Çin, Dünya Dışı Yaşam Arayışında Birinciliğe Oynuyor

Gök bilimciler, Çin’in dünyanın en büyük tek çanaklı teleskopu olan ‘Beş Yüz Metrelik Küresel Diyafram Radyo Teleskopu‘ (FAST) ile kendini dünya dışı yaşam arayışında liderlik konumuna getirdiğini ifade ediyor. Geleneksel olarak dünya dışı zeka arayışı, Batı dünyasının hakim olduğu bir alan. Ama Çin, FAST ile bu Batı hakimiyetini yıkma yolunda. Çin sayesinde SETI’ye Asya damgası vurulmuş durumda. Dahası ve çok daha önemlisi, araştırmacılar eğer uzaylı uygarlıklarla bir ilk temas gerçekleşirse bunu yapacak cihazın büyük ihtimalle FAST olacağı görüşündeler.

Bilim yazarı Michael Michaud gibi düşünenlere göre, Çin’in dünya dışı zeka arayışında yeni lider olarak ortaya çıkması bir sürpriz değil; çünkü sosyalist Çin devletinin merkezi planlamayla FAST gibi devasa projelere verdiği maddi yardım herkesin malumu. Michael Michaud, konuyla ilgili Space.com internet sitesinde şunları dile getiriyor:

“İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana çoğu bilimsel alan, Amerikalılar ve diğer Batı ülkelerinin hakimiyetinde. Ancak Çin bazı bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme alanlarında dünyanın lider ülkesi olmasını sağlayacak kaynaklara çoktan sahip.”

Çin’in bu alandaki liderliği kazanması, uluslararası bir şekilde devam eden uzaylı arayışı dinamiklerini etkileyeceği kesin; fakat alanın uzmanları bu duruma olumsuz bir gözle, milli gurur meselesi olarak bakmıyor. Tam aksine, bu durumu ülkeler arasındaki işbirliğinin artması için bir fırsat olarak görüyor.

Dünya dışı yaşam araştırma grubu METI International’ın başkanı Douglas Vakoch, Space.com’a şunları söylüyor:

“1960’lı yıllarda Sovyetler Birliği’yle Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanan ‘uzay yarışı’nın bir benzerinin, günümüz uluslararası SETI sahnesinde tekrar meydana geleceğini ümit edenler, ne yazık ki hayal kırıklığına uğrayacaklar. SETI’de, yani dünya dışı zeka arayışında işbirliği, rekabetten çok daha güçlüdür.”

Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

İlk Doğan Hipotezi: Ya Samanyolu’ndaki İlk Gelişmiş Uygarlık Bizimkisiyse?

1950’de İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında 5 yıldır çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et