Atlas’ın Parkur Performansı

Bebekler yürümeye yaklaşık bir yaşında başlar. Düşmeden yürümeye başlaması, geri geri adım atması, yani yürümeyi iyice öğrenmesi ise neredeyse bir yılı bulur. Jimnastiğe başlamak, parkur koşmak içinse önce vücudun gelişmesinin beklenmesi gerekir. Bu sporlarda ustalaşmak içinse daha yıllarca çalışılır. On yıl önce adım atmakta zorlanan Boston Dynamics‘e ait Atlas robotu artık koşuyor, geri takla atıyor. İttirildiğinde düşmeyip dengesini buluyor. Ekim ayının 11’inde YouTube’da yayımlanan son videosuna bakılırsa koşarken yavaşlamadan engellerin üzerinden atlayabiliyor ve parkurda ustalıkla ilerleyebiliyor. Bunları yaparken hareketleri ve bu hareketlerin peş peşe gelişi ürkütücü bir biçimde insana benziyor.

Bunun neden önemli olduğuna gelince bizim için gayet doğal olan iki ayak üzerinde yürümenin aslında kompleks pek çok bileşeni vardır. Örneğin bizim farkında olmadan attığımız her adım için bir robotun çevreyi üç boyutlu olarak algılaması ve ayağın konulacağı yeri mesafe ve yükseklik olarak belirlemesi gerekir. Bu, sürekli üç boyutlu algılamayı, algılanan verilerin sürekli analiz edilmesini zorunlu kılıyor. Bunun yanında insanlar yürürken, ilerlemek için sürekli olarak dengesini bozar ve yeniden sağlar. Dengeyi boz ve sağla döngüsü sayesinde ilerler. Bu esnada üst vücut, kollar, pelvis, uyluklar, eklemler ve kaslar uyum içinde çalışır. Bu kompleks sürecin ve hareketin taklit edilmesi çok kolay değil. Hele daha katı, bükülmez ve az eklemli bir robot tarafından basitleştirilerek uygulanması Boston Dynamics’in gerçek bir başarısı. Atlas’ın bu hareketleri dışarıdan yardım almadan kendi görsel algılayıcılarını ve yazılımını kullanarak yaptığını da hatırlatalım.

Bu arada söz robotların kompleks hareketler yapmasına gelmişken, Boston Dynamics kadar uzmanlaşmış olmasa da 2050 yılında Dünya Şampiyonu olacak futbol takımını yenebilecek bir robot takımı kurmaya çalışan bir organizasyon var: Robocup. Yıllardır devam eden bu organizasyonda dünyanın dört bir tarafındaki üniversitelerden ve liselerden gelen takımlar birçok kategoride birbirine üstünlük kurmaya çalışıyor. Amaç 2050’nin dünya şampiyonu olmak. Atlas, bunun artık bir hayal olmadığını ve belki de 2050’den önce insanlar olarak bir dalda daha robotlara kaybedebileceğimizi düşündürüyor.

Aklımızın bir ucunda Skynet ve Teminator, öbür ucunda Black Mirror ile Atlas’ın bir sonraki videosunda hangi jimnastik hareketleri yapacağını merakla bekliyoruz.

Kaynak

Yazar: Murat Yıldırım

Bilim veTeknik dergisinde popüler bilim yazarlığı ve editörlük yapmışlığım var. Bilimkurgu Kulübü websitesinde yazı yazmaya ve çeviri yapmaya devam ediyorum. Amatör olarak yazdığım hikayelerim yine Bilimkurgu Kulübü websitesinde, Yerli Bilim Kurgu Yükseliyor e-dergiside, Kayıp Rıhtım aylık öykü seçkisi ve Lagari Fanzin'de yayımlandı. Elime geçen, hoşuma giden herşeyi okurum ama özellikle bilimkurgu, fantazi ve korku edebiyatına bayılırım. Eğitim hayatımda yolum Istanbul Atatürk Fen Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi, University of Iowa ve University of Ottawa'dan geçti. Şu anda hayatımı ultrahızlı lazer laboratuvarlarında THz bandında foton toplayarak kazanıyorum.

İlginizi Çekebilir

Asimov’un Robbie Öyküsü, Bize Yapay Zekâ ve Zihin Hakkında Neler Anlatıyor?

İnsanlar denizleri ve Güneş’i neyin hareket ettirdiğini bilmedikleri geçmiş zamanlarda, bu nesnelere zihinsel durumlar atfettiler. …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et