Bilmeniz Gereken 10 Bilimkurgu Çizeri

Bilimkurgudan esinlenmiş işleri, fütüristik mimari dekoru, şık ve çarpıcı renklerle vurgulanmış sanat eserleriyle İsveçli çizer, animatör ve grafik tasarımcı Kilian Eng‘in uzun süredir hayranıyız. Yaptığı işler geçmişin ikonik çizerlerini (özellikle de Fransız efsanesi Moebius’u) andırıyor.

Sanatçının Object 5 başlıklı monografının baskısının tükenmiş olması şaşırtıcı değil; neyse ki yayıncı Floating World Comics, kitaba 16 sayfa dolusu yeni sanat eseri ekleyerek Avrupa’da ciltli baskısıyla yeniden yayınladı. Eng’in tarzı bize nostalji yaşatarak hayranı olduğumuz bazı bilimkurgu illüstrasyon devlerini anmamıza vesile oldu.

İşte tanımanız gereken on tanesi…

Virgil Finlay (1914 – 1971)

Üretken bir çizer olan Virgil Finlay, fantazi, bilimkurgu ve hayranı olduğu korku türlerinde, noktalama ve tarama tekniklerini Fransız sanatçı Gustave Doré‘yi andıracak şekilde birleştiren, inanılmaz ayrıntılı ve neredeyse saplantılı tarzı dolayısıyla efsaneleşti.

Eskiler’in efendisi H.P. Lovecraft bile Finlay’den övgüyle bahsetti. İşlerinde kendi döneminde eşi benzeri bulunmayan mürekkepsi bir derinlik ve doku vardı.

Paul Lehr (1930–1998)

Benzersiz işleri, izleyicinin sürekli tekrar bakıp her seferinde yeni bir hikaye dinleyerek ayrılmasını sağlayan, sadece illüstrasyonun değil, bilimkurgu sanatının vücut bulmuş haliydi. Çalışmaları, 1960’larda Bantam’ın ilk bilimkurgu yayınlarının klasik kapaklarıyla ön plana çıktı. Resimlerinden biri, zamanın editörü Fredrik Pohl tarafından o kadar beğenildi ki, Pohl onun bu çizimine uygun kitap bile buldu.

1970’lerde işleri, film afişleri ve benzerleriyle daha ticari mecralara doğru büyüdü. Analog’un kapağı için yaptığı işler Hugo ödüllerinde kendisine birçok En İyi Profesyonel Sanatçı adaylığı getirdi. Ne yazık ki hiç birini kazanamadı.

Frank Kelly Freas (1922 – 2005)

Bilimkurgu sanatçılarının dekanı olarak anılan Frank Kelly Freas‘ın işlerini Queen‘in 1977 tarihli albümü News of the World‘den tanıyor olabilirsiniz.

On kez Hugo Ödülü (bilimkurgunun Oscar’ı denebilir) kazanan Freas’ın sanatı, Weird Tales, Astounding Science Fiction ve MAD gibi türün büyük yayınlarının kapaklarını süsledi. Freas, ressamsı tarzıyla diğerlerinden ayrılmayı başardı.

Wayne Barlowe (1958)

Hellboy, Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, Avatar ve Pacific Rim hayranları, Wayne Barlowe‘un yaratık tasarımlarını tanıyacaktır.

New York doğumlu çizer, ünlü doğa tarihi sanatçıları Sy ve Dorothea Barlowe’un oğludur; doğal olarak bilimkurgu saplantılı Barlowe’un anatomi çizimleri gayet iyidir. Yeteneği gerçekçi yaratık figürleri yaratmak üzerinedir.

Bob Pepper (1938 – 2019)

Tuhaf, technicolor tarzıyla bilinen Pepper, sadece altmışların sonunun en tanınan plak kapaklarından birini hazırlamakla kalmadı, hemen sonrasında Lin Carter tarafından Ballantine kitapları için düzenlenen fantezi yeniden basımları dizisinin de çizerliğini yaptı.

Pepper’ın Elektra Kayıtları ile ilişkileri, Nonesuch etiketiyle çıkan bazı eklektik albümler için kapak grafiklerini yapabilmesini de sağladı.

Wally Wood (1927 – 1981)

Bilimkurgu alt kültüründe izler bırakan Wally Wood‘un belki de en bilinen işi, ilk kez ikonik karşı kültür dergisi The Realist’te Paul Krassner’in düzenlemesiyle yayınlanan ve Disney karakterlerini seks, uyuşturucu ve kötü davranışlar içinde gösteren, tartışmalı, safahat dolu posteridir.

Pop kültür tarihinde en çok korsan kopyası yapılan sanat eserlerinden biri haline gelse de Wood, Fare Yuvası’nın avukatlarından bir şekilde kaçınmayı başarmıştır. Ünlü çizer; yaptığı EC Comics kapakları, 50’lerin vamp uzay kadınlarını ve tuhaf yaratıklarını içeren işleriyle de hatırlanır.

Moebius (1938 – 2012)

Jodorowsky’s Dune adlı belgesel, kıyamet sinemasının popülerliği ve pop kültürden esinlenmiş afiş sanatının yükselişi, Fransız sanatçı Jean Giraud’un, yani Moebius’un işlerinin yeni kitlelerce tanınmasını sağladı. İlham veren çizer, Alejandro Jodorowsky ile birlikte Frank Herbert’ın Dune serisinin hayata geçmemiş bir uyarlaması üzerinde çalışmıştı. İkili daha sonra çok sevilen Incal çizgi roman serisini yarattı.

Alien, Tron ve Beşinci Element gibi bilimkurgu incilerine tasarımlarıyla katkıda bulundu. Yazar Jean-Michel Charlier, Moebius ile bir araya gelerek başrolünde bir anti kahraman olan Blueberry‘nin bulunduğu, kendi zamanı için sıra dışı sayılabilecek bir Western hikayesi yarattı. Federico Fellini sanatçı hakkında, “O daima yenilenen, asla sıradanlaşmayan, sıra dışı ve vizyoner bir hayal gücüne sahip özgün bir yetenek. Moebius hem rahatsız eder, hem de rahatlatır,” demişti. “Bizleri rahatsız edici karakterlerle karşılaştığımız bilinmez dünyalara taşıma becerisine sahip. Ona duyduğum hayranlık eksiksiz. Kendisini Picasso ve Matisse kadar büyük bir sanatçı olarak görüyorum.

H. R. Giger (1940 – 2014)

H.R. Giger aramızdan ayrıldığında, bilimkurgu topluluğu bir efsaneye veda etti. Kıvranan dişi yaratık vücutları ve gerçeküstü yaratıkları resmeden biyomekanik tarzı, korkutucu ve kimi zaman erotikti.

Çoğunluk onu Ridley Scott’ın Alien‘ı, aynı filmdeki Space Jockey karakteri ve diğer tasarımlarıyla tanır. Ancak Giger aynı zamanda müzisyen Deborah Harry’nin albüm kapağı gibi çalışmalara da imza atmıştır.

Frank Frazetta (1928 – 2010)

Frank Frazetta, muhtemelen minibüslere sprey boyayla yapıldığını gördüğünüz balık etli kadın ve aşırı kaslı erkek resimleriyle tanınsa da, sanatçı aslında daha pek çok alanda çalışmıştır.

Film afişleri (What’s New Pussycat?), filmler (Ateş ve Buz/Ralph Bakshi), kitap kapakları (bazı Conan serileri dahil), dergiler (Creepy, Eerie, ayrıca MAD için Ringo Starr’ı çizmiştir) ve albüm kapakları (Herman’s Hermits, Dust ve diğerleri) ile ünlüdür.

Richard M. Powers (1921 – 1996)

Picasso, Yves Tanguy ve Arshile Gorky bilimkurgu ruhu tarafından ele geçirilmiş olsaydı, resimleri olasılıkla Powers‘ınkilere benzerdi. C. Jerry Kutner, Powers’ın önemini şöyle anlatıyor:

“50’lerin bilimkurgu kapak sanatı, uzay gemilerinin ve diğer donanımların kuru, tanımsal temsillerinden (tekno-realist ekol) ya da dokungaçlı yaratıklardan, sert vücutlu uzay kahramanlarından ve kıvrımlı dişi yardımcılarından (pulp ekolü) ibaretken; Powers’ın yenilikçi kapakları atmosfer ve ruh halini vurgulamış, güzel sanatlardan sürrealizm, soyutlama ve kolaj tekniklerini kullanarak insan hayal gücünün iç doğasını keşfe çıkmıştır. Zamanından önce psikedelik ve çeşitliliğiyle şaşırtıcı olmasının yanı sıra, Bilimkurgu Ansiklopedisi‘ne göre bilimkurgu ambalajlamasının olgunlaşması Powers’ın ileri görüşlü işleri sayesinde gerçekleşmiştir.”

Hazırlayan: Mengü Gülmen

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

moebius film sinema

Jean ‘Moebius’ Giraud’nun İzini Taşıyan 4 İkonik Bilimkurgu Filmi

Karikatür dünyasında olmayan birine Jean Giraud ismi bir anlam ifade etmese de, modern bilimkurgu ona …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin