1977 yılında NASA tarafından uzaya gönderilen Voyager uydularının asli iki görevi vardı: İlki başarabilirlerse haklarında çok az şey bildiğimiz Güneş Sistemimizdeki uzak gezegenlerle ilgili topladıkları verileri Dünya’ya göndermek. İkinci görevleri ise: İlk görevlerini tamamladıktan sonra Güneş Sistemi‘nin ötesi hakkında da bilgi sahibi olmamızı sağlamak amacıyla yıldızlararası bir yolculuğa çıkmak. İlk görevlerini başarıyla yerine getiren uydular, şu an ikinci görevleriyle meşguller. Ancak Voyager uydularının aslında belirgin olmayan üçüncü bir görevleri daha vardı: Olur da uzaylılarla karşılaşırlarsa, onlara Dünya ve insanlık hakkında bilgi vermek ve Dünya yok olursa geride insanlığa dair bir iz bırakmak.
Voyager araçlarının içerisinde bulunan altın plaklarda Dünya ve insanlık hakkında bilgiler mevcut. Plaklar, ünlü Cosmos belgeselinin de yapımcısı olan gökbilimci Carl Sagan yönetiminde hazırlandılar. Oksitlenmesinler diye altından üretilen bu plaklar, aynı zamanda üzerlerinde bir kullanım kılavuzu da barındırıyorlar. Ne mutlu bize ki bu altın plak içerisinde Türkçe bir kayıt dahi mevcut. “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız sabah şeriflerinizi hayrolsun” gibi kısacık ve hatalı olan bu ses kaydı, Çin Denizi’nden Adriyatik’e kadar yayılmış, Akdeniz’i gölü haline getirmiş, yüzyıllar boyunca dünyaya korku salmış medeniyetimizden geriye kalan tek şey olabilir. Halen Arizona Üniversitesi‘nde görev yapan Peter Ian Kuniholm tarafından seslendirilen bu ses kaydını şuradan dinlemek mümkün.
“Sabah şerifleriniz hayrolsun” cümlesini düzgün bir Türkçe ile seslendirebilecek birileri bulunamamış o zamanlar. Olur da uzaylılar Dünya’yı ziyaret etmeye karar verir ve bizi “Sayın Türkçe bilen dünyalı arkadaşlarımız” şeklinde selamlarlarsa lütfen alınmayın. Peki, bu altın plakta insanlığa dair tam olarak neler var? Bilgileri kabaca beş grupta özetlemek mümkün:
• Dünya’dan görüntüler: Matematik tanımlarından, gezegenlerin resimlerine, yunuslardan Fransız yönetmen Jean Luc Godard’ın şempanzelerle çekilmiş fotoğrafına kadar 116 görsel.
• Dünya’dan selamlamalar: Akad, Sümer, Türkçe, Rusça gibi 55 dilde farklı selamlama ses kayıtları.
• Dünya’dan müzikler: J.S.Bach’ın Brandenburg Konçertosu’ndan Chuck Berry’nin Johnny B. Goode şarkısına, Peru’dan Japonya’ya kadar etnik müziklerin yer aldığı 90 dakikalık bir müzik seçkisi.
• Dünya’dan sesler: Kuşlardan tren sesine kadar birçok canlının ve aracın ses kayıtları.
• Beyin dalgaları: Carl Sagan’ın daha sonra eşi olacak olan Ann Druyan’ın bir saatlik beyin dalgaları kaydı.
Hazırlayan: Mehmet Yakın