Havacılık dilinde Mach, “ses hızı” demektir. Ses hızı havada, deniz seviyesinde ve 20 °C sıcaklıkta 1235.5 km/saat olarak alınır. Günümüzde kullanılan en gelişmiş yolcu uçaklarının hızı, işte bu ses hızının 0,8 katıdır. Sadece 1996 yılında bir Concorde yolcu uçağı ses hızını aşarak 2160 km/saat hıza ulaşmıştır. Çin’in geliştirdiği hipersonik yolcu uçağının hızı ise tam 7.413 km/saat ve ticari uçuşları 2035 yılında başlayacak. Pekin Teknoloji Enstitüsü (BIT), South China Morning Post’a yaptığı sunum ve açıklamada, uçağın üretim amacını ve özelliklerini detaylı bir şekilde anlattı.
Sunumda gösterilen Mach-6 süpersonik yolcu uçağı, 100’den fazla yolcu alabilen bir Boeing 737-700’ün üçte bir uzunluğunda ve 10 yolcu taşıma kapasitesinde olacak. Concorde süpersonik yolcu jetlerine benzer bir şekli var ve aynı bu uçaklarda olduğu gibi delta kanatlara sahip. Çin konseptli bu süpersonik yolcu uçağının dikey dengeleyicisi kanatçıklarında bulunuyor ve gövdesinin üzerine yerleştirilmiş iki jet motoruyla çalışıyor.
Uçağın yapılma amacı, elbette en kısa sürede seyahat edebilme isteği. Önemli ölçüde daha kısa uçuş süreleri sayesinde Çin’den dünyadaki herhangi bir yere bir saat içinde ulaşılabilecek. Pekin – New York arası yaklaşık 11 bin km ve şu anki teknoloji ile uçuş süresi 13 saat. Hipersonik teknolojiler üzerine oldukça fazla yatırım ve insan kaynağı ayıran Çin hükümeti, hipersonik uçaklardan önce hipersonik silahlara da imza attı. Ayrıca Çin, dünyanın en hızlı hipersonik rüzgar tünellerine de sahip.
Pekin’deki Belhard Üniversitesi’nden havacılık bilimi ve mühendisliği alanında öğretim üyesi Wu Dafang ile Mars ve Ay programlarının tanıtımında da önemli rol oynayan Liu Rui, Çin’in süpersonik uçak geliştirme ekibinde yer alan iki isim. Çin’de birden fazla hipersonik rüzgar tüneli olduğunu söyleyen Wu, bu tünellerin dünyada hipersonik araçlar için inşa edilen en güçlü ve gelişmiş test merkezleri arasında olduğunu ifade ediyor. Dolayısıyla bu tünellere sahip olmak, teknolojileri geliştirme ve deneme açısından açık bir avantaj sağlıyor. Elbette bu yarışta geri kalmamak için ABD ve Rusya’nın da hipersonik uçaklar üzerine araştırmalar yaptıkları ve kendi modellerini geliştirmeye çalıştıkları biliniyor.
Hatırlanacağı üzere Çin Hükümeti, cumhuriyetin 70. kuruluş yıldönümündeki geçit töreninde, Çin’den ABD’ye on beş dakikadan daha kısa bir sürede ulaşabilen yeni hipersonik silahını da tanıtmıştı. Silahın geliştirilmesi sırasında kazanılan bilgiler artık sivil uçaklara akıyor ve teknolojinin gelişmesi inanılmaz bir altyapı ve bilgi birikimi ile devam ediyor. Bu kapsamda hipersonik uçak programının, 2025 yılına kadar tüm kilit bileşenleriyle hazır olacağı ve 10 yolcu kapasiteli hipersonik uçak filosunun 2035 yılında faaliyete geçeceği tahmin ediliyor.
Yüzden fazla yolcu taşıyabilecek hipersonik uçakları da gündemine alan Çin, bunun için hedefini 2045 olarak şimdiden belirlemiş durumda.
Hazırlayan: İnanç Kaya
Kaynaklar: