezi borsadan Wax coin satın almak gerekiyor.
  2. Daha sonra bilgisayarımıza Wax Cloud Wallet web3 cüzdanı kurmanız lazım.
  3. Merkezi borsadan satın alınan Wax coinleri Web3 cüzdanımıza gönderiyoruz. Wax coinlerden bir kısmını oyundaki işlemlerde kullanmak üzere işlemci gücü ve RAM olarak tahsis ediyoruz.
  4. Tarayıcı tabanlı Alien Worlds oyununa kaydoluyoruz, avatar ve gezegen seçimini gerçekleştiriyoruz.
  5. Oyunda daha yüksek gelir elde edebilmek için Wax NFT pazarı Atomic Market’ten arsa ve ekipman satın alıyoruz. Bu ilk aşamada zorunlu değil.
  6. Seçilen gezegende madencilik yaparak oyunun kripto parası olan TLM’i kazanmaya başlıyoruz.

Oyna kazan oyunlarının çoğunluğu halen kripto para yatırımları üzerinden düzenli gelir elde edilmesini sağlıyor. Blok zinciri teknolojisinin doğası gereği yüksek çözünürlüklü aksiyon oyunları henüz bu konsepte uygulanmış değil. Haftalık olarak 500 bin kişiyi aşkın oyuncu tarafından oynanan Splinterlands, Pokemon kartlarından esinlenilerek üretilmiş bir kart strateji oyunu. Oyuncu sayısına göre tüm blok zinciri oyunları arasında lider konumda olan Splinterlands fantastik bir evrende geçiyor. Alien Worlds ve Splinterlands’in her ikisi de grafik yönü sınırlı olan strateji oyunları. Herhangi bir oyna kazan oyununu oynamaya başlamak için yukarıdaki anlatımdan anlaşıldığı üzere, uzunca bir hazırlık yapmak gerekiyor. Üstelik oyunları hakkıyla oynayabilmek için belirli bir başlangıç sermayesine de ihtiyaç var. Peki yüz binlerce insan böylesi bir külfete neden katlanıyor?

Oyna kazan konseptinin sağladığı avantajlardan en önemlisi oyun içinde sahip olunan varlıkların zaman içinde değer kazanma olasılığı. Üstelik NFT ya da kripto para formatında sahip olunan bu varlıklar üzerinde oyunu üretenlerin keyfi bir tasarrufta bulunması mümkün değil. Belirli bir oyna kazan oyunu başarılı olduğunda airdrop adı verilen NFT ya da kripto para hediyeleriyle yatırımcılarını memnun ediyor. Ayrıca, çeşitli stratejiler uygulayarak oyuna yapılan parasal yatırımın verimini artırmak da mümkün. Oyna kazan oyunları usta oyuncular açısından profesyonel bir iş haline gelebiliyor. İnternet ortamında kurulan oyna kazan loncaları başarılı oyuncuları işe alıp parasal kaynaklarla destekliyor ve eğitim veriyor. Karşılığında ise bu oyuncuların oyundan elde ettikleri gelirden pay alıyorlar.

Kripto para kazandıran oyunların kripto para ya da NFT’lerine sahip olanlar oynadıkları oyunun ya da kripto piyasasının performansından etkileniyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz oyunları 50 ila 100 dolar gibi maliyetlerle oynamak da mümkün, ancak yatırım tutarı ne olursa olsun yüksek kazançlar da zararlar da olasılık dahilinde. Bu yüzden oyna kazan oyunlarının 18 yaşından küçük kişiler tarafından oynanması uygun görülmüyor. Kripto dünyasında oyna kazan kategorisi 2021 yılında popüler olduğu için halen onlarca oyun yapım aşamasında bulunuyor. Alien Worlds’e benzer biçimde uzay madenciliğine odaklanan Goldmand ve Cryptomines halen oynanabilen bilimkurgu oyunlarından.

Bu yıl içinde devreye girmesi beklenen iddialı bilimkurgu oyunları ise PsyberX, WAGMI Defence, Outer Ring, Ascenders olarak sıralanabilir. PsyberX bir siberpunk FPS oyunu olacak. Hive blok zinciri üzerinde faaliyet gösterecek olan PsyberX oyununa dair ticari arsa NFT’lerinin tamamı satıldı. Daha küçük boyutlu arsa NFT’lerinin satışı ise halen devam ediyor. Bir kule savunma bilimkurgu oyunu olan Wagme Defence’in NFT’leri de satışa sunulduktan kısa bir süre sonra tükendi. Söz konusu oyunların NFT’lerine gösterilen yatırımcı ilgisi oyunlara yönelik merakı körüklüyor.

Oyna kazan oyuncuları son dönemde Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon (İng: Decentralized Autonomous Organization) adı verilen birlikler çevresinde örgütlenmeye başladı. Oyun hakkındaki kritik kararlar oyuncuların fikirleri doğrultusunda alınıyor ve topluluk oyuna dair haklara sahip olmuş oluyor. Söz konusu oyunların en başarılıları gelecekte Pokemon, Star Wars, Marvel gibi birer medya franchise markasına dönüşebilir. Splinterlands evreni şimdiden küçük çaplı bir franchise’a dönüşmüş durumda.

Geniş kapsamlı oyna kazan oyunlarını aynı zamanda birer metaverse olarak ele almak mümkün. Bilimkurgu ve fantastik alanında yaratılan evrenler geleneksel bilgisayar oyunlarından sonra oyna kazan oyunlarında da karşılık bulacağa benziyor. Katılıma geleneksel mecralara kıyasla çok daha fazla olanak sağlayan bu yeni dünya bilimkurguseverleri kucaklamaya hazır görünüyor.

Yazar: Murat K. Beşiroğlu

1971 Trabzon doğumlu. 1994 yılında Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Özel bir bankada 21 yıl uzman ve yönetici olarak çalıştı. Ogox, Aşk Algoritması, Rüya Sanatçısı, Dördüncü Dünya ve Schrödinger'in Papağanı kitaplarının yazarıdır. Bilimkurgu öykü ve romanları yazmaya devam etmektedir.

İlginizi Çekebilir

underworld

Fantastikten Sert Bilimkurguya: Underworld

Bir zamanlar büyü veya sihir denilen şeylerin sonradan bilimsel izahatlar ile ortaya konulmasında olduğu gibi, …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et