ESA’dan Uzay Çöplerini Temizleme Projesi

ClearSpace SA şirketi, ESA adına 2025’te Dünya yörüngesindeki uzay kalıntılarını kaldırmaya başlayacak. Bu test görevi için 100 milyon avroluk bir bütçe ayrıldı.

Şu anda Dünya yörüngesinde binlerce uzay çöpü, yanmış roket güç amplifikatörü ve devre dışı bırakılmış uydular bulunuyor. Bu durum yeni uzay görevleri için giderek artan bir tehlike, çünkü parçalar Dünya’yı çevreleyen mermiler gibi fırlatılan uzay araçlarına çarpabilir. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Clearspace-1 Projesi kapsamında aktif uydular için tehlike oluşturan uzay çöplerine bir çözüm olarak yörüngeye dev bir pençe göndermeyi planlıyor. Bu dev pençe, yakaladığı uzay çöplerini Dünya’ya yönlendirerek atmosferde yanmalarını sağlayacak.

 

ESA’dan uzay güvenliği programı başkanı Holger Krag“Nerede olduklarını bildiğiniz yaklaşık 23.000 nesne var. Bunlar, en az on santimetre boyutunda uzay çöpü,” diyor.Uzmanlar genel olarak, son 60 yıldan bu yana Dünya’nın çevresinde bir milyondan fazla kalıntı biriktiğini varsayıyor. ESA Misyon Operasyonları Direktörü Rolf Densing‘e göre bu durum, SpaceX’in Starlinks gibi projeleri nedeniyle gelecekte daha da fazla sorun teşkil etmeye başlayacak. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), “Uzay enkazının tipik örnekleri kullanılmayan roket üst aşamaları ile devre dışı bırakılmış uydulardan oluşuyor ve bunların içinde astronotlara ait bazı kayıp aletler de var,” diyor.

DLR bilim insanları, uzay çöpünün büyük kısmını molozlar oluştuğunu ve önümüzdeki yıllarda fırlatılacak binlerce yeni uyduyla birlikte mevcut manzaranın daha da çetrefilli hale gelebileceğini belirtiyor. Araştırmacılara göre, uydularla çarpışabilecek on santimetrelik bir parçanın bile yeni enkazları doğurması olası. Bir tondan daha ağır olan büyük enkaz parçaları ise, bazen kontrolsüz şekilde dünya atmosferine girerek insanlar için de risk teşkil ediyor. Hatta Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), uzay enkazıyla çarpışmaları önlemek için yılda birkaç kez kaçma manevrası yapmak zorunda kalıyor. Bir çarpışmanın etkisinin ciddiyetini ISS şu şekilde örneklendiriyor: “Uzay İstasyonuna saatte 40.000 kilometre hızla çarpan bir santimetrelik parçanın etkisi, uzay istasyonunun hemen yanında patlayan bir el bombasına eşdeğer.”

ClearSpace-1 projesinin asıl amacı, firmalara uzay kalıntılarının kaldırılabileceğini göstermek ve bu konuda onları cesaretlendirmek. Krag’a göre misyon başarıyla gerçekleşirse, bu bir çeşit pazara dönüşebilir ve uzay çöplerini toplama konusunda yeni teknolojilerin geliştirilmesine önayak olabilir. Dört kavrayıcı kolu olan ilk “uzay temizlik aracının” 2025 yılında göreve başlaması planlanıyor. Planın içinde 100 kilogramdan daha ağır bir hurda parçasını 650 ila 800 kilometre yükseklikteki yörüngeye atmak da bulunuyor.

Hazırlayan: İnanç Kaya | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Umut ve Bilim Üzerine: Europa Report

Uzay teknolojisi ilerledikçe, insanlığın Güneş Sistemi’nde yer alan gezegen ve uydular hakkındaki bilgileri de gitgide …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin