Dune’un Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar

Frank Herbert, 1920 doğumlu Amerikalı gazeteci ve bilimkurgu yazarı. Yazarlık kariyerine 1955’te yazdığı psikolojik gerilim türündeki romanı The Dragon in the Sea ile başladı. Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan, yan serileri hariç altı kitaptan oluşan Dune serisini 1965 ile 1985 yılları arasında yazdı. Arthur C. Clarke’ın “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.” sözleriyle bahsettiği roman, din, ekonomi ve siyaset gibi olguları sosyoloji, psikoloji ve felsefeyi harmanlayarak anlatır. Birçok bilimkurgu romanına esin kaynağı olan Dune serisi, aynı zamanda çeşitli türlerde müzik icra eden müzisyen ve parçalarına da ilham veriyor. Dune serisine dair sitemizdeki onlarca içeriğe buradan erişebilirsiniz.

Dune kitapları Iron Maiden ve Blind Guardian’dan Fatboy Slim’e kadar uzanan geniş bir yelpazede müzik dünyasına etki etti. Jazz, rock ve türevi parçaların yanı sıra rap ve elektronik müzik parçalarına rastlamak da mümkün. Daha önce Dune’a dair, David Matthews’in şahane jazz-fusion albümünden ve “Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar” yazı dizisinin ikincisinde Dune’dan etkilenen birkaç parçadan bahsetmiştik. Bu yazı tek bir müzisyen ya da gruba odaklanmak yerine birçok grup, müzisyen, şarkı ve albümden bahsettiğimiz bir yazı olacak. Bilimkurgu ve müzik etkileşimine odaklanan daha fazla yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Sandrider – “Sandrider” ve “Godhead” Albümleri
Distant Sun – “God Emperor” ve “Kill the Fremen” Parçaları

Sandrider, 2008 yılında Seattle’da müzik hayatına başlamış, Dune’u konsept almış bir Hard Rock grubudur. Jon Weisnewski’nin gitar ve vokalleri, Nat Damm’in davulu ve Jesse Robert’nin bass ve vokalleri üstlendiği grup, ilk albümünü 2011’de yayınladı. Grubun ismi, dev kum solucanlarını kontrol edebilen kişi anlamına geliyor. Sandrider, beklenildiği üzere şarkılarında Dune dünyasını temel alıyor. Kendi isimlerini taşıyan 2011’deki çıkış albümlerinden sonra 2013’te Godhead’i ve 2018 Armada’yı yayınladılar. Bol distorsiyonlu yaptıkları müziği stoner rock ya da grunge metal olarak tanımlayanlar da mevcut.

Distant Sun, Moskovalı bir müzik grubudur; müzikleri power, thrash ve speed metal arasında geçişkenlik gösterir. İlk çalışmaları olan Sunless Citadel EP’sini bir grup olarak yayınlamış olsalar da Distant Sun, Alexey Markov’un solo projesi olarak devam etmiştir. İlk albümleri Dark Matter’i, 2015’te dinleyicilerine sundular. Bu albümde Dune’dan esinlendiği bariz olan “Kill the Fremen” parçası yer alıyor. Fremenler, Muad’dib’in gelmesinden önce Harkonenler tarafından katledilen Arrakis’in yerli halkıdır. Sonrasında 2016’da çıkardıkları ikinci albümleri Into The Nebula’da ise “God Emperor” parçaları ile Dune dünyasına atıfta bulunurlar. Müziklerinde Alman metal grupları Rage, Blind Guardian ve Iron Savior’un bariz etkileri görülür.

Grimes – “Geidi Primes” Albümü
Leafdrinker – “Water of Life” ve” Lisan Al Gaib” Parçaları

Grimes ismiyle bilinen Claire Boucher, Kanadalı bir prodüktör, sözyazarı ve şarkıcı vasıflarının dışında yönetmenlik ve ressamlıkla da ilgilenen bir sanatçıdır. 2010-2015 arasında dört albüm çıkaran Grimes, elektronik ve pop müziği karıştırdığı deneysel bir müzik tarzına sahiptir. Boucher’in en sevdiği kitap olduğunu söylediği Dune’u konsept alan çıkış albümü Geidi Grimes’ı 2010’da yayınlamıştır. On bir parçanın bulunduğu albüm, ismini Dune’daki bir kurgusal albümden alıyor. “Caladan” parçası da albüm ismi gibi bir gezegenin ismidir. “Sardaukar Levenbrech” ise Sardaukar kurgusal ordusundaki Levenbrech rütbesi anlamına gelir; bu rütbe çavuşla teğmen arasındaki bir rütbeye denk düşer. “Zoal, Face Dancer” isminde kullanılan Face Dancer, şekil değiştirebilen bir insan türüdür. “Feyd Rautha Dark Heart“, ilk romanın baş antagonistine, “Shadout Mapes” dizideki bir karaktere ve “Beast Infection” ise Rabban karakterinin takma ismine işaret eder.

Leafdrinker, 2016 kurulan New Orleanslı ve hakkında bilgi bulması zor bir grup. Lex Condes, Evan Cole, Rick Trahant ve Jerome Romagosa’dan oluşan ekip, yaptıkları müziği heavy psych olarak tanımlıyor. Ulaşabildiğimiz kadarıyla, bir albümleri ve iki EP’leri bulnuyor. Bahsedeceğimiz parçaların bulunduğu albümleri Remnants, 20 Nisan 2017’de çıkış yapmış. Söylendiğine göre albümün yazılma hikayesini, “Water of Life” ve “Lisan Al Gaib” parçalarıyla Dune romanlarına atıfta bulunarak aktarıyor.

Die Fantastischen Vier – “Krieger” ve “Millionen Legionen” Parçaları
Fatboy Slim – “Weapon of Choice” Parçası

Die Fantastischen Vier, Fanta 4 olarak da bilinen bir Alman pop-rap grubu. Müzik hayatlarına 1986’da Stuttgart’ta başlayan grup, Alman hip-hop müziğinin de öncülerinden biri. Smudo, And.Ypsilon, Thomas D ve Dee Jot Hausmarke kurulduklarından bu yana birlikte olan üyeler. Grubun on yedi tane albümleri, onlarca tekli ve EP’leri bulunuyor. 1995 senesinde çıkardıkları “Lauschgift” albümlerindeki “Krieger” ve 1999’da yayınlanan “4:99” albümündeki “Millionen Legionen” parçalarında Dune’dan esinlenildiği düşünülüyor.

Fatboy Slim, yani Norman Quentin Cook, İngiliz müzisyen, DJ ve prodüktör. Cook, 1996 yılında Fatboy Slim ismini kullanmaya başladı ve bu isimle 90’lı yılların popüler şarkıcılarından biri oldu. Çoğunlukla “Rockafeller Skank”, “Right Here, Right Now” ve “Weapon of Choice” parçaları ile tanınır. Yönettiği “Her” ve “Beeing John Malkovich” filmleriyle bilinen Spike Jonze, Fatboy Slim için “Weapon of Choice”un klibini çekmiştir. Christopher Walken’ın oynadığı bu klip, Grammy En İyi Müzik Klibi Ödülü’nü almıştır. Şarkının sözlerinde geçen “Walk without rhythm/and it won’t attract the worm…” Dune’dan alıntıdır. Yine şarkıda geçen “tone of my voice” kalıbı da büyük ihtimalle, Bene Gesserit’in geliştirdiği bir çeşit zihinsel konuşmayla birini kontrol etmeye yarayan yönteme işaret etmektedir.

Richard Pinhas – “Chronolyse” Albümü
Klaus Schulze – “Dune” Albümü
Z (Zed, Bernard Szajner) – “Visions of Dune” Albümü

Richard Pintas, 1951 doğumlu Fransız besteci, gitarist ve synthesist. Gilles Deleuze ve Jean-François Lyotard ile felsefe okudu. 1974’te elektronik rock grubu Heldon’u kurdu. Heldon Studio’nun sahibi. 1978’de yayınladığı Elektronik Ambient tarzındaki albümü Chronolyse’de Bene Gesserit’e dair yedi parça, Duncan Idaho ve Paul Atreides karakterleri için ise birer parça bulunuyor. Klause Schulze, 1947’de dünyaya geldi ve müzik hayatına davulcu olarak başlamasıyla beraber elektronik müziğin öncülerinden biri oldu. 60’ların sonu 70’lerin başında Tangerine Dream ve Ash Ra Tempel’da yer aldı ancak kısa süre sonra kariyerine solo olarak devam etti. 1979’da “Dune” adlı iki parçadan oluşan albümünü yayınladı. Elektronik ambient tarzındaki bu albüm, Richard Pintas’ın albümüyle de benzeşiyor.

Zed, Bernard Szajner tarafından kullanılan müzik grubu ismiydi. Ancak 1979’da yayınlanan ilk albüm Visions of Dune’dan sonra albümlerde kendi ismini kullanmayı tercih etti. Szajner, 1944 Fransa doğumlu, elektronik müzik ve görsel efekt sanatçısı. Bir dönem The Who ve Stomu Yamash için ışık ve görsel efekt tasarımcısı olarak çalıştı. Visions of Dune albümü tamamen Dune’u konu alan bir elektronik ambient albümü. Albümdeki parçaların isimlerinden bazıları “Dune”, “Bashar”, “Thufir Hawat”, “Sardaukar”,”Fremen”, “Harkonen” ve “Gom Jabbar”. 80’li yılların ortalarında müzikten uzaklaşmış olsa da türünün öncülerinden biri olarak görülüyor.

Dün – “Eros” Albümü
Mechanical Poet – “Eidoline: The Arrakeen Code” Albümü
Blind Guardian – “Traveler in Time” Parçası

Dün, 1978 ile 1981 yılları arasında aktif müzik yaşantısını sürdürmüş Fransız bir progressive rock grubu. Çıkardıkları tek albüm olan “Eros” 1981’de plak formatında basılmış. Albümde bas gitarda Thierry Tranchant, davulda Laurent Bertaud, elektrik ve akustik gitarda Jean Geeraerts, piyano ve sentezleyicide Bruno Sabathe, flütte Pascal Vandenbulcke ve perküsyonda Alain Termol yer alıyor. Albümdeki “Arrakis” ve “Fremen” parçaları Dune’a atıfta bulunan parçalar.

Mechanical Poet, 2002’de Moskova’da kurulmuş bir metal grubudur. Orkestra düzenlemeleri ve elektronik müzik ekipmanları ile konsept progresif rock albümleri yayınlarlar. 2004’den 2008’e dek dört stüdyo albümü yayınlayan Mechanical Poet’in, bu albümlerden sonuncusu olan “Eidoline: The Arrakeen Code” albümü de Dune konsepti üzerine kurulmuştur. Blind Guardian ise 1984’te kurulmuş, Alman metal grupları içerisinde en bilinen gruplardan biridir. Senfonik power metal icra ederler. Dune’dan esinlendiği bilinen en ünlü parçalardan biri de Blind Guardian’In “Traveler in Time” parçasıdır. 1990’da yayınlanmış “Tales From The Twilight” albümünde yer alır.

Kaynaklar

Hazırlayan: Canberk İleri

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu film muzik

Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri #2

Yazı dizimizin ilkinde müzikleriyle sinema tarihine adını yazdırmış 10 filmi listelemiştik. Kimi kültleşmiş filmlerin soundtrackleri …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et