yerli bilimkurgu yukseliyor kitap

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor’dan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2018

Nisan 2017’de kurulan ve o zamandan beri aylık olarak e-dergi çıkartan Yerli Bilimkurgu Yükseliyor topluluğunun 2018 bilimkurgu öykü seçkisi basılı olarak da raflardaki yerini aldı. Bir yıl önce hayal olarak başlayan ve Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘ne adanan proje, Paradigma Polisiye Yayınları sayesinde bir adım ileri taşındı. Yerli polisiye, bilimkurgu ve fantazya eserleri yayımlamak için Paradigma Akademi tarafından kurulan Paradigma Polisiye Yayınları, bu tarz projeleri destekleyeceğini belirtiyor. 47 yazardan 51 bilimkurgu öyküsü içeren eser, pek çok amatör yazara ilk defa basılı bir eserde bulunma mutluluğu sundu. Burada en büyük teşekkürü YBKY topluluğunun kurucusu Sezai Özden hak ediyor. Kitaptaki her hikaye için bir görsel hazırlayarak projeye renk katan Özden, 2019 öykü seçkisi için hazırlıkların şimdiden başladığını söylüyor. Ayrıca ekip, verdiği destek ve yazdığı güzel arka kapak yazısı için Kayıp Rıhtım’dan tanıdığımız M. İhsan Tatari‘ye teşekkür ediyor.

Eserin içeriğine bir bakış atalım. İhsan Tatari’nin arka kapakta belirttiği gibi derlemede Gurur Asi, Haldun Aydıngün, Müfit Özdeş, Orkun Uçar, Özlem Kurdoğlu, Selma Mine ve Yüksel Yılmaz gibi romanları ve öyküleriyle bizleri sayısız kez başka alemlere götüren önemli yazarlarımızın yanı sıra Abdülkadir Doğanay, Esra Uysal, Gökcan Şahin, Gri Esin, Kenan Çetinkaya ve Tuğrul Sultanzade gibi umut vadeden genç yetenekler de bulunuyor. Kulübümüzden pek çok yazarın öykülerini ve YBKY dergisinin öykü yarışmasında derece alan çalışmaları da kitapta bulabilirsiniz. Gönüllülük esasıyla ve amatör ruhu koruyarak ortaya çıkan bu güzel kitaptan ilginizi çekebilecek birkaç öyküye birlikte göz atalım.

M4Y4 serisinin yazarı Yüksel Yılmaz, Hasatçılar ile Anadolu köyünde geçen bir kara mizah hikayesi sunuyor. Bunun için de bilimkurgunun elverdiği sınırsız hayal gücü ve ihtimallerden faydalanıyor. Hasatçılar, bilindik bir konuya yeni bir bakış açısı getiren yaratıcı bir hikaye. Darwin’in Senfonisi öyküsünde Abdülkadir Doğanay, aslında çokça gördüğümüz bir şeyi anlatıyor. Ancak bunu sadeliğine rağmen oldukça lirik bir şekilde yapıyor ki unutamayacağınız bir öykü ortaya çıkıyor. Kolonileştireceğimiz gök cisimlerini kendimize uygun hale getiremezsek bizim ona uymamız gerekir. Bilimkurgu eserleri genellikle nasıl uyum sağlayacağımız ile ilgilenir. Darwin’in Senfonisi ise oluşacak uyumun güzelliği ile ilgileniyor.

Kenan Çetinkaya’nın Son Nefes‘i, kendisini bambaşka bir yerde bulan astronotun son dakikalarını anlatıyor. Diyaloglardan oluşan ve yarattığı merak unsurunu tatmin edici bir sonuca ulaştıran güzel öyküler arasında. Ayrıca insana dışarıdan tuhaf bir bakış da sunuyor. Gösterilen medeniyetin bizimkine oldukça paralel olması, bilimsel çalışmanın evrensel olduğunu yansıtıyor. Yani bizden üstün bir medeniyet görüyoruz ve bilinmeyen bir varlığı (insan) incelerken, bizimkine benzer adımlardan geçip benzer hatalar yapıyorlar. Hikayenin en güçlü yönü de burada.

Hakan Kilyusufoğlu imzasını taşıyan ve YBKY Öykü Yarışması’nda üçüncü olan 2222, uzay yolculuğu temalı bir hiciv ve kara mizah öyküsü. Aksiyona bulaşmayıp diyaloglardan ilerleyen öykü bu yönüyle bir ara gerçekçiliğini yitirse de hızlıca toparlanıp güzel bir final yapıyor. İnsanların, Dünya’nın yok oluşuna ve ilk uzay yolculuklarına vereceği tepkiyi sivri bir dille ele alan öyküde, kişilerin ve devletlerin gerçek yüzüne şahit oluyoruz. Ayrıca hikaye sonuyla okuyucuyu düşünmeye teşvik ediyor. Acımasızlığı çok doğru anlattığı için küçük kusurlarını affettiğim bir öykü oldu 2222.

Abdülkadir Doğanay’ın seçkide kendine yer bulan bir diğer öyküsü Kıvırcık ve Sarı, pek çok çağrışım uyandırabilecek türden. Başlangıçta çok klişe bir şey okuduğunu düşünüyorsunuz. Hikayenin size göstermeyi tercih ettiği her şey bunu destekliyor. Işınlanma sayesinde hologram bir tanrıçaya tapan canlıların yaşadığı gezegeni işgal etmişiz. Hikayenin devamı Dünyaya Orman Denir veya Avatar gibi olacak zannediyorsunuz. Ama değil… Öykü bu kadarıyla bile güzelken, Doğanay bir kat daha tatlandırmak için oldukça eğlenceli bir karakter eklemiş. Cesur Yeni Dünya’daki Vahşi karakterini hatırlatan bu karakter, dünya şiirlerine göndermeler yaparak konuşmasıyla hikayeye Darwin’in Senfonisi’ndekine benzer lirik bir hava katıyor.

İşte böyle… Yerli yazarlarımızdan bunlar gibi pek çok öyküyü bulabileceğiniz 2018 Bilimkurgu Öykü Seçkisi, aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanındaki insanların bilimkurguya bakış açılarını ve dünya görüşlerini görebileceğiniz bir kitap. Son olarak kitapta öyküleri bulunan yeni yazarlar kendilerini geliştirebilmek için eleştirilerinizi bekliyor. İyi okumalar…

Yazar: Sadık Efe Sarıtunalı

Bilgisayarla fazla ilgilenir. Boş zamanlarında ise çizgi roman okur. Bir gram çizim yeteneği olmadığı için çuvalladığı çizgi romanlarından sonra en büyük hayali kendine bir çizer bulup çizgi roman yazarı olmak. En büyük tutkusu ise bilimkurgu.

İlginizi Çekebilir

dergicilik-soylesi

İnternet Çağında Dergicilik

Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin