Parantez İçi Fanzin‘i de çıkaran Mehmet Fatih Balkı‘nın yönetimindeki bilimkurgu fanzini Lagari‘nin ilk sayısı çıktı. İzmirCon 2018 etkinliğinde, Fanzin Apartmanı standında ilk kez görücüye çıkan Lagari, okurlardan olumlu tepkiler aldı. Mehmet Fatih Balkı, fanzinin giriş yazısında Lagari isminin kaynağını şöyle açıklıyor:
“Kullandığımız veya kullanmak üzere olacağımız takvimlerin geçmişinde tarih 1632’yi gösterirken bir hikâye kayıtlara geçildi. IV. Murad’ın kızı dünyaya gelmiş ve buna şerefen düzenlenen gecede Lagari Hasan Çelebi bir gösteri tertip etmeye karar vermiş. Sultana “Padişahım, seni hudâya ısmarladım, İsa peygamber ile konuşmaya gidiyorum” diyerek İstanbul Sarayburnu’ndan 50 okka barut macunundan oluşan yedi kollu bir fişeğe binmiş ve gökyüzüne yükselmiştir. Gökyüzünde ellerindeki fişekleri ateşlediğinde ise denizin yüzü aydınlanmış ve fişekler bitince koluna taktığı kartal kanatları ile boğazın sularına inmiştir. Yüzerek sultanın yanına gelen Lagari “Padişahım, İsa peygamber sana selam etti” demiştir. Lagari’nin yaptığı hoşuna giden padişah onu ödüllendirerek sipahi yazdırmıştır.”
Balkı, aynı yazının sonlarına doğru, fanzini çıkarma amacını şu şekilde özetliyor:
“Ülkemizde yıllar boyunca bilimkurgu adına bir şeyler yapıldı. İleriye götürme çabasını sırtlayan birçok insan oldu. Onların emeklerinin boşa gitmemesini dilemek yerine bizler de elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Niyetimiz tıpkı Lagari Hasan Çelebi gibi göğe yükselip ardımızda bıraktıklarımızı aydınlatmak.”
Fanzinde sekiz öykü bulunuyor. Öykülerin büyük kısmı bilimkurgu öyküsü; ama bilimkurgu dışında sayılabilecek öyküler de var. Öykülerin yazarları ise sırasıyla şöyle: Altay Öktem, Korkut Kabapalamut, Metin Uçar, Mehmet Fatih Balkı, Ruhşen Doğan Nar, Serkan Üstündağ, Murat Yıldırım ve Gökçe Mehmet Ay. Ayrıca fanzinde iki usta bilimkurgu yazarının, Selma Mine ve Müfit Özdeş‘in söyleşileri de yer alıyor. Özellikle bu iki söyleşiyi kaçırmamanızı öneririm. Bilimkurgunun dünü ve bugünü hakkında söyledikleri, son derece dikkat çekici.
Fanzin kapağı, Yasin Gül ve Levent Altınkaynak tarafından hazırlanmış. Fanzinde Olivier Coignoux, Kübra Şeker ve Levent Altınkaynak‘a ait çizimler de mevcut. Çizimlerin çoğunluğu bilimkurgu temalı. Fanzine renk katan, kaliteli çizimler.
Lagari Fanzin, bir aksilik olmazsa birkaç ay içerisinde ikinci sayısını çıkarmayı planlıyor. Siz de fanzine yazılarınızla veya çizimlerinizle destek olabilirsiniz.
Lagari’ye Fanzin Apartmanı dağıtımının ulaştığı yerlerden edinebilirsiniz.
Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar