iron maiden Somewhere in Time

Iron Maiden’ın Somewhere in Time Albüm Kapağındaki BK Göndermeleri

Yeni Dalga İngiliz Heavy Metal‘inin en güçlü temsilcisi olan Iron Maiden grubunun 1986 yılında çıkardığı “Somewhere in Time “ albümü, grubun hayranlarının ve heavy metal dinleyicilerinin en sevdiği albümlerden biri oldu. Ayrıca albüm, kapağıyla da müzik tarihinde çok özel bir yer edindi. Grubun maskotu Eddie’nin yaratıcısı olan ve birçok albüm kapağını çizen Derek Riggs, Somewhere In Time albümünün kapağında muhteşem bir çalışmaya imza attı.

Riggs eserinde, grubun tarihine ve Dr. Who’nun TARDIS’inden Asimov’un Vakıf’ına kadar bilimkurgu eserlerine göndermelerle dolu 39 farklı detaya yer vermişti. İşte Derek Riggs’in 2006 yılında çıkardığı ve sanatını anlattığı kitabı Run For Cover’dan, Somewhere in Time kapağına yerleştirdiği bilimkurgu eserleri ile ilgili anlattıklarının ve albüm kapağındaki detayların listesi karşınızda.

Kitaptan Alıntılar

Kitapta şunları söylüyor Riggs:

“Somewhere in Time’ın kapağı oldukça karmaşık bir resim, ama ben gerçek bir resimmiş gibi hissetmedim hiç … o kadar karmaşık ki her şey birbirine girip kayboluyor gibi. Kapaktaki tüm espriler benim fikrim, camdan yansıması görünen ‘Bu çok sıkıcı bir tablo’ yazısı mesela.

Grup üyeleri albüm kapağı için Star Wars tarzı bir şehirden çok Blade Runner tarzı bir şehir istiyoruz dediler. Bir bilimkurgu şehri istiyorlardı. Ben de U.S.S. Enterprise gibi bir dizi meşhur uzay gemisi yerleştirmiştim resme. Ama telif davaları ile uğraşmak istemediler, bu yüzden gemileri çıkarmak zorunda kaldım. Ama Batman’i araya sıkıştırmayı başardım – bu Batman filmi çıkmadan üç yıl önceydi. Arkada, Powerslave albüm göndermesinin hemen üstündeki bir çıkıntının üzerinde duruyor.”

“Eddie’nin nükleer enerjili bir cinsel organı var, “diye devam ediyor Derek, Ed’in kasık plakasındaki biyolojik tehlike simgesini işaret ederek. Peki sağ alttan yükselen kasılmış el? “Bu bir şaka! Creature from The Black Lagoon filmine gönderme. Yaratık lagünden çıkıyor ve birilerinin çadırını parçalayıp içindekileri öldürüyor. Filmdeki o sahnede tüm kurbanlar, bir elleri böyle kasılmış halde yerde yatıyorlar. Ve bu eller, zamanla korku hayranları arasında bir şakaya dönüştü .”

“Eddie aslında oyuncak askerlerin durduğu pozda. Askerleri ve kovboyları hep bu pozda görürüz. Neden böyle durduklarını bilmiyorum, çünkü aslında hiçbir şey yapmıyorlar.”

Peki Eddie’nin peşindeki uzay çağı ekmek kızartma makinesi? “Bu onun uzay gemisi; içinde seyahat ettiği şey bu. Biraz tuhaf görünüyor – bir utv aracı gibi görünmesini istemiştim.”

Derek resmin her yerinde görünen yazıları şöyle açıklıyor: “Resimde çok sayıda logo olmasını istedim. Bir şehirde dolaşırken birçok şirket logosu görürsünüz. Bu yüzden bir şehir gibi görünmesi için şirket logoları icat etmeliydim. Bradbury Kuleleri, Blade Runner’da, karakterin bulunduğu binanın adı sanırım Bradbury Villa ya da buna benzer bir şeydi. Buna atıfta bulunuyor; bir bilimkurgu esprisi.”

“Herbert Rahatsız”

“Piece of Mind albümünde To Tame A Land adında bir şarkı var ve aslında bu şarkı Dune romanı hakkında. Grup elemanları Frank Herbert’i arayıp şarkıya Dune adını verip veremeyeceklerini soruyorlar ve Frank Herbert, ‘Hayır, şarkıya Dune adını veremezsiniz. Kitabıma dayanarak hiçbir şey yapamazsınız, çünkü bence rock ‘n’ roll yozlaşmış ve ahlâksız bir müzik,’ diyor. Bu yüzden Herbert Rahatsız’ı olduğu gibi koymamı istediler kapağa. Herbert pek iyi değil yani (gülüyor). “

TARDIS

“Doctor Who’dan TARDIS de var resimde. Doctor Who, TARDIS (time and relative dimensions in space / uzayda zaman ve göreli boyutlar) adı verilen bir zaman makinesinde seyahat eder. Zaman makinesinin, gittiği zamanın arka planıyla uyum sağlamak için bir bukalemun devresi vardır, ancak 1960’ların Londra’sına inip bir polis telefon kulübesi kılığına girdiğinde bukalemun devresi bozulur ve bir telefon kulübesi görünümünde takılı kalır. Bundan sonraki zaman yolculuklarında 1961 telefon kulübesi görünümünü kullanmak zorunda kalır.”

Fireball X5, Tyrell Corp, Dan Dare

Çoğu insanın hatırlamadığı Fireball XL5 (1960larda İngiltere’de yayımlanmış bilimkurgu kukla çocuk dizisi ve o dizideki uzay gemisinin adı) var. Jerry Anderson’ın Thunderbirds ve Stingray’i vardı ve ilk kullandığı uzay roketlerinden birine Fireball XL5 adı verilmişti. DVD’lerden birini almalısın; harika bir diziydi, Star Wars’tan daha iyiydi (gülüyor). “

 “Oradaki büyük şey piramit ve etrafında dolaşan ölüm. Arka planda Tyrell Corporation var. Blade Runner’daki şirketin adı bu. Harrison Ford’un avladığı klonları yapan şirket. “

“Onun sağ üstünde Mekong Lives in LA var. Mekong, 1920’lerden bir bilimkurgu çizgi roman kitabı olan Dan Dare’de vardı.”Dan Dare, geleceğin pilotu”. Geleceğin pilotu Dan Dare’ı tanımıyor musun ?! Aman Tanrım, kültür fukarasısın sen ! (Gülüyor). “

Wasted Years

Wasted Years single kapağı için şunları söylüyor Riggs: “Bu single kapağı zor bir işti çünkü single albümden önce çıkacaktı. Kapakta bir şekilde Eddie olmak zorundaydı, ama Eddie’nin siber robot görünümünü de, albüm çıkmadan gösterip sürprizi bozmak olmazdı. Bu noktada takılıp kalmıştık. Wasted Years (Boşa Geçmiş Yıllar) kapağı üzerinde çalıştığınızı düşünün. Ne yaparsınız? Ortaya gitar çalan dört adam koyarsanız ve Wasted Years adını koyarsanız, gitar çalarak zamanlarını boşa harcamışlar gibi görünür. Eddie’nin insanları doğradığı bir pozunu koyarsanız, sanki bunca yılı insanları doğrayarak harcamış gibi olur. Ne yaparsanız yapın, olumsuz bir görüntü oluşur.”

“Biz de Eddie’yi çok fazla göstermemeyi düşündük. Bu seçim, Eddie’nin görünümleri düşünüldüğünde radikal bir değişiklikti. Rod, ‘Eddie’yi bir yansımadan göstermeye ne dersin, böylece başının sadece bir kısmı görünür? Hem Eddie görünmüş olur hem de robot sürprizi bozulmamış olur,’ dedi. Bunun üzerinde biraz oynadık, sonra bir de zaman makinesi olsa dedik. Bilirsiniz, boşa harcanan yıllar -zaman makinesi. Ve bu fikir, istediğimiz her şeyi içinde barındıran fikir oldu. Kapağın üst orta kısmında yine bir TARDIS var, polis telefon kulübesine benzeyen bir uzay gemisi. Biraz hile yapıp, bir zaman makinesinin klavyesinin teknik bir illüstrasyonunu koyduk (gülüyor), Eddie’nin yansımasını yerleştirdik. Böylece albüm kapağındaki sürprizi mahvetmeden single kapağını halletmiş olduk.

Stranger In A Strangeland

İsmi nedeniyle Robert Heinlein’in aynı adlı romanı ile ilintili bir parçaymış izlenimi verse de bu doğru değil. 1800’lerde yapılmış bir kutup seferi ile ilgili olduğu söylenen parçanın single kapağının hikayesini de şöyle anlatıyor Riggs:

“Stranger In A Strange Land, albüm çıktıktan sonra ikinci single oldu. Eddie’yi Star Wars’taki o barda görmek istiyorlardı. Bu yüzden Star Wars barını fona yerleştirdim. Eddie’yi de Clint Eastwood tarzında çizdim. Sahneyi bilirsiniz, Clint Eastwood bara girer. İskambil oynayan iki adam vardır. Adamlardan biri kartlara uzanır gibi yapar ama silahına uzandığını görürsünüz. Clint Eastwood’un hepsini vurduğu ve kendisine hiç kurşun isabet etmediği kısımdır bu. Yabancı bir ülkedeki isimsiz bir yabancıdır o. Dikkatli bakarsanız Clint Eastwood’un fiziğinde olduğunu ve ağzındaki küçük sigaraya kadar Eastwood detaylarıyla dolu olduğunu görürsünüz. Fistful Of Dollars filmindeki haliydi sanırım. Ben de Eddie ve Eastwood karışımını bu şekilde yaptım.”

Albüm Kapağındaki Detaylar

Riggs’in, üzerinde üç ay çalıştığını ve kendisini çok yıprattığını söylediği albüm kapağında, geneli Iron Maiden grubunun geçmişi ve bilimkurgu eserleri ile ilgili 39 farklı detay ve gönderme var.

Detayların rahat görülebilmesi için ön ve arka kapağın büyütülmüş halini toplam 5 kısımda mercek altına alacağız.

Ön Kapak

1- Derek Riggs’in imza-logosu. Eddie’nin kesik alnını birleştiren demir vidalar Piece Of Mind albümündeki görünümüne gönderme.

2- Grubun 22 Acacia Avenue parçasına gönderme.

3- Grubun 1980 yılında çıkardığı albümün posteri ve gelecekteki fanların yazdığı “Eddie yaşıyor” grafitisi. Poster görünümü, Sanctuary ve ve Women In Uniform teklilerine gönderme.

4- Horus’un Gözü. Grubun Powerslave albümüne gönderme.

5- Riggs’in şakası “Bu çok sıkıcı bir tablo”.

6- Eddie’nin kasığındaki biyolojik tehlike uyarısı.

7- Plastik sarı çöp kutusu. Grubun ilk albümünün kapağına gönderme.

8- Siyah kedi grubun Live After Death albüm kapağına gönderme.

9- EMI müzik şirketinin sanat yönetmeni Charlie Webster’a gönderme.

10- Pizza Hut logosu.

Arka Kapak #1

1- Grubun Aces High parçasına gönderme.

2- Spitfire uçağı ile yine aynı parçaya gönderme.

3- Piramit ile grubun Powerslave albümüne gönderme.

4- Grubun sahne aldığı L’amours adlı mekan.

Arka Kapak #2

1- Grubun Live After Death albümünü kaydettiği Long Beach Arena’ya gönderme.

2- Grubun takıldığı gece kulübü Hammerjacks.

3- Heaven Can Wait parçasının geri vokallerinin kaydedildiği Tehe’s Bar.

4- Flight Of Icarus teklisinin kapağına gönderme.

Arka Kapak #3

1- 1980 yılında grubun konserinin filme alındığı Rainbow isimli mekan.

2- Kum Tepesi, grubun Frank Herbert’ın Dune romanından ilhamla yazdığı To Tame A Land adlı parçaya gönderme.

3- Herbert Rahatsız (detayı yazımızda).

4- Marquee Club adlı mekan.

5- Bruce Dickinson’un büyük hayranı olduğu Doctor WHO’nun TARDIS’i.

6- Ruskin Arms adlı mekan.

7- Charlotte The Harlot adlı parçasına gönderme.

8- 23:58 i gösteren saat. Two Minutes The Midnight parçasına gönderme.

9- Philip K. Dick sinemasında oynayan Blade Runner filmi. Live After Death filmi aynı adlı konser albümlerine gönderme.

10- Blade Runner filmine gönderme.

11- Isaac Asimov’un Vakıf romanına gönderme.

12- Ölüm meleği Live After Death albümü ve The Trooper teklisi kapaklarına gönderme.

13- Grubun Phantom Of The Opera parçasına gönderme.

14- Steve Harris’in sıkı taraftarı olduğu West Ham futbol kulübüne gönderme. 7-3’lük skorla Arsenal’i fena yenmişler.

15- Grubun kurucusu ve basçısı Steve Harris’in ilk grubu Gypsy’s Kiss grubuna gönderme.

Arka Kapak #4

1- Grubun Rime Of The Ancient Mariner adlı parçasına gönderme.

2- Bradbury Towers, West Ham kulübünün bir zamanlar evi olan Upton Park’ta bir yer.

3- İngiltere eski başbakanı Margaret Thatcher’a gönderme. Thatcher, Sanctuary ve Women In Uniform teklilerinin kapaklarında da yer alıyordu.

4- Batman!

5- Grubun davulcusu Nicko Mc Brain’in tişörtündeki “Iron Wha”. Nicko, kapaktaki çizimlerinin kendilerine hiç benzemediğinden şikayetçiymiş. Riggs de “Onları pul kadar küçük bir yere çizmem gerekiyordu. O kadar da olsun bir zahmet Nicko” diyor.

6- Grubun vokalisti Bruce Dickinson’ın elinde tuttuğu beyin, grubun Piece Of Mind albümüne gönderme.

Hazırlayan: Gökhan Karagül

Yararlanılan Kaynaklar:

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu filmlerinden replikler

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Replikler

Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et