da vinci anatomi

İnsan Anatomisi Mükemmel mi?

Yok canım, ne gezer!

Örnek verelim:

1. Gözler

Gözler on yaşından itibaren bozulmaya başlarlar. Birçok insanın göz kusuru vardır. Bunlar arasında yaşla birlikte gelişen hipermetropi, miyopi ve astigmat sayılabilir. Yine yaşla birlikte katarakt oluşması, genetik bir bozukluk olan renk körlüğü de yaygın olarak rastladığımız kusurlardandır. İnsan renkli görüşe sahip az sayıda memeliden biridir; yine de insanın renkli görüşü diğer gündüzcü yaratıklar olan sürüngenler ve kuşlar kadar gelişmiş değildir. İnsan üç temel rengi görür (kırmızı, mavi, yeşil) buna karşın sürüngenler, kuşlar ve böceklerde 4 renkli görüş gelişmiştir. Bunlar kırmızı, mavi ve yeşile ek olarak morötesi rengi de görürler.

Ayrıca gözdeki fotoreseptörler (ışık almaçları, ışığa duyarlı hücreler) retinada ters durmaktadır. Fotoreseptörler lense, lense ait kan damarlarına ve bipolar hücrelerine (reseptörlere bağlanarak bilgiyi beyne ileten nöronlara) doğru yönelmemişlerdir; dolayısıyla reseptörler ve lens arasında kalırlar. Dolayısıyla insan görüşünde, buna nöronların gözden dışarı çıktığı deliğin yol açtığı görme alanındaki kör nokta da dahil olmak üzere, eksikliklere yol açarlar. Ahtapot gözü, bu problemlerin hiçbirine sahip değildir. Aynı biçimde, örneğin insanlar, çiçeklerde yalnızca tek bir çeşit beyaz görür. Oysa arılar, ultraviyole ışınlarını da gördüklerinden bizden daha başka beyazlar da görürler. Yılanlar ise normal görüşe ek olarak burunlarının altındaki jocobson organı denen yapı sayesinde kızılötesi ışıkları da görürler.

2. Kalçalar

İnsan anatomisinin en zayıf ve tam oturmamış bölgelerinden biri kalçalardır. İri başlı insan bebeklerini doğurmak için gerekli kalça genişliğine sahip olmayan nice kadın yüz binlerce yıldır ölmektedir. İnsan doğumu diğer hayvanlara göre çok daha güç olmakta, doğum sonrası komplikasyonlar ve doğum sırasındaki zorluklar yüzünden birçok anne ve bebek hayatını kaybetmektedir.

3. Dizler

Birçok insan diz eklemlerinde sorun yaşar. Dizlerin tasarımı hiç de mükemmel değildir. Sporla uğraşan birçok insan ve belli bir yaşın üstündeki çoğu insan diz eklemi sorunları yaşar (menisküs, çapraz bağların kopması, romatizmalar vs.) Çünkü, dört ayaklı yürümeden iki ayaklı yürümeye geçiş (evrim standartları içinde) çok yakın bir zamanda gerçekleşmiş, dizler henüz bu geçişe tam olarak uyum sağlayamamıştır.

4. Bel

İnsan evrim standartlarına göre çok yakın bir zamanda dik yürümeye geçmiştir (bir kaç milyon yıl önce.) Bu nedenle henüz omurgası dik yürümeye tam adapte olamamıştır. Birçok insan bel ağrılar çeker. Bunun yanında yaşanan bel sorunları bel fıtığı, disk kayması, bel kırıkları ve buna bağlı felçler, siyatik, bel aşınması, lumbago, koksidini vs. Bel sorunları dört ayaklı hayvanlarda daha az görülmektedir, çünkü omurgalı iskelet yapısı temel olarak yatay konuma göre evrimleşmiştir. Yani omurga, hayvanın yatay olarak durduğu bir anatomiye göre şekil almış, buna rağmen insan dik duruşa adapte olmuştur (daha doğrusu olmaktadır, süreç devam etmektedir.)

5. Dişler

Tamamen gereksiz olan yirmi yaş dişleri henüz kaybolmadığı için insanlara büyük sorunlar yaşatır. Ayrıca birçok insanda diş ve diş eti sorunu vardır. İnsan dişleri beslenme biçimine henüz tam olarak adapte olmamıştır. Hem etçil hem de otçul yapısı bir aradadır. Modern tıptan önce birçok insan dişleri yüzünden ölüyordu. Bu sorunların başında diş çürükleri, dişlerde yapı ve biçim bozuklukları, diş eti sorunları, çene kemiği çekilmeleri ve iltihaplanmaları gelir. Diş sorunlarının kalp hastalıklarına da yol açtığı düşünülmektedir.

 6. Kalp Damar Sistemi

45’in üstünde kalp-damar hastalıkları başlar. Bunlar oldukça yaygındır. Damar sertliği, kalp kapakçığı hastalıkları, kalp krizi, yüksek tansiyon… Bu arada bacakta yedek damar efsanesinin de aslı yoktur. Bacakta baypas için yedek damar olmadığı gibi bedenimizin hiç bir yerinde yedek damar bulunmaz. Damar sistemimizin anatomisi çok karmaşıktır ve bazı damarların alınması fazla sorun yaratmaz. Baypas için damar sadece bacaktan alınmaz, koldan ya da göğüs kafesinden de alınabilir. 60’ından sonra kalp damarlarından birinin açılması efsanesi de uydurmacadır.

İnsan anatomisi incelendiğinde çok iyi uyum sağlamış doku ve organların yanı sıra, kötü uyum sağlamış olanlara da rastlarız.  Verdiğimiz örneklerin dışında birçok genetik, fizyolojik ve psikolojik hastalıklar vardır. Kimi insanların tırnağı kıvrılarak kendi parmağına batar ve ciddi enfeksiyonlara yol açar, kimisinde kıl dönmesi olur, kimisi orantısız bir vücuda sahiptir, kiminin cildi sağlıksız görünümlüdür vs.

Ama çoğunlukla insan anatomisi ne çok kusursuz ne de çok berbattır. Bunun da böyle olması gayet olağandır, çünkü uyum sağlama süreci devem etmektedir. Örneğin insan sindirim sistemi sütü son 10.000 yıl içinde, hayvanların evcilleştirilmesi ile birlikte tanımıştır. Ondan önce yetişkinler süt içmezdi, bu nedenle de sindirim sistemleri sütü sindiremeyecek şekilde adapte olmuştu. Hayvancılığın başlaması ile birlikte insan süt içmeye başlamış ve anatomisi bu yeni duruma adapte olma sürecine girmiştir. İnsanların belli bir kısmı sütü sindiremez. Bir geçiş döneminde olduğumuz anlaşılmaktadır. Evrim işlemektedir.

Kaynak:

  1. Richard Dawkins
  2. Wikipedia
  3. Çeşitli tıp siteleri.

Yazar: Sinan İpek

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var.

İlginizi Çekebilir

Bir Zooloğun Gözünden Dünya Dışı Yaşam

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden zoolog Arik Kershenbaum, başka dünyalarda yaşam ve yaşamın evrimi üzerine fikirlerini yazdığı …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et