Koronavirüs Hakkında Ne Biliyor ve Ne Kadar Önlem Alıyoruz?

Koronavirüse yönelik bilgiler hızla gelmeye devam ederken, halkımızın koronavirüs konusundaki görüşleri ve bilgileri hakkında veriler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Örneğin NG Araştırma Merkezi tarafından 18 yaş üzeri 2397 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çevirimiçi kamuoyu araştırması, ülkemizde halk arasındaki koronavirüs hazırlığı ve donanımı konusunda önemli bilgiler veriyor.

Çok Bildiğimizi Düşünüyoruz!

Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %64’ü koronavirüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu, %35’i ise az miktarda bilgisi olduğunu söylerken; sadece %30 civarı hastalığın belirtilerini doğru bir şekilde tanımlayabildi. Halbuki COVID-19 hastalığının Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklanan belirtileri sadece 3 adet:

  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Solunum sıkıntısı

Koronavirüs ile ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz. Hastalık belirtilerinden şüphe ediyorsanız yapmanız gerekenleri buradan öğrenebilirsiniz.

Ayrıca araştırma sonuçlarına göre halkımızın %90 civarı koronavirüse karşı önlem aldığını söylüyor. Bu ilk etapta kulağa güzel ve büyük bir oran gibi gelse de, hiçbir önlem almadığını söyleyen %10’luk kesim, böylesine ölümcül bir salgın için büyük bir tehdit unsuru olabilir.

Araştırmaya göre; halkın yarısından fazlası sürekli ellerini yıkıyor (%94), insanlarla tokalaşmamaya çalışıyor (%82), bulunduğu yerleri sık sık havalandırıyor (%75), öksürme sırasında ağzını ve burnunu mendille kapatıyor (%65), bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler alıyor (%63) ve hasta gözüken kişilerden en az 1 metre uzakta durmaya çalışıyor (%57).

Öte yandan hasta olduğunda evde istirahat edenlerin (%40), hastalık belirtileri olması halinde doktora gidenlerin (%37), hasta olduğunda maske takanların (%28) ve hayvansal ürünleri tüketmeden önce iyice pişirenlerin (%27) oranı %50’den az. Buna ek olarak halkımız kolonya ve sirke kullanımıyla önlem almaya çalıştığını belirtiyor.

Hastalığa karşı almanız gereken önlemlerle ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz. Sosyal mesafelendirme uygulamalarının salgınlar sırasındaki önemini buradan öğrenebilirsiniz.

Hatalı Bilgiler Nereden Geliyor?

Bu hatalı “bilgi sanrısının” kaynağı ise haberleri aldığımız yer olabilir: Araştırmanın sonuçlarına göre halkın %63’ü televizyonlardan, %60’ı sosyal medya üzerinden bilgi aldıklarını söylüyor (birden fazla kaynaktan bilgi alınabildiği için bu oranlar %100’e eşit değildir). Uzman doktorların yorumlarını halkın %42’si takip ederken, halkın %41’i kendi araştırmasını kendisi yapmayı seçiyor. Halkın %30’u ise çevresinden bilgi ediniyor.

Bu durum, Türkiye’de (ve belki de Dünya’da) bilimsel bilgilerin güvenilir kaynaklardan ve doğrudan doğruya halka ulaştırılamadığına işaret ediyor olabilir. Bu tarz konularda her bir vatandaşa doğrudan doğruya güvenilir verileri ve bilgileri ulaştırabilecek sistemlerin inşa edilmesi ve vatandaşlara ulaşıldığının garanti edilmesi önem arz edebilir.

Salgın Henüz Herkese Ulaşmış Değil!

Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %79’u hastalığın 3 belirtisinden herhangi birini geçirmedi. %16’sında öksürük, %4’ünde nefes darlığı, %4’ünde ise ateş belirlendi. Her üç belirtiyi birden gösterdiğini iddia edenlerin oranı %1; ancak hastalığın grip, soğuk algınlığı hatta kimi durumda alerjilerle çok benzer semptomlara sahip olması, bu tanıyı sadece belirtiler üzerinden koymayı olanaksızlaştırmaktadır.

Halkın önlemleri benimsemesi ve halk ile düzgün iletişim kurabilmek, acil durum müdahalelerinin en önemli basamaklarından birisidir. Bu nedenle halkın nabzının düzenli olarak yoklanması ve eksiklerin ivedilikle giderilmesi büyük önem arz etmektedir. Anket çalışanlarına bu konuda büyük bir sorumluluk düşmektedir.

SARS-CoV-2 virüsü ve COVID-19 hastalığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.

Kaynak: Evrim Ağacı

Yazar: Çağrı Mert Bakırcı

Evrim Ağacı'nın kurucusu ve idari sorumlusu, popüler bilim yazarı ve anlatıcısıdır. ODTÜ'den mezun olduktan sonra, doktorasını Texas Tech Üniversitesi'nden almıştır. Doktora araştırma konuları evrimsel robotik, yapay zekâ ve teorik/matematiksel evrimdir. "Evrim Kuramı ve Mekanizmaları" ve "50 Soruda Evrim" kitaplarının yazarı, "Şüphecinin El Kitabı" kitabının eş yazarı, "Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı" kitabının yazar ve editörüdür. Şu anda, ekibiyle birlikte, Evrim Ağacı, Kreosus ve birtakım diğer dijital projeleri geliştirmekte ve sürdürmektedir.

İlginizi Çekebilir

Dune’un Vizyon Tarihi Ertelendi! Peki Bu İyi mi, Kötü mü?

Wonder Woman 1984’ün çıkış tarihi sürekli ertelenip dururken, bir haber de Dune’un yönetmeni Denis Villeneuve‘den …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et