Bilimkurgu Aleminden 13 İlginç Bilgi

1- Eserlerinde yıldızlararası seyahatleri anlatan Isaac Asimov, uçma korkusunu yenemediği için uçağa binmekten hep uzak durdu. Aynı şekilde kitaplarında geleceğin süper teknolojik cihazlarını betimleyen Ray Bradbury de, özel hayatında bırakın bilgisayarı, ATM’yi bile kullanmayan biriydi.

2- 74 milyon dolara üretilen Hindistan’ın Mars Orbiter Mission (Mars Yörünge Görevi – MOM) uzay aracı, Gravity (Yerçekimi) filminden 26 milyon dolar daha ucuza mal edilmiştir.

3- Fotoselli kapılar dünya üzerinde ilk kez 1954 tarihli “Rocky Jones, Space Ranger” dizisinde görülmüştür. O zamanlar bu tip teknolojilere, hayal ürünü uydurma şeyler olarak bakılıyordu.

4- Televizyon, ilk kez bilimkurgu yazarı ve mucit Hugo Gernsback tarafından 1911 yılında yaratılmış bir kelimedir. Gernsback, günümüzde yaygın bir şekilde kabul edilmiş bu ismi, Yunanca “uzak” anlamındaki “tele” ve Latince “gör” anlamındaki “visio” sözcüklerini birleştirerek oluşturmuştur.

television

5- Star Trek serisinde Kaptan Kirk ve Mr. Spock üç kez satranç oynadılar. Kirk tüm oyunları kazandı.

6- Dr. Vedii Bilgin Hataylı’nın “Rüya mı Hakikat mı?” adlı kitabı, cumhuriyetin ilanından sonra yayımlanmış ilk yerli bilimkurgu kitabı olarak kabul edilmektedir. (1943)

7- “Science-Fiction” sözcüğünü ilk kez 1927 yılında Lüksemburg asıllı Amerikalı yazar ve yayıncı Hugo Gernsback kullanmıştır. Hugo Gernsback aynı zamanda, bilimkurgunun önemli ödüllerinden Hugo Ödülleri’nin de (The Hugo Awards) isim babasıdır. Türkçe’ye “bilimkurgu” sözcüğünü kazandıran kişiyse Orhan Duru‘dur.

8- Neil deGrasse Tyson, dünyanın en ünlü bilim insanlarından biri olmasının yanı sıra sağlam bir Stargate hayranıdır da. Hatta Bill Nye ile birlikte Stargate Atlantis dizisinin ‘Brain Storm‘ isimli 5. sezon 16. bölümünde de rol almıştır.

516_brainstorm_08

9- Isaac Asimov‘la Star Trek‘in fikir babası Gene Roddenberry iyi birer arkadaştı. Hatta Asimov, Roddenberry’nin ricası üzerine Star Trek için bilim danışmanlığı da yapmıştır.

10- Yönetmenliğini Roland Emmerich‘in üstlendiği 1994 tarihli Stargate, hakkında resmi internet sitesi açılmış dünyanın ilk sinema filmidir.

11- 1944’te 2. Dünya Savaşı’nın en kızgın günlerinde Amerika atom bombası üzerinde çalışmalarını sürdürürken, o sıralarda “Astounding Science Fiction” bilimkurgu dergisinde çıkan bir öyküde atom bombasının nasıl yapılacağı neredeyse gerçeğe yakın bir biçimde anlatılır. FBI çok telaşlanır. Öykünün yazarı Cleve Cartmill, derginin sahibi John W. Campell ve hazırlayıcısı Paul Orbun casus oldukları gerekçesiyle tutuklanırlar. Yapılan kovuşturma sonrasında, söz konusu atom çalışmalarından haberdar olmadıkları anlaşılan öykü yazarı ile dergi yöneticileri serbest bırakılmıştır.

atombomb

12- Amazing Stories, 1926 senesinin Nisan ayında, Hugo Gernsback editörlüğünde, Experimenter Publishing tarafından yayımlanmaya başlanan ve tamamen bilimkurgu türüne ait yazılar içeren dünyanın ilk dergisidir. Bazı aralıklar hariç neredeyse 80 sene yayın hayatında kalmıştır. 2005 yılının Mart ayında yayınlanan son sayıdan sonra, derginin basımına ara verildi ve bir daha da basılmadı. İlk öyküleri Amazing Stories’de yayımlanan yazarlar arasında Howard Fast, Ursula K. Le Guin, Roger Zelazny ve Thomas M. Disch de vardır.

13- Zeynep Selçuk isimli bir Türk set görevlisi, Credits kısmında listelenemeyen misafir oyunculardan biri olarak Star Wars Episode II: Attack of Clones filminde Coruscant’daki Galaktik Müze’de çalışan “Zey Nup” adlı bir arkeologu canlandırmış ve Episode II ile III’de de droidlerin bulunduğu sahnelerde set görevlisi olarak yer almıştır.

Yazar: İsmail Yamanol

Amatör bir düş gezgini, saplantılı bir bilimkurgu hayranı. Kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini üstelendiği Bilimkurgu Kulübü'nde at koşturmayı sürdürüyor.

İlginizi Çekebilir

P. D. James kapak

Polisiyenin Kraliçesi: P. D. James

Polisiye roman yazarı ve kamu görevlisi olan Phyllis Dorothy James, 3 Ağustos 1920’de Oxford’da gelir …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et