Geçtiğimiz günlerde hizmete giren Google’ın oyun platformu Stadia, şimdilik 14 ülkede hizmete açıldı; henüz Türkiye bu ülkeler içinde yer almıyor. 4K görüntü kalitesini ve 60 fps kare hızını vaat eden bulut (cloud) sistemi, emekleme aşamasında olduğu için öngördüğü hizmeti tam kapasiteyle henüz veremedi. Oyun dünyasının Netflix’i olmaya çalışan Google’ın yeni hizmeti, oyun deneyimini farklı bir seviyeye çıkarma iddiasında: Bilgisayar ve TV ortamında oynanan oyunları kaldığımız yerden, cep telefonu üzerinden devam ettirilebilecek, YouTube üzerinden izlenilen bir oyun, izlenilen sahne itibariyle de istenirse oynanabilecek. Oyun komutlarının Stadia oyun kolu üzerinden harici bağlantıyla iletilmesi, gecikme sorunlarını büyük oranda gideriyor; diğer bulut servislerinde komut verileri, kullanıcının bilgisayarı üzerinden internet ortamında gönderiliyor. Dolayısıyla oyun oynanan medyaya yalnızca görüntünün yansıtılıp (stream), oyun kumandası ile de komutların harici olarak gönderilmesi Stadia’yı benzer servislerden farklı kılıyor.
İyi bir oyun deneyimi yaşamak için doğal olarak, güçlü donanımlara ihtiyacımız var. Oyunlarda kullanılan gerçek zamanlı ışın izleme (RTX), kenar düzeltme (anti-aliasing), dinamik renk aralıklığı (HDR) ve saçların hareketlerini fiziki koşullara göre modelleyen TressFX gibi teknolojilerden verim alabilmek için kullanıcının yüksek işlem gücü gerektiren bir sisteme ihtiyacı vardır; “mütevazı” olarak kabul gören donanımlar, günümüzde yeterli görsel kaliteyi sunamıyorlar. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarları, oyun performansları açısından, birkaç sene sonra verimliliklerini kaybedebiliyor. İki ya da üç yılda bir donanımlarını sürekli yükseltmek (upgrade) istemeyen oyuncular, masraflar yüzünden isteyerek ya da istemeyerek konsol dünyasına geçiş yapmak zorunda kalabiliyor. Yapımcı şirketler, geliştirdikleri oyunları her bir konsola (PlayStation, Xbox) göre optimize ettikleri için oyuncuların görsel kalite anlamında azami düzeyde tatmin olmalarını mümkün kılıyor. Günümüz konsolları ortalama olarak yedi yıllık bir ömre sahip; bu da yedi yıl boyunca güncel oyunları deneyimlemek demek…
Sony, yeni konsolu olan PlayStation 5‘i 2020 yılında tanıtacağını resmen ilan etti; Microsoft da yeni donanımını Sony’den sonra duyuracaktır. Aynı yıl (2013) satışa sunulan Ps4 ve Xbox One’ın, piyasalara sürülecek son konsollar olacağı öngörülüyordu. Bulut teknolojisinin gelişmesi ve o dönem Onlive (oyun servisi) platformunun oyun dünyasının geleceğine dair fikirler vermesi, ileride bazı şeylerin değişebileceğinin sinyallerini vermişti. Bulut oyunculuğundaki kıpırdanmaları gören Sony, Onlive servisini satın alarak kendi alternatif bulut servisi PlayStation Now‘ı hayata geçirdi. Sony’nin bu hamlesi, “bir sonraki konsolunda Sony, teknoloji anlamında ne gibi bir adım atacak?” sorusunu doğurmuştu; fakat Ps5 duyurusuyla şimdilik konsol piyasasından kolay kolay çekilmeyeceğini kanıtladı. Microsoft da Project xCloud adındaki bulut oyun servisinin geliştirme sürecini son hız sürdürüyor.
Bulut oyun platformlarından kaliteli hizmet alabilmek için iyi bir internet bağlantısına sahip olmak zorunluluktur. Minimum 10Mbps bağlantı hızına ve iyi bir altyapıya sahipsek, 1080p görüntü ve 5.1 Dolby Digital ses kalitesinde, bulut hizmeti veren servislerden verim alabiliriz. FPS (Birinci Şahıs Nişancı) gibi, tepki süresinin çok önemli olduğu “hızlı” oyunlarda ise daha yüksek bağlantı hızlarına ihtiyaç duyulmaktadır; yüksek bağlantı hızı sayesinde saniyede 60 fps kare hızını yakalayabilmek, çok oyunculu oyunlarda büyük avantaj sağlayacaktır. İyi bir internet altyapısına ve bağlantısına sahipsek dikkat edeceğimiz husus, en iyi verim alabileceğimiz bulut hizmeti veren servisi seçmek olacaktır. Stadia, her ne kadar şu an bazı teknik problemleri olsa da, geleneksel anlamda gerçek zamanlı veri akışı (streaming) hizmeti veren servislerden farklı bir yol izleyerek öne çıkıyor.
Bir sosyal medya platformu olan ve oyunları canlı olarak yayımlama hizmeti veren Twitch, oyuncu dünyasında oldukça popüler. Dünyanın her yerindeki oyuncular, bu platform üzerinden bir araya geliyor ve birbirleriyle etkileşim kuruyor. Google ise, Stadia hizmetiyle de canlı yayın yapılabileceğini ve Twitch’in verdiği hizmetin bir adım önüne geçilebileceğini iddia ediyor… Stadia kullanıcıları, bir oyunun canlı yayınında kullanıcı ile etkileşim halinde olurken, isterlerse canlı yayımlanan oyunla doğrudan çevrimiçi olabilecekler. Dolayısıyla canlı yayınlara sadece izleyici olarak kalmayıp katılım da gösterebilecekler.
Yakın gelecekte bulut hizmeti veren servislerin, donanım sektörünün önüne geçeceği aşikar. Stadia ve benzeri platformlar, yakın gelecekte olabilecekler hakkında büyük fikirler veriyor. İleride sadece oyunlara değil, kişisel bilgisayarlarımıza da uzaktan bağlanabilecek olmamız hem yer açısından tasarruf etmemizi, hem de performans açısından herhangi bir yavaşlama yaşanmamasını sağlayacaktır. Servis sağlayıcıların network hizmeti veren bilgisayarlarının üst düzeylerde ve sürekli güncellenecek olması, ticari sektörden ev kullanıcılarına kadar donanım maliyetleri açısından büyük tasarruf sağlayacaktır. Şu an için film ve dizi hizmeti veren dijital platformlar yeterli düzeydeler, ancak oyun hizmeti veren servisler halen emekleme sürecinde. Bakalım Sony’nin duyurusunu yaptığı yeni konsolu Playstation 5, Microsoft’un duyurusunu yapacağı yeni Xbox ile birlikte konsol dünyasının son nesilleri mi olacak… Bunu hep birlikte göreceğiz.