Yeni bir deneysel tedavi yöntemi, kaybettiğimiz dişlerin tekrar çıkmasını sağlayabilir. Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan ilk deneyler, bunun mümkün olabileceğini gösteriyor. Geçen ay Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Japonya’nın Kyoto ve Fukui Üniversiteleri’ndeki bilim insanları, vücudun tekrar diş çıkarmasını tetikleyen bir monoklonal antikor tedavisi yöntemi geliştirdi. Eğer bilim insanlarının sonraki deneyleri de başarılı olmaya devam ederse, yetişkinlikte kaybettiğimiz veya doğuştan gelen sağlık sorunlarından dolayı çocukluktan bu yana eksik dişlerimize tekrar kavuşabileceğiz.
Ancak bu yöntem düşünüldüğünden çok daha karmaşık. Diş gelişimini etkileyen genler, tüm vücudun gelişiminde çok farklı ve kapsamlı etkilere sahip. Araştırma ekibi deneylerdeki tüm sorunları çözmeden önce, laboratuvar fareleri üzerindeki ilk denemelerde daha fazla doğum kusurlarına sebep oldu. Ama sonunda araştırma ekibi, USAG-1 adı verilen genin engellenmesinin, Kemik Morfojenik Proteininin (BMP) artan hareketliliğine sebep olduğunu keşfetti. BMP, ilk olarak kaç dişin çıkacağını belirleyen bir molekül ve yetişkin farelerde düşmüş dişlerin tekrar çıkmasını sağlıyor.
Bu deney ayrıca gelincikler üzerinde de başarılı oldu. Araştırmacılara göre bu önemli, çünkü gelinciklerin dişleri farelerinkine nazaran daha insansı. Kyoto Üniversitesi’nden araştırmacı ve makalenin başyazarı Katsu Takahashi, “Gelincikler insanlara benzer diş yapılarına sahip difyodont hayvanlar. Bir sonraki planımız ise domuzlar ve köpekler gibi diğer hayvanlar üzerinde antikorları denemek,” açıklamasında bulundu.
Tedavinin, insanlar üzerinde denenmesine kadar aşılacak çok yol var. Ama sonraki deneylerde elde edilecek başarılar, bir gün eksik dişlerimizin tekrar çıkmasını sağlayabilir.
Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar | Kaynak