gunes supernova

Güneş Süpernovaya Dönüşseydi Dünya’ya Ne Olurdu?

Hemen cevap verelim: Güneş bir süpernovaya dönüşseydi bilim insanları şok olurdu! Neden mi? Çünkü Güneş’imizin süpernova olma ihtimali yok da ondan… Bir yıldızın süpernova olması için gereken kütle en az 8 Güneş kütlesi kadardır. Güneş’in süpernovaya dönüşmesi zayıf bir olasılık, çünkü bunun için yeterince kütleye sahip değil. Eğer Güneş süpernovaya dönüşseydi bu tuhaf bir şey olurdu, çünkü bu durum fizik yasalarına aykırıdır.

Yine de bir an için bunun gerçekleştiğini ve Güneş’in süpernova şeklinde patladığını farz edelim. Basitçe süpernova, şiddetli bir patlamadır! Ama ne kadar şiddetli?

Oldukça!

Bir süpernova patlaması birkaç oktilyon nükleer savaş başlığına eşit şiddette bir patlama oluşturur. Oktilyon, 27 sıfırlı bir sayıdır! Bu derecede şiddetli bir patlamanın kendi mahallenizde olmasını kesinlikle istemezsiniz! Süpernovalar muazzam miktarda enerji açığa çıkarırlar. Hemen hemen bütün ömrü boyunca Güneş’in ürettiği enerji kadar!

Bu da olağanüstü miktarlarda radyasyon demektir. Burada radyasyon derken bildiğimiz ışığı kastediyoruz; sadece görünür ışığı değil, her dalga boyunda ışığı… Morötesi, X ve gama ışınlarını. Bu ışınlar Dünya’nın ozon tabakasını karahindiba tohumları gibi üfleyiverecektir. Bu miktarda radyasyona hangi kalınlıkta olursa olsun, hiç bir ozon tabakası dayanamaz.

52465_3d_space_scene_burning_planet

Bilim insanlarının yaptığı bir hesaba göre, Dünya’dan 50 ışık yılı ötede gerçekleşecek bir süpernova ozon tabakasını tamamen yok etmeye yeterlidir. Güneş’in bize yalnızca 8 ışık dakikası mesafede olduğunu hatırlatalım! Burnumuzun dibinde sayılır! 50 yılla kıyaslandığında 8 dakika hiçbir şeydir.

Bize 30 ışık yılı uzaklıkta bir süpernova patlamasının gerçekleşmesi durumunda bile Dünya’da yaşam büyük bir darbe alacaktır. Bu yakınlıktaki bir süpernova muhtemelen Dünya’da büyük bir toplu yok oluşu tetiklemeye yetecektir. Açığa çıkan X ve Gama ışınları, bizi Güneş’ten gelen morötesi ışınlara karşı koruyan ozon tabakasını yok edecektir. Yoğun radyasyon atmosferdeki Oksijen ve Azot atomlarının birleşerek “Gülme Gazı” diye de adlandırılan Nitrious Oksit gazının oluşmasına neden olacaktır. En azından gülerek öleceğiz!

Yer’in yüzeyine ulaşan ultraviyole ışınlarındaki %10’luk bir artış bile okyanuslardaki fitoplanktonları çoğunu öldürmeye yetecektir. Bu da okyanus canlılarının hemen hemen hepsinin ölüm fermanıdır. Ozon tabakasının 3’te 2’sinin kaybedilmesi bile İstanbul ve Ankara gibi orta enlemlerdeki şehirlerde yaşayan insanların cildinde beş dakika içinde güneş yanıklarının oluşması için yeterlidir.

Güneş süpernova olsaydı, bunun ozon tabakası üzerindeki etkisi çok daha korkunç olurdu; koruyucu kalkanımız olan bu tabaka tümüyle ortadan kalkardı. Bu da yeryüzünde yaşayan hemen hemen bütün canlıların cilt kanserine yakalanması anlamına gelirdi! Radyasyon tarafından kavrulmaktan tek kurtulabilenler, yer altında yaşayan canlılar olurdu. Bitkiler ve hayvanların çoğu için hiç kurtuluş olmazdı.

Dahası tek derdimiz ozon tabakasının ortadan kalkması da değil.

7giantsunno2

Hiç bir yere kaçamazdık! Patlama sırasında Dünya’nın Güneş’e bakan yüzündeki toprak, saniyede yüzlerce metre hızla buharlaşırdı. Gece tarafındakiler için de kurtuluş yok ne yazık ki! Atmosferde dağılan ışınım bütün Dünya’yı ölümcül derecede ısıtırdı. Bilim adamlarının hesaplarına göre, Dünya’nın sıcaklığı Güneş yüzeyinden 15 kat daha sıcak olurdu. (50 bin derece civarı…) Bu sıcaklığa dayanabilecek hiç bir materyal bilmiyoruz. Her şey buharlaşacaktır!

En iyi ihtimalle Dünya birkaç gün içinde tamamen buharlaşırdı.

Plüton’a bile kaçsak, yine de Güneş’in amansız radyasyonunda pişmekten kurtulamazdık. (Bugünkü teknolojiyle Pluton’a ulaşmanın 10 yıl süreceğini gözardı ediyoruz tabi…) Plüton’un yüzeyi de kısa sürede Güneş’in yüzeyinden daha sıcak hale gelecektir. Zavallı Plüton… Gezegenlikten atılması yetmiyormuş gibi, şimdi de bu!

Güneşimiz her ne kadar süpernovaya dönüşmeyecek olsa da, ömrünü bir kırmızı dev olarak tamamlamaktan da kurtulamayacaktır. Bu aşamada Güneş öylesine şişecek ki “iç gezegenler” diye adlandırdığımız ”Merkür, Venüs ve Dünya’yı yutacaktır. Neyse ki bilim insanları bunun gerçekleşmesine daha 5 milyar yıl olduğunu tahmin ediyorlar. Aşağıdaki video, Güneş’in kırmızı deve dönüşmesini gösteriyor.

Yazar: Sinan İpek

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var.

İlginizi Çekebilir

fallout-tv

Birinci Sezonuyla Fallout

“Savaş… Savaş asla değişmez.” 1997 yapımı ilk Fallout oyunu, kısa sürede ikonlaşacak bu sözlerle açılıyordu. …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin