Gelişen teknolojimizle birlikte hayatlarımız değiştiği gibi, doğadaki pek çok canlının da hayatında değişimlere yol açıyoruz. Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, her yıl kara yollarımızda otomobillerce ezilerek ya da çarpılarak ölen kuşların sayısı yüz milyonları buluyor. Ancak ölen kuşlar üzerinde yapılan bir araştırma, çok daha ilginç bir gerçeği ortaya koymuş gibi görünüyor.
Paris Saclay Üniversitesi’nden Anders Pape Møller ve Danimarka Kuş Araştırmaları Merkezi’nden Johannes Erritzøe‘nun birbirlerinden bağımsız olarak hazırladıkları raporlar, kuşlardaki beyin hacmi ile trafikte geçirdikleri kazalar arasında dikkate değer bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma, 1960-2015 yılları arası geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Çünkü Danimarka yasalarına göre ölü bulunan her hayvanın kaydı ve ölüm sebebi veri bankasına işlenmek zorunlu. Bu arşivden yararlanan araştırmacı Erritzoe, toplamda 3500 ölü kuş üzerinde araştırma yapmış ve hassas bir beyin ölçümü gerçekleştirmiş. Çıkan sonuç bir hayli dikkat çekici. Zira küçük beyinli kuşların trafik kazalarındaki ölüm oranları çok fazla. Araştırmaya göre, beyin büyüdükçe trafik kazasından ölen kuşların sayısı sıfıra düşüyor. Bu araştırma kapsamına giren toplamda 251 farklı kuş türü mevcut.
Her yıl 342 milyon kuşun trafikte can verdiğini belirten araştırmacılar, toplamda kuş nüfusunun 300 milyar olduğu gezegenimizde bu oranın her bin kuştan birine tekabül ettiğini vurguluyorlar. Araştırmaya imza atan Moller ve Erritzo’nin 2013 yılında yayınlanmış başka bir araştırması da, bazı kuş türlerinin trafikteki araçların hızına göre risk hesaplaması yapabildiklerini ortaya çıkarmıştı. Aynı yıl yapılan başka bir araştırma ise, Amerikan kargalarının (Corvus brachyrhynchos) yön bilincine sahip olduklarını ve buna göre hareket ettiklerini göstermişti.
Aynı makalede, yine büyük beyinli kuşların avcı riskini küçük beyinli kuşlara oranla daha çabuk fark edip kaçtıklarını ortaya koyuyor. Elbette bu durum, büyük beyinli kuşların daha zeki olduğunu ya da bildiğimiz anlamda bir zekaları bulunduğunu göstermiyor, ancak beyin büyüklüğü ile kaza ve avlanma arasında ciddi bir ilişkinin varlığına işaret ediyor.
Hazırlayan: İnanç Kaya | Kaynak