NASA’nın Uzay Aracı InSight Başarıyla Mars’a İniş Yaptı

NASA‘nın uzay aracı InSight‘ın TSİ 22:50 sularında planlandığı gibi Kızıl Gezegen’e iniş yaptığı açıklandı. Böylece InSight, altı yıl sonra NASA’nın Mars‘a indirdiği ilk uzay aracı oldu. NASA’nın Mars’ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları hızını yitirmişti. InSight’ın bu açığı kapatıp Mars’ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya’ya iletmesi umuluyor.

NASA uzmanları dün InSight’ın iniş rotasına son şeklini verdi ve planlanan noktaya inişin gerçekleşmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı ve düğmeye basıldı. Bu kritik operasyon, ABD’nin California eyaletindeki Pasadena bölgesinde bulunan NASA merkezinden yürütüldü. Misyon Kontrol Ekibi, InSight’ın planlandığı saatlerde Mars’ın yüzeyine iniş yaptığını açıkladı.

Bugüne kadar Mars’la ilgili tüm araştırmalar gezegenin yüzeyiyle sınırlı kalmıştı. NASA’nın daha önce Mars’a inmiş olan Curiosity ve Opportunity uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı. InSight’ın görevi ise Mars üzerinde gezip örnek toplamak olmayacak.

Görev süresi boyunca aynı yerde duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars’ın yer altı yapısını inceleyecek. Mars’taki sismik aktivite, yer altı ısısı ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilim insanlarının ilk kez fikir sahibi olmasını sağlayacak.

Mars’ın katmanlarının incelenmesi, sadece Mars konusunda değil, diğer gezegenlerin oluşumu konusunda da önemli bulguların elde edilmesini sağlayacak. NASA’dan yapılan bir açıklamada “Kayalık gezegenlerin incelenmesi konusunda elimizdeki tek veri Dünya’ya ait. Mars’ta elde edilecek bulgular bir karşılaştırma yapmamızı sağlayacak” deniyor.

InSight’ın elde edeceği bilgiler ışığında Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenleri değerlendirmek için de yeni bir bakış açısının yakalanabileceği belirtiliyor. NASA ayrıca Insight’ın Mars’ı bir ‘zaman makinesi’ gibi kullanacağını da söylüyor:

Mars Dünya ve Venüs’ün üçte biri kadar büyük. Daha az enerji barındırıyor ve birçok anlamda aslında bir fosil gezegen. Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair sırlar da bu gezegenin derinliklerinde saklı.”

Kaynak

Yazar: İsmail Yamanol

Amatör bir düş gezgini, saplantılı bir bilimkurgu hayranı. Kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini üstelendiği Bilimkurgu Kulübü'nde at koşturmayı sürdürüyor.

İlginizi Çekebilir

uui uzay istasyon iss

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Geleceği

Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun 2030 yılında hizmet dışı bırakılması planlanıyor. Şimdiden bunun güvenli bir şekilde nasıl …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et