2000’li Yıllarda Yaşıyor Olma Olasılığımız

Çok ilginç bir çağ olan 2000’li yıllarda yaşıyor olmamızın olasılığı nedir?

Bu soruyu sormamın nedeni, biraz önce çocuklarıma Nasreddin Hoca fıkraları okurken gülmediklerini fark etmemdi. Onlara bir sürü açıklama yapmam gerekiyordu. Nasreddin Hoca’nın dönemi onlara mağara devri kadar uzak geliyordu. Çeşmeden testiyle su taşımanın ne demek olduğunu bilmiyorlardı mesela. Kandil ve komşu gezmesinin ne demek olduğunu;  TV’siz, telefonsuz, tabletsiz bir hayatın nasıl olabileceğini, pazara eşek götürüp satmanın ne olduğunu da… Fıkralarda önemli bir yer tutan açlık ve karın doyurmanın öneminiyse hiç anlamıyorlardı, çünkü o konuda hiç sıkıntı çekmemişlerdi. Onlara fıkraları Disney tarzında anlatmam gerekiyordu.

Ama ben biliyordum. Çocukluğumu geçirdiğim zaman dilimi Nasreddin Hoca’nın çağına çok da uzak sayılmazdı. Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde çakmak taşından yapılmış tarım aletlerini ilk gördüğümde aslında Neolitik çağda doğduğumu anlamıştım; çünkü o araçların aynısı bizim samanlıkta da vardı ve bir kuşak öncesine kadar da kullanılıyordu.

Sonra ne oldu? Otuz yıl içinde robotların yürümeye başladığını, filmlerde gördüğüm lazerlerin cebimize girdiğini gördüm. Lise’ye giderken hayatıma bir Atari 800XL bilgisayarı girdiğinde program yazmaya başlamıştım bile. Star Trek’teki teknolojiye benzer bir teknoloji ile yaşamaya hemencecik alışıverdik ve her şey daha yeni başlıyor. Şimdi cep telefonlarımızla falan konuşuyoruz ama on yıl sonra robotlarımız olmadan sokağa çıkmayacağız.

Böyle garip bir zaman diliminde yaşıyor olmamız büyük bir şans mıydı? Yani bizler şanslı bireyler miydik? İşte bunu merak ederek, bu zaman diliminde yaşıyor olmamızın olasılığının yüzde kaç olduğunu hesapladım.

Aslında bunu hesaplamak çok zor değildi…

Şöyle ki çağımızda yaşayanların sayısını, yaşamış bütün insanların sayısına bölersek, bu olasılığı bulabiliriz

Nüfus Referans Bürosu’nun hesabına göre insanın ilk evrimleşmesinden bu yana yaşamış insan sayısı 107 milyar. Bir kuşağı 30 yıl kabul edersek, son 30 yılda yaşamış insan sayısı 10 milyar civarında (tahmin). O halde günümüzde yaşıyor olmamızın olasılığı yaklaşık 1/10 çıkar ki bu oldukça yüksek olasılıktır. Yani, bu hesaba göre, gelmiş geçmiş bütün insanlar arasında 2000’li yılları gören biri olma olasılığımız yaklaşık yüzde 10’dur.

%10…

Şu linkteki hesaba göre de insanların %6,5‘u 2011 itibariyle halen yaşayan insanlardan oluşuyormuş. Yani araştırmacıların bulduğu sonuca göre, yaşamış bütün insanlar arasında şu an hayatta olanlardan biri olma olasılığımız % 6,5’muş ki bizim hesabımızdan çok da farklı bir değer değil bu.

Yazar: Sinan İpek

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var.

İlginizi Çekebilir

William Shatner’ın Kaleminden: Biliyorsunuz, Uzaya Çıktım

Teknoloji dehası Glen de Vries, Blue Origin Genel Başkan Yardımcısı ve eski NASA Uluslararası Uzay …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et