solucan deligi

Solucan Delikleriyle Yolculuk Mümkün mü?

Interstellar (Yıldızlararası) filminde astronotların yaptığı gibi evrenin en ücra köşelerine seyahat etmeyi düşünen bilimkurgu hayranlarının çok da heyecanlanmasına gerek yok! Solucan delikleri (Cristopher Nolan’ın Interstellar filminde anlatıldığı üzere) uzay/zaman yapısında açılan ve bir galaksiden diğerine hızlı bir yolculuk sağlayabilecek teorik tünellerdir. Intersellar filminin danışmanı, yapımcısı ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki ünlü astrofizikçi Kip Thorne’a göre solucan delikleri, Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’ne göre mümkün olsa da zaman yolculukları büyük ihtimalle bilimkurgusal bir element olmaya devam edecek. Görelilik, kara delik ve solucan deliği konularında dünyanın önde gelen otoritelerinden biri olan Thorne, şöyle diyor:

“Gerçek olup olmadıklarından emin değiliz; ama fizik kurallarının, insanların solucan deliklerinden seyahat etmesine müsaade etmeyeceğine dair çok ciddi bulgularımız var. Her ne kadar üzücü ve talihsiz olsa da, bulgularımız bu yönü işaret ediyor. Bunun önündeki en büyük engel, solucan deliklerinin kararsızlığı olabilir. Eğer içinden hızlıca geçip onları açık tutacak bir şey yoksa, solucan deliklerinin duvarları kendi üzerine o kadar hızlı kapanır ki deliğin içinden hiçbir şey geçemez.”

Solucan deliklerini açık tutmak için yerçekiminin aksi yönünde davranacak bir kuvvete ihtiyaç var. Negatif enerji gibi. Negatif enerji, kuantum efektleri sayesinde laboratuvarda yaratıldı. Thorne diyor ki:

“Uzayın bir bölümü, başlangıçta enerjisiz olan başka bir bölümden enerji alıyor ve bu da bir açık yaratıyor. Fizikte oluyor böyle şeyler ancak bir solucan deliğinin duvarlarını açık tutmaya ve bir maddenin deliğin içinden geçmesine olanak sağlayacak negatif enerjinin hiçbir zaman yeterli olmayacağına dair kesin olmayan ama çok güçlü bulgularımız var. Buna ek olarak – eğer gerçekten varlarsa – solucan delikleri doğal yollarla oluşamaz. İleri bir medeniyet tarafından oluşturulmaları gerekir.”

Interstellar filminde de olan budur: Bazı gizemli canlılar Satürn yakınında bir solucan deliği inşa eder ve Cooper (Matthew McConaughey) önderliğinde bir ekip, doğal kaynakları tükenmekte olan Dünya’ya bir alternatif aramak üzere yolculuğa çıkar.

Einstein’ın Görelilik Teorisi’ne de atıfta bulunan ‘Interstellar’ filmindeki bilimsel altyapıyla ilgili daha fazla şey öğrenmek isteyenler, Thorne’un Yıldızlararası Bilimi (Alfa Yayınları) kitabını okuyabilirler. Solucan delikleri, uzun yıllardır bilimkurgunun temel öğesi konumunda. Thorne’a göre bu farazi yapıların popülaritesi, bilim insanlarının onları en iyi şekilde anlamasına da yardımcı oldu.

“Solucan deliği fiziğindeki yeni araştırmalar, çoğunlukla Contact’ı yazan Carl Sagan ile konuşmalarım sayesinde yeşerdi.”

Sagan’ın Contact (Mesaj) romanı 1985 yılında basıldı. Filmi ise (Solucan deliği uzmanı olmasına ramak kalan Matthew McConaughey’in de oynadığı) 1997 yılında vizyona girdi ve büyük beğeni topladı.

Kaynak

Yazar: Alp Kütükçü

Çocukluğundan beri Küçük Yeşil Adam'ın peşinde. "Wake up, Neo..."

İlginizi Çekebilir

interstellar kapak

Interstellar’da Gördüğümüz 14 Şeye Bilimsel Bir Bakış

Interstellar (Yıldızlararası) filminin bilim danışmanı ve yapımcısı olan Kip Thorne, filmin senaryosundaki bazı noktaları açıklayan …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et