Antik Bir Bilgisayar: Antikythera Mekanizması

1900 yılında Antikythera Adası yakınlarında, 40 metre derinlikte bir gemi enkazı bulundu. Gemi, taşıdığı lüks tüketim mallarıyla birlikte M.Ö. 205 yılında batmıştı. Taşıdığı yük içinde bir de küçük tahta kutu vardı. Tahta kutu açıldığında, içinden dişli çark benzeri birtakım sistemlere sahip olan, oldukça aşınmış ve yıpranmış bir metal parçası çıktı. Ahşap kutu o dönemde gerekli koruma teknikleri bilinmediğinden birkaç gün içinde dağılarak yok oldu. Metal parçası ise 17 Mayıs 1902’de geminin yükünü incelemekle görevli arkeolog Valerios Stais‘in eline geçti.

Stais’in çalışmaları bu metal parçasının aslında bir cihaz olduğunu ortaya koyduysa da, tam olarak ne işe yaradığı uzun yıllar boyunca anlaşılamadı. Ancak 1971 yılında röntgen ışınlarıyla yapılan daha detaylı araştırmalar, Antikythera Mekanizması ya da Antikythera Bilgisayarı adı verilen cihazın, dişli çarklarla çalışan dünyanın bilinen en eski cihazı olduğunu ortaya koydu. Cihaz bronzdan yapılmıştı ve birbirine bağlı çarklarla çalışıyordu. Burada çarpıcı olan, birbirine bağlı çarklarla çalışan mekanizmaların o güne dek 13. yüzyılda icat edildiğinin sanılmasıydı.

Daha gelişmiş tomografi cihazlarıyla yapılan incelemeler, cihazın gök cisimlerinin hareketlerini izlemekte, zaman ve yer tespiti yapmakta kullanılan analog bir bilgisayar olduğunu ortaya çıkardı. Cihazın ön yüzünde, Güneş’in ve Ay’ın gökyüzünde yıl boyunca değişen konumları gösteriliyordu. Arka yüzündeyse, Eski Yunanlıların yıl ve ay kavramlarına göre yıllar ve aylar yer alıyordu. 2002 yılında iki uzman, “linear tomografi” adlı özel ve gelişmiş bir görüntüleme yöntemiyle cihazı yeniden inceledi. Düzeneği oluşturan çarkların çok ayrıntılı görüntüleri elde edildi. Bu bilgiler ışığında cihazın çalışır bir kopyası yapıldı. Bu yeni düzenek, yalnızca Ay’ın ve Güneş’in hareketlerini değil, Eski Yunanlıların bildiği gökcisimleri olan Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün hareketlerini de gösteriyordu.

Uzmanlara göre Antikythera mekanizması yalnızca gökcisimlerinin konumunu göstermekle kalmıyor, örneğin Olimpiyat Oyunları gibi çeşitli olayların yıl dönümlerini hesaplamada da kullanılıyordu. Yine tomografi sonucu elde edilen bulgulara göre, cihazın bir yüzüne bir tür kullanma kılavuzu kazınmıştı. Takvim üzerindeki ay adları Korint veya Korint tarafından kurulan kolonilerde konuşulan lehçeye uygun olarak yazılmıştı; dolayısıyla geminin Rodos’tan geldiğinin kesin olarak bilinmesine rağmen, cihazın Korint’te yapıldığı düşünülmektedir. Kısacası Antikhytera “bilgisayarı”, insanlığın bugüne dek kabul görmüş gelişim şemasını altüst eden bir keşif olarak, dünyayı daha iyi yorumlayabilmek için doldurulması gereken boşlukların ne denli büyük olduğunu ortaya koymuştur.

Aşağıdaki video, Antikhytera Mekanizmasının çalışma prensibini göstermektedir.

Kaynak

Yazar: İsmail Yamanol

Amatör bir düş gezgini, saplantılı bir bilimkurgu hayranı. Kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini üstelendiği Bilimkurgu Kulübü'nde at koşturmayı sürdürüyor.

İlginizi Çekebilir

Astronomi ve Mitoloji #3: Merkür

Adını Roma tanrısı Mercurius’tan alan Merkür, hızla ve iletişimle ilgilidir. Helen ve Roma mitolojilerinde Merkür’le …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin