feza gezginleri

Feza Gezginleri

Feza Gezginleri, 2017 yılının Mart ayında yayın hayatına başlamış bir YouTube kanalı. Bilimkurgu filmleri, dizileri ve kitapları hakkında tanıtım/inceleme videoları hazırlayan platform, aynı zamanda astronomi ağırlıklı olmak üzere popüler bilim konularına da el atıyor ve baştan belirtmeliyiz ki bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor. Bazen Geleceğe Dönüş’ün unutulmaz aracı Delorean’ı Ankara’dan Aksaray’a takip ediyorlar, bazen de Kreiken rasathanesi önünde kara delikten, karanlık maddeden bahsediyorlar. Satürn’ün uydusu Enceladus’ta yaşam olma ihtimalini konuşuyorlar, Fermi paradoksundan dem vuruyorlar ama UFO temalı şehir efsaneleri ve sözde bilim üzerinden prim yapıldığını da hatırlatıyorlar.

Kimi zaman popüler süper kahramanları, mitolojiyi, epik fantazya dizilerini ve filmlerini araç olarak kullanıp gerçek bilimin sıkıcı olmadığını ifade ediyorlar. Thor’un çekici Mjölnir üzerinden Nötron yıldızlarını anlatıyor, ejderhaların özelliklerini günümüzde yaşayan ve tarih öncesinde yaşamış gerçek canlılarla kıyaslıyorlar. Klasikleşmiş bilimkurgu romanlarını tanıtıyor, bunu yaparken didaktik bir üsluptan kaçınıp samimi bir anlatımı tercih ediyorlar. Bununla birlikte bilimkurgu temalı güncel film ve dizilerde dikkatlerden kaçmış olabilecek detayları sohbet havasında takipçileriyle paylaşıyorlar.

Feza Gezginleri ekip
Can (solda) ve Emre (sağda)

Ankaralı iki arkadaştan oluşan Feza Gezginleri ekibi bilimkurgu, popüler bilim ve alt kültür temalarında merak ettikleri ve öğrendiklerini aktarmayı amaçlıyor. Videolarda daha çok görünen Can Akdağ (33) iletişim ve tasarım bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar hareketli grafik tasarımı ve video kurgu alanında farklı yazılım şirketleri ve 3 boyutlu çizgi film / animasyon stüdyolarında çalışmış. Daha sonra çocukluk tutkusu olan havacılığa merak salmış ve bir dönem sivil pilotaj eğitimi almış, ancak devam edememiş. Şimdilerde ana uzmanlık mesleğini icra etmeye devam ediyor.

Ekibin diğer üyesi Emre Yaşar (27) ise grafik tasarımcı. En büyük hobisi epik film karakterlerinin zırh ve kostüm replikalarını üretmek. Üstelik ürettikleri de orijinallerinden eksik kalmıyor. Ana ekip dışında astronomi konusunda doğru bilgiyi ulaştırabilmek adına yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden de hem kamera önünde hem kamera arkasında destek alıyorlar. Ekibin Feza Gezginleri ismini seçmesinin sebebi ise Retro Fütürizmden etkilenmeleri ve geçmiş yıllarda insanların hayal gücüne ve uzaya olan merakının daha fazla olmasına öykünmeleri. Başka bir değişle matematikçi ve fizikçi bilim insanı Feza Gürsey de, “Fezada Çarpışan” Baytekin de aslında Feza Gezginleri’nin ilham kaynağı.

delorean_can

Ekibin asıl amacı konseptleri dahilindeki konular hakkında doğru ve eğlenceli videolar hazırlamak; bilimkurguyu ve bilimi ülkemizde daha fazla insana sevdirmek. Çoğu bilimkurgu yayıncısı gibi bilimkurgunun hayalperestlik olduğu, günümüz dünyasından veya hayatın içinden uzak kaldığı algısını kırmak istiyorlar. Bu konuda başarılılar da… Ülkemizde bilimin ve buna bağlı olarak bilimkurgunun gelişip yaygınlaşmasını istiyorsak, atılan adımları ve cesur girişimleri desteklememiz gerekiyor. Hele de bu kulvarda at koşturanların bir avuç insan olduğunu düşünürsek, ortak hareket etmenin ve dayanışmanın gerekliliği bariz şekilde kendini hissettiriyor.

Videolarını tamamen kendi imkanlarıyla hazırlayan Feza Gezginleri, izleyici kitlesini artırdıkça görsel ve içerik kalitesini de yükseltiyor. Daha geniş izleyici kitlesi edinmeyi, daha fazla etkileşime girmeyi amaçlayan platform, okuma grupları oluşturmayı ve canlı yayınlar düzenleyerek izleyicilerle beraber farklı eserleri masaya yatırmayı planlıyor. Özellikle bilimkurgunun sadece sinema ve TV dizilerinden oluşmadığını gösterircesine edebiyat alanında da videolar ortaya koyma azimleri takdir edilmeyi hak ediyor.

Yazar: İsmail Yamanol

Amatör bir düş gezgini, saplantılı bir bilimkurgu hayranı. Kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini üstelendiği Bilimkurgu Kulübü'nde at koşturmayı sürdürüyor.

İlginizi Çekebilir

zumrut biyiklioglu

Zümrüt Bıyıklıoğlu ile Bilimkurgu Okuryazarlığı Üzerine

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin