trappist-1

Yeni Güneş Sistemi: TRAPPIST-1

22 Şubat 2017’de, NASA önemli bir basın toplantısı düzenledi. TRAPPIST (Transit Gezegen ve Gezegenimsilerin Küçük Teleskobu) tarafından 2013 yılından beri yapılan ısrarcı gözlemlerin sonucunda, çok farklı bir yıldız ve gezegen sistemi keşfedilmişti.

TRAPPIST-1 adı verilen soğumuş bir kırmızı cüce yıldızı ve TRAPPIST-1b’ den 1h’ye kadar isimlendirilen 7 adet gezegen, dünyaya tanıtıldı.

TRAPPIST-1 Sisteminin Önemi

trappist1_kırmızıcüce

Peki TRAPPIST-1 sistemi neden bu kadar ilgi çekici, birkaç maddede açıklayalım:

Güneş’in ancak %10’u büyüklüğünde, Güneş’ten birkaç milyar yıl daha yaşlı olduğu düşünülen TRAPPIST-1, çok soğumuş bir kırmızı cüce yıldızı olarak adlandırılıyor ve bu yıldızın yörüngesinde, toprak-kaya yapılı 7 adet gezegen bulunuyor.

Güneş Sistemi dışındaki yıldızların yörüngesinde, toprak-kaya yapılı gezegenlerin keşfedilmesi nadir bir durumken, TRAPPIST-1 sisteminde 7 kayasal gezegenin birden keşfedilmesi oldukça heyecan verici.

TRAPPIST_boyutlar

TRAPPIST-1 soğuk kırmızı cüce yıldızı, Güneş’ten çok daha küçük ve yaydığı ışık enerjisinin miktarı Güneş’in 2000’de biri. Ancak sistemdeki gezegenlerin yıldıza olan mesafesi, Güneş Sistemi’ne göre çok daha az. En uzaktaki 7.gezegen bile, Merkür’ün Güneş’e mesafesinden çok daha yakın. Yani cüce yıldız kaynaklı ışık enerjisinin gezegenlere olan etkisi hesaplandığı zaman, TRAPPIST-1 sistemindeki 3 gezegen teorik olarak “yaşam barındırma olasılığı”na sahip alanda bulunuyor. Güneş Sistemi’nde de, Dünya ve Mars bu alanda yer alıyor.

TRAPPIST-1 sisteminin, Güneş Sistemi’nden 2 milyar yıl daha önce oluştuğu tahmin ediliyor. Yani yaşanabilir alandaki 3 kayasal gezegende, yaşamın oluşması için gereken zaman fazlasıyla mevcut.

TRAPPIST-1 sistemindeki 3 gezegenin, hidrojenli bir atmosfere sahip olduğu gözlendi. 2021 yılında devreye girmesi planlanan “James Webb Uzay Teleskobu”, gezegenlerin atmosferleri üzerinde detaylı gözlemler yapacak. Atmosferdeki su buharı, metan gazı, karbondioksit ve oksijen miktarlarının ölçülmesi; gezegenlerdeki olası yaşam ihtimallerine dair ipuçları sunabilir.

 TRAPPIST-1’e Uzanan Gelecek

trappist1_yörünge
TRAPPIST-1 sistemi, Dünya’dan yalnızca 40 ışık yılı uzaklıkta. Dünya’ya en yakın yıldız Alpha Centauri 4 ışık yılı mesafede, yani Galaksi ölçeğinde düşünürsek TRAPPIST-1 için burnumuzun dibinde dahi diyebiliriz. Detaylı gözlemler yapmaya izin veren 40 ışık yılı uzaklık sayesinde, ilk kez Güneş Sistemi dışındaki yaşam ihtimallerini araştırmaya başlayabileceğiz.

Eğer Güneş Sistemi’ndeki çabalarımız sonuç vermezse, dünya dışındaki ilk yaşam formlarıyla tanışmamız TRAPPIST-1 sisteminde mümkün olabilir.

TRAPPIST_gezegenler

Bir süredir, yıldızlararası yolculuk yapabilecek uzay araçlarının tasarımı üzerine kafa yoruluyor. 40 ışık yılı uzaklığındaki TRAPPIST-1 sistemine bizi acaba nasıl bir uzay aracı ulaştırabilir? Nükleer füzyon yapabilen roketler mi, yelkenlerini foton momentumuyla şişiren gemiler mi, yoksa antimadde enerjisi için küçük karadelikler yaratan yıldız gemileri mi? Zaman gösterecek…

Eğer TRAPPIST-1 sistemine ulaşmayı başarabilirsek, koloni kurmak için uygun şartlarla karşılaşabiliriz. 3 gezegen teorik olarak yaşanabilir alanda sayılıyor. Ve gezegenler arası mesafe, Ay ile Dünya arasındaki mesafeyle karşılaştırılabilecek kadar kısa. Yani bir gezegeni kolonileştirmekle kalmayıp, komşu gezegenlere de sıçrama ihtimalimiz olası. 3 gezegenden 2’si Dünya’ya yakın büyüklükte, 1 tanesi ise Dünya’nın 3’te biri kadar. Yani gezegene yayılıp uygarlık geliştirmek için yeteri kadar alana sahip olabiliriz.

foton itkili gemi

Henüz Mars’ı yeni yeni keşfediyor, üzerinde kalıcı üs kurma planları kuruyoruz. Satürn ve Jüpiter’in uyduları, karmaşık yapılarıyla incelenmeyi bekliyor. Ve birkaç yıldır varlığından haberdar olduğumuz TRAPPIST-1 sistemi, bize heyecanlı hayaller kurduruyor. Carl Sagan’ın dediği gibi, Evren kocaman bir okyanus ve biz sadece ayağımızı suya değdiriyoruz…

Hazırlayan: Emre Yorgancıgil

Kaynakça

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

uzay reklamciligi

Uzay Reklamcılığı: Adını Yıldızlara Yazdım

Apollo’nun fırlatılmasından bu yana pazarlamacılar da uzayı bir reklam sahasına dönüştürme hevesine kapıldı, ancak henüz …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et