turkce muzik bilimkurgu sarki uzay

Türk Müziğinde Bilimkurgu Temalı Şarkılar

Bilimkurgu denince akla ilk edebiyat ve sinema gelse de, türe dair değerli örnekler içeren ve kulağımıza hitap eden bir başka saha, yani müzik de göz ardı edilmemelidir. Birçok sanatçı bugüne dek bilimkurguya ya da hayranı olduğu yazara saygı duruşu niteliğinde şarkılar yazmış, konsept albümler çıkarmıştır. Adeta bir bilimkurgu hikayesi tadındaki bu şarkılar, türe farklı lezzetler katmaktadır. Space Oddity (1969),  Starman (1972) gibi şarkılara imza atan İngiliz sanatçı David Bowie bu isimlere güzel bir örnektir. Elton John – Rocket Man (1972), Radiohead – Subterranean Homesick Alien (1997), Blondie – Rapture (1980), Black Sabbath – Iron Man (1970) gibi şarkıcı ve gruplar sayılarak örnekler çoğaltılabilir.

Peki kulağımızı kendi müziğimize çevirdiğimizde neler işitmekteyiz? Bizim de bilimkurgu temalı şarkılarımız var mı? Yok değil elbette, ama batıyla kıyaslandığında eldeki örneklerin az sayıda olduğunu görüyoruz. Bazıları eğlence amaçlı yazılmış, haliyle dinleyiciyi derin düşüncelere sevk etmekten uzak. Elbette arada değerli çalışmalar da mevcut. Fakat onlar da kıyıda köşede kalmış, ya bilinmiyor ya çoktan unutulmuş. Bu örnekleri içeren bir liste hazırlayıp türün meraklılarına sunmayı yararlı buluyoruz.

Yasemin Kumral – Uzaylı Dostum (1990)

Babası gazeteci ve yazar olan Yasemin Kumral ortaokul eğitimini Roma’da tamamlar. Burada müzik konusunda çeşitli dersler alır. Liseyi Nişantaşı Işık Lisesi’nde okur. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü mezunudur. 1975’te çıkardığı Bim Bam Bom adlı 45’likle büyük başarı yakalar. Bu eser ona Altın Plak kazandırır. Parça günümüzde bile güncelliğini korumaktadır ve birçok kişi tarafından ezbere bilinmektedir.

Uzaylı Dostum adlı parça, bir dönem siyasete de atılan sanatçının 1990 tarihli albümüne adını verir. Şarkı her gece dünyayı (hatta aynı bahçeyi) ziyaret eden gizemli bir uzaylıyı ve onu her gece merakla gözlemleyen bir insanı konu edinmektedir.

Özlem Tekin – Gezegen X (2005)

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu olan Özlem Tekin, ülkemizde rock müziği temsil eden en önemli kadın seslerden biri. Müzik hayatına vokalle başlamış ve 90’ların ortasında ilk albümü Kime Ne ile dinleyiciye merhaba demiştir. Aşk Her Şeyi Affeder mi (1995), Dağları Deldim (2002), Sen Anla (2010) gibi şarkıları ile beğeni kazanan, ayrıca dizi ve filmlerde de rol alan Tekin, şu sıralarda Bodrum’un bir köyünde sakin bir hayat yaşamakta.

2005 tarihli 109876543210 albümünde yer alan Gezegen X bir kıyamet hikayesi anlatıyor. Fazla zaman kalmamış, geri sayım başlamıştır. Gezegen X yaklaşıyordur. Özlem Tekin insanlığa fazla şans tanımaz. Geri sayım başlar… 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0… ve bum!

Grup A – Neptünlü Sevgilim (1979)

Alpay, Müjdat Akgün, Emrehan Halıcı ve Serdar Yimsel gibi isimlerden oluşan Grup A 1970’lerin sonunda Neptünlü Sevgilim adlı bir şarkıya imza atar. Dünyalı bir erkeğin Neptün’den gelen güzel bir uzaylı kadına aşık olmasını ve onunla iletişim kurmaya çalışmasını anlatan şarkının sözleri Ayşe Evcen‘e, bestesi Müjdat Akgün‘e ait.

Alpay’ın seslendirdiği şarkı, kuşkusuz müzik tarihimizin kendine has çalışmaları arasında yer almakta. Parça trtarsiv.com‘da yer alınca yeniden keşfedilmiş ve bilimkurguseverlerin dikkatini çekmiştir. Klibi de en az şarkı kadar ilginçtir. Klibin sonunda dünyalı erkek Neptünce, uzaylı kadınsa Türkçe öğrenir ve ikili nihayet birbirlerine aşklarını itiraf edebilir.

Bubituzak – Uzay Yolları Taşlı (2013)

Ali Güçlü Şimşek, Görkem Karabudak ve Emrah Atay‘dan oluşan Bubituzak 2011’de kurulmuştur. Aslında daha eski birlikteliği olan grup üyelerinin bu yeni oluşumda kendine has bir tarz, farklı bir ses yakalamayı başardığını söyleyebiliriz. Şarkıları, gözlerinizi kapatıp dinlediğinizde sizi alternatif bir gerçekliğe taşıyor.

Uzay Yolları Taşlı grubun 2013 tarihli ilk albümüne isim babalığı da yapmış. Bir gece rüyama daldılar. / Zihnime misafir oldular. / Ta o zamandan beri, / Gelen dönmedi geri. / Aklıma taşındılar (sabrımı taşırdılar). / Moleküllerime doldular… diye başlayan şarkının sözleri farklı taraflara çekilebilecek türde olsa da, biz anlatılanı bir uzaylı ziyareti olarak algıladık ve parçayı bilimkurgu evrenine dahil ettik. Şarkının adı da bize bu konuda yardımcı oldu doğrusu.

Özge Fışkın – Gezegenimiz (2008)

Rock Sınıfı 2008’de bir proje albüm olarak doğmuştur. Bu değerli projeye destek veren sanatçılar arasında Cahit Berkay, Nejat Yavaşoğulları, Aylin Aslım, Tolga Futacı, Can Karadoğan, Cenk Yüksel, Tuğçe Özkara ve Replikas gibi rock sanatçıları vardır. Amaç oyun ve eğitimi birleştirmek ve bu sayede çocukların bazı temel bilgileri öğrenmelerini sağlamaktır.

Bir dönem Sertab Erener ve Levent Yüksel gibi isimlerin arkasında vokalistlik yapmış Özge Fışkın da bu projede yer alan isimlerden biri. Sanatçı 2007 senesinde Kilitler adlı rock albümüyle müzik dünyasına merhaba dedi. Bu çalışmayı Bir Avuç Fotograf (2012) ve Her Şeyin 1 Zamanı Var (2015) izledi. Fışkın Rock Sınıfı adlı projede Yedi Bölge‘nin yanı sıra dünyamızın oluşum sürecini anlatan Gezegenimiz adlı şarkıyı seslendiriyor.

Nil Karaibrahimgil – Uzaylı (2002)

Özgür Kız olarak hayatımıza giren Nil Karaibrahimgil, müzisyen bir babaya (Suavi Karaibrahimgil) sahip olmanın avantajıyla notalar dünyasına küçük yaşta adım atar. Reklam sektöründe metin yazarı olarak çalışan Nil, 2002 senesinde ilk albümünü çıkarır. Kendine has bir tarzı olan şarkıcı, müzik piyasasında yer edinmekte zorlanmaz ve kısa zamanda hatırı sayılır bir hayran kitlesine ulaşır.

Nil Dünyası adlı bu ilk albüm XL, Kek, Evlenmek Gerek ve Rüzgar gibi popüler şarkıların yanında Uzaylı adlı bir parçayı da barındırıyor. “Şu gördüğüm şey Ufo mu?” sözleriyle başlayan, Ozan Çolakoğlu / Nil Karaibrahimgil imzalı şarkı bir hayli enteresan sözlere sahip. Parça sevgilisine kızan kadının serzenişleri ve onu uzaylıya benzetmesi üzerine kurulu. Her ne kadar yalancı, alaycı, kolaycı, mızıkçı, hazırcı, hatta Sabancı olmakla uzaylı olmanın arasında nasıl bir bağlantı olduğunu çözemesek de, Uzaylı’nın Nil’in eğlenceli şarkıları arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Son Feci Bisiklet – Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın  (2014)

Son Feci Bisiklet 2011 senesinde Arda Kemirgent ve Can Sürmen tarafından kurulan bir alternatif rock grubudur. Grup ilk altı şarkısını Son Feci EP adlı albümde toplar. Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın adlı parça da bu albümde yer alır. Grup daha sonra aralarına katılan yeni isimlerle zenginleşerek yoluna devam eder.

Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın, adıyla bile bilimkurgu ve uzay meraklılarını kendine çekmeyi başarıyor. Şarkının yaratıcı sözleri kaliteli bir sesle birleşince ortaya dinlemeye doyulmaz bir şarkı çıkmış: Bir gün oldu görmek istediğim garip birkaç şeyden beri. / Havadan uçan bir gemi ve uzaylı bir deli. / Gezegeninde bir sorun mu var dedi. / Benim bildiğim hep burası böyleydi…

Şemsi Yastıman – Uzaylılar Hoşgeldiniz (….)

Şemsi Yastıman Kırşehirli bir halk ozanıdır. Küçük yaşta bağlamayı eline almış, gün gelmiş yolu İstanbul’a düşmüş, sanatıyla tanınmış, plaklar doldurmuş, gazinolarda çalışmıştır. Bir 10 Temmuz günü dünyaya gelmiş ve yine bir 10 Temmuz günü dünyadan ayrılmıştır.

Yastıman’ın Uzaylılar Hoşgediniz adlı eseri ilk duyulduğunda tebessümle karşılanabilir ya da halk müziği ile bilimkurgu arasında bir bağlantı kurulmakta zorlanılabilir; oysa sanatçı, eserinde uzaylıların gelişini bir taşlama aracı olarak kullanmış, bu yolla içinde yaşadığı toplumun sorunlarına parmak basmıştır. Sizin ora kış mı kar mı? / Bütçeniz geniş mi dar mı? / Petrol sıkıntınız var mı? / Uzaylılar hoş geldiniz. / Sizin orda nasıl geçim? / Demokrasiniz ne biçim? / Var mıdır kavgalı seçim? / Uzaylılar hoş geldiniz… gibi sözler içeren şarkı, kuşkusuz listemizdeki altı dolu eserlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Cahit Berkay – Uzaylı Zekiye (2001)

Anadolu Rock denince akla gelen ilk isim belki de Moğollar. İşte böyle bir grubun kurucularından olan Cahit Berkay grup çalışmalarının yanında dinlemeye doyulmaz film müziklerine de imza atar. Bu eserlerin birkaçıyla Altın Portakal ödülüne layık görülür. Berkay bu eserlerini Film Müzikleri Volüm 1 (1997), Film Müzikleri Volüm 2 (1998) ve Film Müzikleri Volüm 3 (2001) adlı üç albümde toplamıştır.

80’lerde ve 90’larda çocuk olanların tebessümle hatırladığı, TRT ekranlarında boy gösteren bilimkurgu-komedi karışımı Uzaylı Zekiye dizisine yaptığı müzik ise bu eserlerden üçüncüsünde yer almakta. Eserin, diziden iki üç gömlek üstün olduğunu itiraf etmek gerek.

Selda Bağcan – Bilgisayar Dünya (1997)

Selda Bağcan Türk Halk müziği, halk rock, protest müzik gibi türlerde eserler veren efsanevi seslerimizden ve söz yazarlarımızdandır. Daha çok siyasi şarkılarıyla tanınan, yalnız ülkemizde değil, dünya çapında üne sahip sanatçı, bugüne dek sayısız esere imza atmış, Türkiye’yi gezip ücretsiz konserler vermiş ve çeşitli ülkelerdeki festivallerde boy göstermiştir. Plakları milyonlar satmıştır.

Bağcan’ın Bilgisayar Dünya adlı eseri listemizde yer alan sağlam parçalardan biri. Eser bilgisayarlaşan, makineleşen, tektipleşen, savaşların sürdüğü ve duyguların kaybolduğu distopik bir dünya tablosu çiziyor dinleyiciye.

Yazar: Kadri Kerem Karanfil

Bu hesap, artık hayatta olmayan bir yazara aittir. (1980-2021)Bilimkurgu Kulübü emektarı. Yalnız bilimkurguyla değil, korku ve çocuk edebiyatıyla da ilgili. Stephen King'in sadık okuyucusu. Ray Bradbury'nin büyük hayranı. 80'lere ait korku filmlerinin tutkunu.

İlginizi Çekebilir

Starfield Gibi Bilgisayar Oyunları, Yeni Nesil Klasik Müzik Hayranları Yaratıyor

“Starfield” yakın tarihin en çok beklenen video oyunlarından biri. Oyuncuların kendi karakterlerini ve uzay araçlarını …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin