battlestar galactica frak

Bilimkurguda Küfür Yerine Kullanılan Kelimeler

Küfür etmek, her ne kadar kaba bir davranış olarak görülse ve ayıplansa da gündelik dilin vazgeçilmezlerinden biri. Kimi zaman bağırarak kimi zamansa içimizden saydırdığımız tüm o küfürler, kendimizi ifade etmenin birer kestirme yolu. Diğer edebiyat ve sinema türlerinde olduğu gibi bilimkurguda da küfür cömertçe kullanılıyor. Bununla beraber özellikle televizyonda yayımlanan bilimkurgu dizileri, bazen yaş sınırına takılmamak bazen de sansür kurumlarının gazabına uğramamak için bu “ayıp” kelimeleri uydurma kelimelerle değiştirmeyi tercih ediyor.

Bu yöntem işe yarıyor yaramasına, ama bu sefer de uydurma kelimeler o kadar popüler oluyor ki, dile yerleşerek günlük hayatta da kullanılır hale geliyor. İşte yazımızda bu uydurma kelimelerin en popülerlerini sıralayacağız. Bunlara vekil küfürler de diyebiliriz…

Frak!

Kullanıldığı yapım: Battlestar Galactica

Hem orijinal yapımda hem de reboot’ta karşımıza çıkan bu kelime o kadar popüler oldu ki, çok geçmeden gündelik argonun da içine sızmayı başardı. Bugün “Arrow” (Felicity Smoak) ya da “The Big Bang Theory” (Howard Wolovitz) gibi içerisinde geek karakterler barındıran diziler, yeri geldiğinde “frak” kelimesini kullanarak Battlestar Galactica fanlarını heyecanlandırmaktan geri kalmıyor.

“Who the frak would frak a frakkin’ toaster!?”

Gorram!

firefly

Kullanıldığı yapım: Firefly

Firefly dizisi, tek sezonunun ardından iptal edilmesiyle birlikte bilimkurgu severler için bir efsaneye dönüştü. Firefly evreninin yaratıcısı Joss Whedon, çok kültürlü bir gelecek kurgularken aynı zamanda İngilizce-Çince karışımı bir dil de yarattı. Tabii bu durum, biz masum masum dizimizi izlerken bolca anlamadığımız kelime ve cümleye maruz kalmamıza neden oldu. Artık ne kadar küfür yedik izlerken onu bilemiyoruz. Ancak geleceğe ait bu melez dil içinde yaratılmış bir küfür olan gorram, “goddamn” kelimesinin yıllarca kullanılarak deforme olmuş halini andırıyor.

Just once, I’d like things to go according to the gorram plan!”

Frell! ve Drenn!

farscape 2

Kullanıldığı yapım: Farscape

Fuck” ve “hell” kelimelerinin birleşiminden meydana gelmesine rağmen sansür kurumlarını güzelce atlatmayı başaran bir kelime “frell“.

“Don’t bring those frelling Peacekeepers onto this ship!”

Farscape dizisinde kullanılan diğer bir vekil küfür de “dren”. “Shit” ya da “crap” anlamına geliyor. Farscape dizisi, 4 sezon boyunca bir dizi vekil küfür icat etmiş olsa da “frell” ve “dren” en popüler olanları.

Shazbot!

Kullanıldığı yapım: Mork and Mindy

1980’li yıllarda yayımlanan ve Robin Williams’ı üne kavuşturan bu dizi, “crap” anlamına gelen “shazbot” kelimesini de argoya kazandırmış oldu. Uzaylı Mork, bu vekil küfürü Ork gezegeninden gelirken yanında getirdi ve dizinin yayımlandığı yıllarda herkesin diline dolanmasına yol açtı.

Frag!

Kullanıldığı yapım: Babylon 5

Şimdiye kadar fark ettiğiniz üzere “fuck” yerine geçecek kelimelerin genellikle F harfi ile başlamasına, dolayısıyla asıl kelimenin verdiği hissiyatı uyandırmasına gayret ediyorlar. “Frag” de bu kelimelerden biri.

Belgium!

otostopçunun galaksi rehberi

Kullanıldığı yapım: Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler

Douglas Adams, “Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler” kitabının orijinalinde “Fuck”ı metne dâhil etmişti. Ancak Amerikalı yayıncıların bunu yayımlamayı reddetmesi üzerine metinde geçen bütün “Fuck” kelimelerini “Belgium” ile değiştirdi ve bununla da yetinmeyip söz konusu kelimenin tüm galaksideki en ağza alınmayacak küfür olduğu bilgisini de kitaba bir güzel yedirdi.

“The Improbability Drive isn’t working! Belgium!”

Ve Diğer Bazı Vekil Küfürler

Elbette iş yukarıda saydıklarımızla bitmiyor, çok daha fazlası var. Ve işte onlardan derlediklerimizin bir listesi:

  • Poodoo / Star Wars
  • Smeg / Red Dwarf
  • Mik’ta / Stargate SG-1
  • Shock / Spider-Man 2099
  • Felgercarb / Battlestar Galactica (Orijinal seri)
  • Drokk / Judge Dredd
  • Rutting / Firefly
  • Karabast / Star Wars: Rebels

Kaynaklar:

Hazırlayan: Jaunte

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Dünya’dan Uzakta: Yaşlı Adamın Savaşı

Bilimkurgunun alt türlerinden askeri bilimkurgu, daima ilgi çekici olmuştur. Bunun sebebi ise sıklıkla işlenmemesinden ziyade …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin