Bilimkurgusal Progresif Metal: Ayreon

Ayreon, Hollandalı müzisyen ve prodüktör Arjen Anthony Lucassen‘in bir müzik projesidir. Lucassen’in sabit tek üye olduğu grup, 1995’ten günümüze dek, sonuncusu 2017’de olmak üzere dokuz stüdyo albümü çıkardı. Her albümde onlarca farklı müzisyenle çalışan Lucassen, albümlere vokaliyle ve gitar, bass, klavye, mandolin gibi daha birçok müzik aletiyle katkıda bulunuyor. Vokalin önemli yer tuttuğu ve çok enstrüman içeren yapısıyla, her albümü farklı hikayeler anlattığı için albümlerini “rock operaları” olarak isimlendirmeyi tercih ediyorlar. Yaptıkları müziği kısaca progresif metal olarak adlandırsak da birçok albümde senfonik tınıları, kimi albümlerinde ise folk veya space rock esintileri duymak mümkün.

Ayreon’un her albümü ayrı bir hikaye anlatıyor. 1996’da ve 2013’de yayınlanan, Actual Fantasy ve The Theory of Everyting albümleri gibi istisnaları olsa da hemen her albümleri aynı bilimkurgu evreninde geçiyor. Actual Fantasy, telepati yoluyla geçmişe, Kral Arthur ve Merlin zamanına, mesaj gönderip insanları dünyanın geleceği konusunda uyarma teması üzerine yazılmış bilimkurgu-fantazi karışımı bir hikaye aktarıyor. The Theory of Everyting’de ise evrenin tüm kuvvetlerini tek bir teoride açıklamayı hedefleyen, ünlü Her Şeyin Teorisi üzerine çalışan bir bilim insanı konu alınıyor. Ayrıca Lucassen, bu albümün sözlerini yazarken A Beautiful Mind ve Rain Man filmlerinden etkilendiğini belirtmiş.

Çıkış albümü The Final Experiment‘de, insalığın savaş eğilimi, çevre kirliliği ve bilgisayarların lüzumsuz kullanımı gibi konular işleniyor. 1998’de yayınlanan Into The Electric Castle, bilimkurgu filmlerinden esinle yaratılan karakterlerin hayatta kalmak için ‘Electric Castle’a ulaşmalarının öyküsünü anlatıyor. Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer ve Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator albümleri, dünyanın yok olduğu ve insanların yaşamak için Mars’ta koloni kurduğu bir gelecekte geçiyor; bilim insanlarının geliştirdiği Dream Sequencer adlı cihaz ile geçmişe zihinsel yolculuk yapan bir kolonisti konu alınıyor.

Altınca stüdyo albümü olan The Human Equation, psikolojik yeniden doğuş düşüncesi üzerine odaklanıyor; bir trafik kazasından sonra komaya giren bir adamın, geçmişiyle, hisleriyle kendi aklında sıkışıp kalma durumunu işliyor. Sonraki albümün adı 2 tabanında yazılmış 8 bitlik bir sayı olan, 01011001; ASCII kodundaki karşılığı ‘Y’. Y adlı gezegende, teknolojik ilerleme sonucu ölümsüzüğün sırrını bulan, suda yaşayan bir ırk yaşamaktadır. Bu ölümsüzlüğü sağlamak için makineleşmiş ve duygularını yitirmişlerdir. DNA’larını bir kuyruklu yıldıza aktarıp Dünya’ya yönlendirler ve 5. yokoluş yaşanır; dinazorlar yok olur, insanlar ortaya çıkar. 2017’de çıkan son albümleri, The Source da bu hikayenin bir uzantısıdır. Lucassen’in solo albümü, Lost in the New Real de bu evrende geçer.

Ayreon, dev müzisyenlerin buluştuğu bir proje olduğu için ‘süper grup’ olarak adlandırmakta ve beraber çalıştıkları müzisyenlerden bahsetmekte fayda var. Lucassen’den sonra grubun en sık çalıştığı isim, davulcu Ed Warby; power metal grubu Elegy’nin de eski üyesi. The Gathering’in eski vokali Anneke Van Giersbergen, üç albümde katılım sağlıyor. Helloween’in vokali Andi Deris ve Iron Maiden’in Bruce Dickinson‘ı, birer albümde vokalleriyle eşlik ediyorlar. Devin Townsend, Lacuna Coil’den Cristina Scabbia, Blind Guardian’dan Hansi Kürsch, Dream Theater’den James LaBrie, Katatonia’dan Jonas Renkse, Nightwish’ten Marco Hietala, Opeth’ten Mikael Akerfeldt, Symphony X’ten Russell Allen, Epica’dan Simone Simons, Stratovarius’tan Timo Kotipelto gibi devasa isimleri ve dahasını buluşturan tam bir devler ligi.

Ayreon, çok müzisyenle kısa süreler çalıştığı, grup üyelerinin yenilendiği sürekli bir döngü içinde olduğu için canlı performanslarına pek rastlayamazsınız. İlk ve tek canlı albümleri The Theater Equation, 2015’te kaydedildi ve 2016’da Blue-ray/DVD olarak satışa sunuldu. 18 – 20 eylül arasında yapılan kayıtlar, Anneke Van Giersbergen, James LaBrie, Ed Warby ve birçok başka müzisyenle yapıldı. Kimileri konser teklifini reddedip sadece albümlere destek vereceğini belirtti.

Hazırlayan: Canberk İleri

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

New Age Müziğin Dahisi: Vangelis

Sözlüklerde New Age‘in, çoğunlukla “rahatlama amaçlı ve huzur verici müzik” şeklinde tanımlandığını görürüz. Bu, tam olarak …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin