Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne oldu… Ancak bu topraklarda bilimkurgu dergiciliği, bir nevi rüzgara karşı koşmak demekti. Kimi birkaç adım atıp pes etti, kimisiyse gücünün son damlasına kadar direndi. Ama olmadı… Hepsi de türlü olanaksızlar içinde birer nostaljiye dönüşmekten kurtulamadı… 2000’li yıllardan sonra Türk bilimkurgu dergiciliğinde ciddi bir duraksama dönemine girildiği aşikar. İnternetin hayatlarımıza girişiyle birlikte dergiciliğin bittiğini söyleyen de var, çok masraflı ve zahmetli bir iş olduğu için pek cesaret edenin çıkmadığını ileri süren de…
Sebep ne olursa olsun, Türk okurlar aylık bir bilimkurgu dergisinin hasreti içinde. Evet, içeriğinde bilimkurguya yer veren kimi dergiler var, ama salt bilimkurgu yayını yapan bir dergiden uzun yıllardır mahrum durumdayız. İşte SFX Türkiye, tam da böylesi bir zamanda yayın hayatına başlayarak biz bilimkurguseverleri bir hayli sevindirmeyi başardı…
Kasım sayısıyla okurlarına “merhaba” diyen dergi, esasen 1995’ten bu yana dünyanın pek çok ülkesinde yayın yapan İngiltere kökenli SFX Magazine’in Türkiye sürümü. Derpa Grup adı altında okurla buluşan derginin editörlüğünü ise Ümit Çengiz üstleniyor. Sinema, TV, edebiyat, çizgi roman, video oyunları gibi birçok alanda içerik sunan SFX Türkiye, bilimkurgu ağırlıklı bir dergi olmakla birlikte, kısmen fantezi ve korku türlerini de barındırıyor. Filmlerin, dizilerin, kitapların, oyunların, çizgi romanların yaratım süreçlerinden güncel konulara, özel dosyalardan geçmişteki yapımların arka planlarına kadar; bilinmeyen ve arşiv niteliğindeki nostaljik detayları da okuyucularıyla buluşturuyor.
Aynı zamanda dergi, Türk bilimkuseverlerden gelen taleplere göre de içeriğini geliştirip şekillendirmeye gayret sarf ediyor. Peki SFX Türkiye’nin içeriğinde tam olarak neler var?
Kırmızı Alarm: Güncel ve gelecek yapımların içeriklerini bulabileceğiniz, tanıtımların ve röportajların olduğu haber bölümü.
Kitap Kulübü: Dünyaca ünlü yazarların gelecek kitaplarıyla ilgili, yaratım süreçlerini, ilham kaynaklarını ve kişisel düşüncelerini paylaştıkları bölüm.
Kahramanlar ve İlham Kaynakları: Sinema, televizyon, edebiyat ve müzik dünyasından sanatçıların, hayatlarındaki ve kariyerlerindeki başarılarında, etkilendikleri insanları anlattıkları bölüm.
Zaman Makinesi: Geçmişteki yapımların hiç bilinmeyen detaylarının yaratım sürecindeki insanlar tarafından anlatıldığı, nostalji bölümü.
İncelemeler: Filmlerin, dizilerin, oyunların, kitapların, soundtrack albümlerinin, çizgi romanların, koleksiyon ürünlerinin incelendiği bölüm.
Her ay sürpriz içerik ve hediyelerle okurun karşısına çıkan SFX Türkiye’ye D&R, Migros, Carrefour gibi zincir marketlerden ve gazete bayilerinden ulaşabileceğiniz gibi, internet üzerinden de sahip olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için derginin resmi internet sitesine buradan göz atabilirsiniz.
Bilimkurgu Kulübü Ailesi olarak, ciddi bir boşluğu doldurduğuna inandığımız SFX Türkiye’ye yayın hayatında başarılar diliyoruz…