İnsan Kıyameti: Anthropo-Calypse

İnsanın en büyük özelliği nedir biliyor musunuz? Konuşması, düşünmesi falan değil. En büyük özelliğimiz inkarcı olmamız… Hatta bizler belki de ‘Homo Hypocrita’yız yani İnkarcı İnsan… Nedense herkes küresel ısınmayı, buzul çağı gibi bir şey sanıyor? Hangi filmin etkisidir bilmem. Ama küresel ısınma, adı üstünde ısınmadır. 60 bin araştırmayı özetleyen ve bin tane bağımsız bilim insanı tarafından onaylanan son küresel ısınma raporundan kesitler:

Sadece 12 yıl içinde küresel ısınma açısından geri dönüşü olmayan noktaya geliyoruz. O noktadan sonra, Dünya iklimi bir daha hiçbir zaman eski haline dönmeyecek.

***

Permafrost denen ve Dünya yüzeyinin %20’sini kaplayan donmuş toprak erimeye başladı. Eriyen buzlarla birlikte içinde hapsolmuş karbondioksit ve metan gazları da serbest kalacak. Metan gazı karbondioksitten 85 kat daha güçlü bir ısıtıcı olduğu için, 2200’lü yıllarda Dünya canlılar açısından tamamıyla yaşanmaz bir duruma gelecek. Önümüzdeki yüzyıllarda ise Venüs kadar ısınabilir. Venüs’ün yüzey sıcaklığının 500 derece olduğunu hatırlatayım.

***

Deniz seviyesi daha da yükselecek.

***

İklim dengesiz hale gelecek

***

Böcek ve hayvanlar yer değiştirecek

***

İklim kuşakları değişecek, mevsimlerin düzeni bozulacak

***

Atmosfer daha nemli olacak ama daha az yağış düşecek

***

Birçok yerde fırtınalar ve kuraklıklar yaşanacak

***

Zararlı böcek ve hayvanların sayısı artacak, akrepler evlere girecek

***

Birçok tür yok olacak. Şu an inanılmaz bir toplu yok oluş yaşanıyor zaten. Geleceğin jeologları (eğer hala birileri hayatta kalırsa tabi) yaşadığımız bu dönemi “insan kaynaklı büyük yok oluş devri” olarak adlandıracaklar. Yer katmanlarında insanın ortaya çıkışıyla yaşanan karbonik felaketin adını belki de “antropo-calipse (insan kıyameti)” koyacaklar.

***

Bitkiler daha hızlı büyüyecek, daha tatlı olacak ama besin değerleri düşecek.

küresel ısınma

Bunlar sadece ilk aklıma gelenler. Küresel ısınmanın etkileri saymakla bitmez… Çocuklarımızı bekleyen gelecek maalesef bu. İlk aklıma gelen önlemler şunlar:

Atmosferden büyük miktarlarda karbon çeken ve güvenli ve kalıcı bir şekilde yer altındaki depolara kalsiyuma bağlanmış şekilde hapseden makinelerin yapılması dünya devletleri için zorunlu hale getirmeli. (Tabi bunu yapan makinelerin kendisi karbon salınımını arttırmamalı.)

Bütün çatılar ve yollar beyaza boyanmalı. (Güneş ışığını yansıtması için. Bu konuda bazı çalışmalar yapılmış bile.)

***

Yapay bulutlar oluşturulmalı. (Bulutlar güneş ışığını yansıtırlar).

***

Küresel çapta tasarruf harekatı başlatılmalı, insanları tasarrufa özendirecek yasalar, vergi indirimleri ve teşfikler çıkarılmalı.

***

Tüketim azaltılmalı, belli ürünleri reklamı yasaklanmalı ya da sınırlandırılmalı.

***

Toplu taşıma özendirilmeli. Bisiklet kullanımı yaygınlaştırılmalı.

***

Lüks tüketim sınırlandırılmalı.

***

Et tüketimi sınırlandırılmalı.

***

10. Üretim süreçleri denetlenmeli, gereksiz ham madde, enerji ve su kullanımı önlenmeli.

***

İnsan nüfusu azaltılmalı. Doğada büyük bölgeler insansızlaştırılmalı. Belli bölgelerde tarım faaliyetleri yasaklanmalı.

***

Alternatif enerji kaynakları desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalı.

***

Konutlar doğal yollardan ısıtılmalı ve soğutulmalı. Kendi kendini soğutan ve ısısını koruyan binalar tasarlanmalı. Burada yalıtım da önemlidir.

***

Bu arada şimdiden Sibirya’da bir arazi almaya bakın, ne de olsa Alaska pahalıdır!

Yazar: Sinan İpek

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var.

İlginizi Çekebilir

Tükenmişliğin Ahlaki Sonuçları: Soylent Green

Nüfusun arttığı ve kaynakların neredeyse tükenme noktasına ulaştığı yakın gelecekte sıkı yönetim politikalarına geçilmiştir. İçme …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et