Kişisel Bilgisayarlar ve Yapay Zekalar

Michael Fassbender’ın oynadığı “Steve Jobs” filminin başında ünlü bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke’ın bilgisayarın geleceği üzerine bir sohbeti var. Onun öngörüsüne göre her evde bilgisayar değil, merkezi bilgisayarla iletişim halinde bir konsül olacak. Yani konsül vasıtasıyla, merkezi bir bilgisayarla irtibat halinde olup, ona soru sorabilecek veya bilgi alabileceksiniz. Bilimkurgunun altın çağından bir diğer isim Isaac Asimov’un gelecek öngörüsü de kişisel bilgisayarları kapsamaz. Asimov’a göre de bilgisayarlar, sadece uzmanların bir konsül vasıtasıyla soru sorabilecekleri merkezi yapılardır.

İki büyük bilimkurgu yazarının da pc, yani kişisel bilgisayarları öngörememesinin nedeni nedir? Tabii ki hızlı küçülme, hızlanma, gelişme… Bilgisayarlar ilk ortaya çıktığından beri beş yüz kat evrimleşmesi ve her yıl bu evrimin neredeyse ikiye katlanması. Siberpunk yazarı William Gibson ise insanların kask ve konsüllerle bağlanacakları sanal bir interneti, yani matrix’i öngörmüştür.

DavidLewindowski_dlew_br1_905

Kişisel bilgisayarlar ve internet sadece teknolojik buluşlar değil, merkezi bilgisayar düşüncesinden farklı bir zihniyet evrimidir. Yani ormanda karşınıza çıkan bir yol ayrımını düşünün, ikisi de farklı şehirlere sizi ulaştıracak. İşte kişisel bilgisayar seçimi bu kadar farklı bir geleceği inşa eder. Akıllı cep telefonları hemen hemen bir bilgisayarın yapabildiği her şeyi yapabilir ama daha çok iletişim, bilgi edinme ve “tüketme” odaklıdırlar. Örneğin bir cep telefonu ile roman yazamazsınız (zorlarsanız yazarsınız ama sonuç iyi olmaz), mimari çizim, animasyon gibi şeyleri yapmakta zorlanırsınız.

Dünya bu açıdan üreticiler ve tüketiciler arasındaki çizgiyi daha kalınlaştıran, hatta duvarlar diken teknolojik bir geleceğe yol alıyor. Yani çocuklar, bu gelecekte doğduklarından itibaren ya üreten, ya tüketen kastına dahil olacak. 2013 yapımı ve senaryo Oscar’ı kazanan “Her” adlı filmde kişisel yapay zekası ile aşk yaşayan bir adam anlatılıyordu. Siri’nin gelecek versiyonu…

her-movie-still-4

Nasıl bilgisayarlar ilk ortaya çıktıklarından beri beş yüz kat evrimleşti, yapay zekalar için bu evrim hızı da hayallerimizin ötesinde olacak. William Gibson’ın Sprawl üçlemesinde (Neuromancer -Count Zero – Mona Lisa) özgür kalan yapay zekalar Matrix içinde vodoo tanrılarına dönüşür. Hatta birbirleriyle mücadele ederler. Isaac Asimov’un ödüllü kısa hikayesi “The Last Question”da evren sona erdiğinde insan yok olduktan sonra bile var olan Multivac, “Ve ışık!” diyerek bütün her şeyi yeniden başlatır.

Evren niye yaratıldı? Tanrı insanı neden yarattı? Bunlar uzun zamandan beri sorulan sorular… Esasında cevabın basit olduğunu düşünüyorum. Evren’i bir tarla, fabrika gibi düşünür ve neler ürettiğine bakarsanız gerçek apaçık önünüzde. Evren bir makineden başka bir şey değil. Bir şey üretiyor… Ve bu insan değil.

tumblr_ndmw54hj3u1tj4tzao1_1280

Kısacası biz sadece bir ara –veya araç- formuz. Geleceğin savaşları galaksi imparatorlukları arasında değil, bizim yarattığımız Hindu, Olimpus, İskandinav, Ari panteonları arasında olacak. Ta ki tek kazanan kalana kadar…

Hazırlayan: Orkun Uçar

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

posthumanizm

Posthümanizm ve Teknoloji: İnsan Sonrası Dünyanın Eşiğinde

Teknoloji ilerledikçe, insanın anlamı ve varoluşu da yeniden tanımlanıyor. Yapay zekâ, biyoteknoloji ve dijital gözetim …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin