Saniyede 70 Trilyon Kare Çekebilen Kamera Geliştirildi

Bilim ve teknolojide yeni bir dünya rekoru: Saniyede 70 trilyon kare çekebilen kamera geliştirildi. ABD’de üretilen bu inanılmaz hızdaki kamera, öncelikle biyokimya ve temel fizikte kullanılacak. Eğer bu teknoloji harikası kameraya göz kırpacak olsaydınız, tek bir göz kırpma süresi içinde bile bir trilyondan fazla fotoğrafınızı çekebilecekti. Bu örnek, California Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) geliştirilen kameranın hızını da gözler önüne seriyor.

Elektrik ve tıbbi teknoloji profesörü Lihong Wang ve ekibinin gururla sunduğu kamera o kadar hızlı ki, ışık dalgalarını seyahat esnasında veya molekülleri tam bozulma anlarında kaydedebiliyor. Wang ve ekibinin geliştirdiği teknoloji, “sıkıştırılmış ultra hızlı spektral fotoğrafçılık (CUSP)” olarak tanımlanıyor. Nature Communications dergisinde yapılan ayrıntılı açıklamada, yeni kameranın birçok yönden aslında eski kameralara benzediği, ancak sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafçılık (pCUP) da denen bu yeni teknik ile saniyede trilyonlarca şeffaf nesne çekebildiği ve faza duyarlı olduğu belirtiliyor.

Bu yeni CUSP işleminde, bir femtosaniyede ultra kısa ışık darbeleri yayan bir lazer, bir optik sistem ve çok özel bir kamera birleştiriliyor. Optikler, çok kısa olan lazer darbelerini daha kısa darbelere bölüyor ve böylece bu daha kısa darbelerin her biri kamerada bir görüntü oluşturuyor. Wang, yaşam bilimlerinin yanı sıra daha detaylı işleyişleri görmek için temel fizik gibi alanlarda da yeni ultra hızlı kameranın kullanılabileceğini ifade ediyor.

“Ultra kısa ışık yayılımı, dalga yayılımı, nükleer füzyon, bulutlarda ve biyolojik dokularda foton taşınması ve biyomoleküllerin floresan çürümesi gibi son derece hızlı ve çeşitli fenomenleri açıklamada bu kameranın çok işe yarayacağına inanıyorum.”

Hazırlayan: İnanç Kaya | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et