Rus şirketi StartRocket, küp uydular kullanarak gökyüzünü devasa bir reklam panosuna dönüştürmek istediğini açıkladı. Proje lideri Vlad Sitnikov’a göre, gece gökyüzünü nesneleştirmek reklamcılıkta bir sonraki adım olabilir. Sitnikov, “Kuşkusuz ekonomi toplumun kan dolaşımı. Eğlence ve reklamcılıksa onun kalbi. Gelecekte uzayda yaşayacağız ve kültürümüzü uzaya taşıyacağız. Ne kadar çok profesyonel ve deneyimli öncümüz olursa herkes için o kadar iyi olur,” diye belirtiyor.
StartRocket’e göre, Oribtal Display adlı proje 2020’de hayata geçecek ve 2022’de de geceleri gökyüzünde reklam vermeye başlanacak. Küp Uydular, 400-500 km’lik yükseklikte konumlandırılacak (yaklaşık 250-310 mil) ve yeryüzünden bir kerede 6 dakika boyunca görünebilecek. Şirket, bir uzay reklamının ne kadara mâl olacağını paylaşmıyor, ancak markaların reklam maliyetlerini çıkaracağına kesin gözüyle bakılıyor. Ne de olsa “ego güneşten parlak…”
Ancak projeye kuşkuyla yaklaşanlar da yok değil. Hogan Lovells firmasında çalışan Randy Segal’e göre proje teknik olarak mümkün görünse de birçok hukuki soruna yol açabilir. Yasal mercilerin böyle bir uygulamaya izin verip vermeyeceği tartışmalı. Ayrıca Segal, böylesi reklam amaçlı uyduların havacılık güvenliği açısından risk taşıyıp taşımadığının da belirlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Bu fütüristik reklam konsepti emsalsiz de değil. Daha önce bir Japon şirketi de istendiğinde yapay yıldız kaymaları yaratacak mikro uydular üzerinde çalışmalar yürüttüğünü duyurmuştu. Yani markaların gökyüzünü ticari bir nesne hâline getirme planları öteden beri var ve zaman zaman eleştirilere de maruz kalıyorlar. Ancak StartRocket’ten Alexey Skorupsky bu eleştirilere katılmadığını belirtiyor. Ona göre uzayın ticarileşmesi önünde sonunda gerçekleşecek. Buna karşı koymak beyhude bir çaba. “İsteyen istediği kadar karşı çıksın, burada yeni bir reklamcılık sahası geliştiriyoruz. Televizyon ortaya çıktığında da kimse reklamlardan hoşlanmamıştı, ama artık sıradan bir uygulama. Bu da ondan farklı olmayacak,” diyor. Öyle görünüyor ki, kapitalizmin gece gökyüzünden bize el sallayacağı günler çok uzakta değil.
Hazırlayan: Kadir Tanrıverdi | Kaynak