artificial intelligence

Yapay Zeka Yazdığı Romanla Neredeyse Ödül Alıyordu

Dünyadaki birçok insan yaptıkları işleri tamamıyla robotlara bırakacak olmanın korkusunu yaşarken, kimsenin aklına bu meslek gruplarından birinin yazarlık olacağı gelmezdi. Ancak bir Japon yapay zeka programının ortak yazarlığını yaptığı kısa romanın, ulusal edebiyat ödüllerinde ilk aşamayı başarıyla geçmesi, hiçbir mesleğin söz konusu durumda güvende olmadığını gösteriyor. Robotun romanı şimdilik Edebiyat Ödülünü kazanamadı, fakat ileride kazanamayacağını kim iddia edebilir ki?

Konpyuta ga shosetsu wo kaku (Bir Bilgisayar Roman Yazarsa) isimli roman, 3. Nikkei Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülleri’nde birinciliğe layık görülmese de ödüle çok yaklaştı. Eserin resmi yazar bilgisine yapay zekayı geliştiren ekibin adı yazıldı. Hitoshi Matsubara ve onun Japonya Hakodate’de bulunan Future Üniversitesi’ndeki ekibi, kelime ve cümleleri kendileri seçerek işi yapay zekaya teslim etti. Değerlendirme sürecinde eserlerin kim tarafından yazıldığını bilmeyen hakemler, ekibin sunduğu yapay zeka tarafından yazılmış iki romandan birinin ilk elemeyi geçmesi yönünde oy kullandı.

robot-typing

Son birkaç yıldır Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülleri teknik olarak yapay zekalar gibi insan olmayan adayları da kabul ediyordu. Bu yıl ilk kez yapay zeka tarafından yazılan eserlere değerlendirme komitesi tarafından ödül verildi. Sunulan 1450 eserin yalnızca 11’i, kısmen de olsa yapay zeka programları tarafından yazılmıştı. Ödülün basın konferansında yer alan Japon bilimkurgu yazarı Satoshi Hase, “Gerçekten iyi kurgulanmış bir roman olduğundan dolayı hayretler içinde kaldım. Ama hala ödülü kazanmak için üstesinden gelinmesi gereken, karakter betimlemeleri gibi bazı problemleri mevcut.” dedi.

Elbette Yapay Zeka çalışmalarının destekçisi veya karşıtı pek çok insan, insani duygulara sahip robotlar geliştirmenin en zorlu engellerden biri olduğunun farkında. Eğer yapay zekalar insanlarla ilişki kuramazlarsa, insanların yapay zekalarla ilişki kurması daha zor olacak. Söz konusu durum, yazar Hase’in de bahsettiği gibi robotların, ileride tüm insanlığı hayal kırıklığına uğratacak karakteristik özellikler geliştirmesine sebep olabilir. Ama bu ihtimal, Matsubara ve ekibini yapay zeka alanındaki çalışmalarından caydırmadı. Matsubara, “Şimdiye kadar Go ve Shogi gibi yapay zeka programları, cevapları bilinen problemleri çözmek için kullanıldı. Gelecekte yapay zekaların sahip olduğu potansiyeli ve insani yaratıcılığı da geliştirmek istiyorum.” dedi.

Hazırlayan: Emre İnanır | Kaynak: Digitaltrends

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

yapay zeka anime

Yapay Zekâ Konulu 11 Bilimkurgu Animesi

Bilimkurgu ve animenin birlikteliği alışılmadık bir durum değil. Animeler yıllardır geleceğe dair olasılıkları kullanarak dâhiyane …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin