Çocuklar ve Robot Teknolojileri

Günümüzde telefonlar, bilgisayarlar, üç boyutlu oyunlar ile büyüyen nesil için yarının dünyasının daha teknolojik ve dijital olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Geleceği şekillendirecek olan çocukların sınıfları ve ders materyalleri bile değişmeye başladı: Akıllı tahtalar, tablet bilgisayarlar… Aslında robot teknolojileri ile zaten iç içeler. Bir sonraki adımda ise oyun arkadaşları, çalışma arkadaşları veya öğretmenleri robotlar olabilir. Bazı eğitim kurumları, robotik temel ilkelerini erken yaşlarda çocuklara tanıtmaktadır. Türkiye dışında, yerel yönetimler ve ülke yöneticileri ilkokullarda robotik ve programlama derslerini zorunlu tutmaya başladılar bile. Çocuklara neden robot programlamayı öğretmeliyiz sorusunun cevabı için öncelikle robotun ne olduğunu anlamamız gerekiyor.

Basit şekliyle bir robot, bir dizi talimatı takip edecek şekilde programlanabilen mekanik bir cihazdır. Robotun bir işlem birimi, çevresini algılayabilmek için sensörleri ve hareketi sağlayabilmek içinse motorları vardır. Aldığı talimatlar veya yüklenen kodlar sayesinde sesler çıkarabilir, hareket edebilir veya farklı renkli ışıklarını yakıp söndürebilir. Böylece uzaktan kumanda ile kontrol edilmeye ihtiyaç bile duymazlar. Peki neden çocuklara robot teknolojilerini öğretmeliyiz? İlk olarak, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, küçük yaştaki öğrenciler robot programlamayı içeren konulara olumlu yaklaşıyor ve robotlar ilgilerini çekiyor. Melbourne, Avustralya’daki Swinburne Teknoloji Üniversitesi Profesörü Leon Sterling, yayımladığı makalesinde robotların çocuklar için neden gerekli olduğunu 5 madde ile özetliyor.

Çocuklar Robotları Eğlenceli Buluyor

Öğrenciler arasında rekabet oluşturmak için kendi robotlarını tasarlamalarına ve bunları yarıştırmalarına imkan tanınmalıdır. Günümüzde Lego setleri gibi birçoğumuzun oyuncak olarak gördüğü malzemelerle bile programlanabilir robotlar yapılabiliyor. Bu sayede programlamanın temelleri bir yarış içerisinde ve eğlenceli bir şekilde kolaylıkla öğretilebilir.

Bilgisayar Programlamaya Girişin En Etkili Yöntemlerinden Biri Olabilir

Üniversite düzeyine gelmiş öğrenciler için bile programlama çok soyut bir kavram olabilir. Bir program yazdığınızda ve bir sorun ile karşılaştığınızda çözüm bulabilmek gerçekten zorlayıcıdır. Ancak fiziksel bir robotu kontrol etmek için yapılan programlama ile neyin ters gittiği rahatlıkla görülebilir. Çocuklar sorunu çözmek için yeni düşünceler ile uğraşırken, kendi yaptıkları robotların neyi yapabileceğini, neyi yapamayacağını rahatlıkla anlayabilirler.

Ayrıca robot teknolojileri, kendisini oluşturan bilim dalları sayesinde başka konuların da rahat anlaşılmasına yardımcı olabilir. Robotu programlayarak doğrudan teknolojiyi örneklendirmenin yanında, fen ve matematik gibi konularda da çocuklar bilgi sahibi olur. Aslında robot teknolojileri, her öğrencinin sorduğu, “bu matematik gerçek hayatta benim ne işime yarayacak ki?” sorusuna en güzel cevabı verir. Matematiğin, fen bilimlerinin ve diğer konuların birbirine nasıl bağlandığı robot bilimi sayesinde öğretilebilir.

Geleceğin Meslekleri İçin Gerekli Becerileri Kazandırabilir

Dünyanın gelecekte mekanik cihazların programlanması alanında daha çok insan kaynağına ihtiyaç duyacağı kuşku götürmez bir gerçek. 10 yıl öncesine kadar “drone” kelimesi bize çok fazla şey ifade etmezken, şimdi her yerde bu cihazları görebiliyoruz. The Economist’e göre, her ay ABD’de 15 bin adetten fazla “drone” satılıyor. Programlanabilir cihazlar günlük hayatımızın içine her geçen gün daha fazla giriyor ve çocukların, robotları programlayarak gelecekte ortaya çıkabilecek yeni mesleklere yetenekleri ve ilgileri olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.

Yetenekleri Kısıtlı Olan Çocuklar İçin de Uygun Olması

Günümüzde yapılan farklı çalışmalar, robotların özellikle otizm için yararlı olduğunu göstermiştir. Makineler ile yapılan sakin, açık ve tutarlı etkileşim son derece tatmin edici sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Firmalar, bu amaç için özel tasarlanmış robotlar yapmaktadır.

Örnek olarak ASK NAO, otistik çocuklara öğretmek için geliştirilmiş NAO robotlarına özel bir teknolojidir. Bir diğer robot MİLO, ABD’li Robokind’ın çocuklara yardımcı olmak için geliştirdiği bir robottur.

Karmaşık Bir Teknolojinin Anlaşılabilmesi

Medya ve toplumun bir kesimi hâlâ robotik araştırmaları konusunda şüphecidir. Hemen her gün yeni bir haber çıkar ve gelecekte robotların ele geçireceği meslekler anlatılır. Hangi mesleklerin ortadan kalkacağı, ilk hangi meslekleri robotların ele geçireceği, katil robotlar gibi pek çok habere rastlanabilir. Makinelerin neler yapabileceğini ve yapamayacağını anlamak, bu konudaki korkuları ele almanın en iyi yoludur. Bu teknoloji ile büyümemiş bir nesil korkarken, yeni nesil robotları anlama ve programlama becerisine sahip olduğu için endişeleri olmayacak. Günümüz çocukları, robot yapmaya çalışmaları, programlama deneyimleri ile makinelerin yeteneklerini ve güçlü yönlerini takdir edecekler ve teknolojiyi daha iyi anlayacaklar.

Deneme yanılma ile öğrenmek hayatımızın bir parçası ve robotlar bunun için mükemmel birer araçtır. Bu şekilde yapılan çalışmalar her zaman bir çözüm bulmayı amaçlar. Program çalışır, hata ortaya çıkar ve bir klavye yardımı ile basitçe düzeltilir. Çocuklar için bundan daha iyi bir tecrübe olabilir mi?

Son olarak, evimizde kendi çocuklarımıza, öğretmenlerin ise sınıflarındaki tüm çocuklara en temel haliyle robot teknolojilerini ve programlamayı öğretebilmesi için kolay ulaşılabilir bir çok kaynağa sahibiz. Oyuncak firmalarının, programlamaya yönelik ürünleri piyasada rahatlıkla bulunabilir durumdadır. Robot teknolojileri, sihirli değildir. Terminator filmindeki gibi korkutucu da değildir. Çocuklar ile birlikte güzel zaman geçirirken, matematik, fen ve programlama öğrenilebilecek bir temeldir ve gelecek bu temel üzerine kurulmaya başladı bile.

Kaynaklar:

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

Asimov’un Robbie Öyküsü, Bize Yapay Zekâ ve Zihin Hakkında Neler Anlatıyor?

İnsanlar denizleri ve Güneş’i neyin hareket ettirdiğini bilmedikleri geçmiş zamanlarda, bu nesnelere zihinsel durumlar atfettiler. …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et